Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Клітковина порятує!

Вживання великої кількості клітковини може не лише вберегти від інсульту, а й знизити загальну смертність – до такого висновку дійшли дослідники з Китаю, проаналізувавши дані понад 39 тисяч людей у США за останні два десятиліття.

Клітковина порятує!

Вживання великої кількості клітковини може не лише вберегти від інсульту, а й знизити загальну смертність – до такого висновку дійшли дослідники з Китаю, проаналізувавши дані понад 39 тисяч людей у США за останні два десятиліття.

20 годин тому Джерело:

Китайські науковці з Першого клінічного медичного коледжу Гуанчжоуського університету традиційної китайської медицини провели масштабне дослідження, результати якого опублікували у журналі Stroke. Їхня мета – з’ясувати, чи пов’язане споживання клітковини з ризиком виникнення інсульту та смертності після нього.  


Для аналізу вони використали дані Національної програми перевірки здоров’я та харчування США (NHANES) за період 1999–2018 років. У дослідженні взяли участь 39 010 осіб із середнім віком 47 років. Із них 1453 людини повідомили про перенесений інсульт, підтверджений лікарем. Добове споживання клітковини підраховували на основі 24-годинного раціону кожного учасника. Середній рівень у загальній когорті становив 16,64 г на день, а серед тих, хто переніс інсульт, – 14,33 г на день.  


Учасників поділили на три групи за рівнем споживання клітковини: найнижчий (менш як 10,9 г/день); середній (10,9–18,3 г/день); найвищий (понад 18,3 г/день). З’ясувалося, що ті, хто споживав найбільше волокон, мали значно меншу ймовірність розвитку інсульту – на 29% порівняно з тими, хто їв найменше. Особливо яскраво це проявлялося у випадках так званого лакунарного інсульту – типу, який пов’язаний із хронічним запаленням судин і підвищеним тиском. Крім того, у людей із вищим рівнем клітковини в раціоні спостерігався нижчий рівень загальної смертності.  


На думку вчених, захисний ефект клітковини може пояснюватися кількома механізмами: вона покращує рівень холестерину, сприяє стабілізації тиску, регулює запальні процеси, підтримує мікрофлору кишківника та допомагає контролювати рівень цукру в крові. Автори підкреслюють, що результати вказують на необхідність підвищення споживання клітковини, особливо серед тих, хто вже переніс інсульт.  
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Чому давати мед маленьким дітям смертельно небезпечно
Чи можна дітям їсти мед? Усе залежить від того, скільки вашій дитині років і з якою метою ви його даєте. Досі існує думка, що це вкрай цінний та корисний продукт. Або що мед кращий за цукор. Або що має унікальні для здоров'я властивості. Та це не зовсім так.
19 хвилин тому
На Прикарпатті знайшли 5-річного хлопчика, якого шукали і тернопільські рятувальники
Сьогодні (21 червня – ред.) о 05:54 год. рятувальники Спеціального авіаційного загону ДСНС України за допомогою дрона виявили в Іван-Франківській області зниклого 5-річного Кирила, якого шукали понад 3 доби. До пошуків дитини долучалися і працівники Головного управління ДСНС України в Тернопільській області.
49 хвилин тому
Мова – код нації. Хто намагається його знищити…
На початку липня 2025 року спливає п’ятирічна каденція Тараса Кременя на посаді Уповноваженого із захисту державної мови. Але Міністерка юстиції України Ольга Стефанішина за пропозицією прем'єра Дениса Шмигаля поспішила внести на цю посаду кандидатуру Олександра Завальського - доцента кафедри сценічної мови Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка–Карого, актора кіно і театру.
13 годин тому
Розумна сапа. Новела
Ніч обіцяла бути спокійною. Оксана ще заздалегідь обійшла палати, зробила усі ін’єкції. Поговорила з балакучими «дівчатами» – бабою Паранею і бабою Гєнкою і нарешті присіла на стільці біля ліжка діда Стаха, у якого закінчувалася крапельниця.
20 годин тому
Варення та джеми із полуниці: перевірені рецепти
Полуниці – це смак літа, який хочеться зберегти на весь рік! Соковиті ягоди, що пахнуть сонцем, ідеально підходять для варення та джему, які зігріють ваші зимові вечори. Чи то сніданок із млинцями, чи під час чаювання із рідними – полуничні ласощі додадуть магії кожному моменту.
20 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.