Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

25 жовтня – Всесвітній день шампанського: цікаві факти

У четверту п’ятницю жовтня планета святкує Міжнародний день шампанського.

25 жовтня – Всесвітній день шампанського: цікаві факти

У четверту п’ятницю жовтня планета святкує Міжнародний день шампанського.

23 години тому Джерело:

Шампанське було створено випадково - воно виникло в холодному регіоні у Франції. Прохолодна погода перервала процес бродіння. Коли повернулося тепло, процес бродіння відновився, що призвело до створення шипучого вина.

 

Цікаво, що винороби постаралися зупинити процес повторної ферментації, але безуспішно. Так народилося шампанське.

 

Одразу після своєї появи шампанське не мало стільки прихильників, як зараз. Найбільший внесок в розповсюдження та оновлення смаку шампанського зробив монах П’єр Періньйон. Саме він почав експериментувати: змішувати різну сировину (сік винограду), розливати напій по пляшках та закривати їх корком для збереження вуглекислого газу. За ці заслуги ім’я Періньйона отримала найдорожча та найкраща марка шампанського у світі – Dom Perignon.

 

Хоча роком народження ігристого вина вважається 1668, технологія його виготовлення винайдена лише в 1718 році. Ще через 10 років заснували  першу фабрику, яка виробляла та продавала шампанське. До початку XX сторіччя шампанське набуло популярності по всій планеті.

 

На розвиток ігристого вина вплинули також три відомі жінки – три вдови. Перша – мадам Кліко (1777-1866), отримавши винний бізнес свого чоловіка, винайшла ремюаж (вид зберігання на спеціальній полиці шийкою донизу) і досягла прозорості напою. Мадам Поммері (1819 -1890) створила перше сухе шампанське категорії «брют». А мадам Боллінджер (1899-1977) була геніальним менеджером і вивела бренд Bollinger Champagne на міжнародну арену, зберігши при цьому традиції виробництва вина.

 

Сьогодні існує понад 12 000 брендів шампанського, щороку випускається близько 50 000 різних його сортів. Багато ігристих вин виробляються в Австралії, Новій Зеландії й інших країнах. Більшу частину виготовляють за методом Шампані, навіть використовують ті самі сорти винограду, але таке вино не має права звитися шампанським.

 

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ШАМПАНСЬКЕ

 

Бульбашки

Чим дрібніші бульбашки в шампанському, тим воно якісніше і смачніше. Уявіть собі, в одній пляшці може бути до 49 мільйонів бульбашок! Коли шампанське налито в келих, бульбашки починають підніматися до центру, формуючи ефектне «перлове намисто». Бульбашки здатні «грати» в келиху до 10 годин, надаючи напою особливого шарму.

 

Фольга

Фольга на шийці пляшки спочатку використовувалася для захисту вина від мишей та щурів. У 19-му столітті, коли ці маленькі непрохані гості перегризали мотузки-фіксатори, фольга стала практичним рішенням. Сьогодні вона не лише захищає, а й додає елегантності пляшці.

 

Найдорожче шампанське

Найдорожче ігристе в світі — Goût de Diamants, пляшка якого коштує від 1,8 до 2,07 мільйонів доларів. Оформлення цього витвору мистецтва включає кристали Сваровскі та біле золото, що підкреслює статус напою.

 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Який сир можна їсти при високому тиску – вчені дали відповідь
Гіпертонія може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям. Тому треба ретельно обирати продукти, які ви їсте. Зокрема, якщо ви любитель сиру, то варто знати, який вид потрібно їсти при високому тиску, а який уникати, пише Gazeta.ua з посиланням на Health digest.
2 години тому
Чим годувати курей, щоб добре неслися: народні поради
З настанням холодів кури перестають нестися. У морози організм птахів використовує всю енергію на те, щоб зігрітися. Щоб підтримати продуктивність птиці, слід потурбуватися не лише про утеплення курника, а й відповідний зимовий раціон.
6 годин тому
За банан, приклеєний скотчем до стіни - 1 мільйон доларів
Роботу італійського художника Мауріціо Каттелана під назвою «Комік» з бананом, приклеєним до стіни скотчем, буде виставлено на продаж на аукціоні Sotheby's у листопаді 2024 року. Про це пише Bloomberg.
18 годин тому
На Тернопільщині виготовили понад 130 тис. т цукру
«На Тернопільщині цукрові заводи переробили 931 тисячу тонн цукрових буряків та виготовили понад 130 тисяч тонн цукру», – розповів директор департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Володимир Стахів.
19 годин тому
Як і коли вкривати троянди на зиму: популярні способи
Готуючи троянди до зимівлі, важливо не перестаратися з укриттям. Не такі вже вони, як виявилося, ніжні.
22 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.