Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Питні меди Сергія Плетюка замовляють і в Китаї

Питний мед в Україні був широковживаним ще за часів Княжої Руси. Літописи свідчать про виготовлення великих обсягів напою при дворах київських князів. Кожен зі знаті мав свого медовара з власними секретами. На початку ХХ століття масове медоваріння призупинилося, а деякі рецепти втратилися назавжди. Нині це древнє ремесло відроджується і стає дедалі популярнішим. Є знавці цієї унікальної справи й на Кременеччині.

Питні меди Сергія Плетюка замовляють і в Китаї

Питний мед в Україні був широковживаним ще за часів Княжої Руси. Літописи свідчать про виготовлення великих обсягів напою при дворах київських князів. Кожен зі знаті мав свого медовара з власними секретами. На початку ХХ століття масове медоваріння призупинилося, а деякі рецепти втратилися назавжди. Нині це древнє ремесло відроджується і стає дедалі популярнішим. Є знавці цієї унікальної справи й на Кременеччині.

23 години тому Джерело:

Сергій Плетюк – староста Дунаївського старостинського округу Кременецької громади. Та у вільний від роботи час він поспішає на свою пасіку, де його чекають 80 бджолосімей. Саме він ділиться з читачами «Сільського господаря»  унікальними секретами приготування медівки, або, як ще називають напій, медового вина. 


– Пасікою займаюся понад 30 років, медоварінням майже 10 років. Свого часу працював пасічником у колгоспі. Цією справою цікавився з дитинства. У сусіда була пасіка, я навідувався до нього, переймав ремесло. Починав з одного вулика, а нині маю 80 бджолосімей, – каже пан Сергій. 


Питний мед – це слабоалкогольний напій, який може досягати максимальної міцності 17%. Його роблять із концентрату меду та води, яка у напої має велике значення.  


– Для медівки беру воду з джерела, адже її якість дуже впливає на те, яким буде смак майбутнього напою. Рецептів медового вина є безліч, але повторити жоден неможливо. Це залежить від виду меду, місяця і навіть дня початку виготовлення. У процесі бродіння додають трави, ягоди. За допомогою ареометра визначають цукристість сусла. Коли медівка перебродить, її знімають з осаду і ставлять на дозрівання у льох.  


Є багато різних сортів медівки. Як і вино, вона буває кисліша і солодша. За сезон роблю 400–500 літрів, – розповідає пасічник. 


У колекції Сергій Плетюка є медівка, що настоюється уже 7 років, за цей час напій змінює свої смакові властивості. Щонайменше повинна настоятися рік, аби розкритися. 


Процес приготування медівки клопіткий, потребує уваги та дотримання пропорцій. 


– У 50-літровому посуді вариться концентрат, аби краще відбувалося бродіння. З нього збираю піну, залишки воску. Концентрат розводжу холодною водою та додаю дріжджі, бродить від 1 до 3 місяців. Осад опадає на дно, а сам напій перекачую у бочку та ставлю на дозрівання, – ділиться Сергій Плетюк.  


Виготовлені власноруч питні меди Сергій Плетюк не продає, робить для себе, частує друзів, іноді представляє на виставках, або передає на подарунки за кордон. А хто бажає придбати медівку, має бути готовим заплатити 150–300 грн за 0,5 л. В Україні є пасічники, які виготовляють питні меди у промислових масштабах на продаж, їздять на фестивалі, беруть участь у конкурсах і мають там неабиякий успіх. 


– Апімондія (міжнародна федерація бджільницьких об’єднань) вважає питні меди з України найкращими. Наші медовари завжди займають призові місця на конкурсах-фестивалях. Раніше, до війни, гільдія медоварів України проводила фестивалі, майстер-класи, зокрема й на Тернопільщині, – зазначає Сергій Плетюк. 


Свого часу спілка пасічників Кременеччини робила спроби налагодити торгівлю продуктами меду в Кременці. Але дозволу від міської ради так і не отримала. Проте медопродукцію Сергія Плетюка знають і люблять за кордоном. Як подарунок її куштували в європейських країнах, у дружніх Кременцю містах. Мед пана Сергія замовляють навіть з Китаю, де високо оцінили його смакові властивості. 


Користь питних медів складно переоцінити. Як свідчать наукові дослідження, помірне споживання медового напою впливає на збільшення тривалості життя, відновлює сили, бадьорить, а також позбавляє перших симптомів застуди.  


Олена ІЛИНИЧ, 
спеціальна кореспондентка  
газети «Сільський господар» на Кременеччині  
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Чому давати мед маленьким дітям смертельно небезпечно
Чи можна дітям їсти мед? Усе залежить від того, скільки вашій дитині років і з якою метою ви його даєте. Досі існує думка, що це вкрай цінний та корисний продукт. Або що мед кращий за цукор. Або що має унікальні для здоров'я властивості. Та це не зовсім так.
14 хвилин тому
На Прикарпатті знайшли 5-річного хлопчика, якого шукали і тернопільські рятувальники
Сьогодні (21 червня – ред.) о 05:54 год. рятувальники Спеціального авіаційного загону ДСНС України за допомогою дрона виявили в Іван-Франківській області зниклого 5-річного Кирила, якого шукали понад 3 доби. До пошуків дитини долучалися і працівники Головного управління ДСНС України в Тернопільській області.
44 хвилини тому
Мова – код нації. Хто намагається його знищити…
На початку липня 2025 року спливає п’ятирічна каденція Тараса Кременя на посаді Уповноваженого із захисту державної мови. Але Міністерка юстиції України Ольга Стефанішина за пропозицією прем'єра Дениса Шмигаля поспішила внести на цю посаду кандидатуру Олександра Завальського - доцента кафедри сценічної мови Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка–Карого, актора кіно і театру.
13 годин тому
Розумна сапа. Новела
Ніч обіцяла бути спокійною. Оксана ще заздалегідь обійшла палати, зробила усі ін’єкції. Поговорила з балакучими «дівчатами» – бабою Паранею і бабою Гєнкою і нарешті присіла на стільці біля ліжка діда Стаха, у якого закінчувалася крапельниця.
20 годин тому
Варення та джеми із полуниці: перевірені рецепти
Полуниці – це смак літа, який хочеться зберегти на весь рік! Соковиті ягоди, що пахнуть сонцем, ідеально підходять для варення та джему, які зігріють ваші зимові вечори. Чи то сніданок із млинцями, чи під час чаювання із рідними – полуничні ласощі додадуть магії кожному моменту.
20 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.