Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

25 жовтня – Всесвітній день шампанського: цікаві факти

У четверту п’ятницю жовтня планета святкує Міжнародний день шампанського.

25 жовтня – Всесвітній день шампанського: цікаві факти

У четверту п’ятницю жовтня планета святкує Міжнародний день шампанського.

8 місяців тому Джерело:

Шампанське було створено випадково - воно виникло в холодному регіоні у Франції. Прохолодна погода перервала процес бродіння. Коли повернулося тепло, процес бродіння відновився, що призвело до створення шипучого вина.

 

Цікаво, що винороби постаралися зупинити процес повторної ферментації, але безуспішно. Так народилося шампанське.

 

Одразу після своєї появи шампанське не мало стільки прихильників, як зараз. Найбільший внесок в розповсюдження та оновлення смаку шампанського зробив монах П’єр Періньйон. Саме він почав експериментувати: змішувати різну сировину (сік винограду), розливати напій по пляшках та закривати їх корком для збереження вуглекислого газу. За ці заслуги ім’я Періньйона отримала найдорожча та найкраща марка шампанського у світі – Dom Perignon.

 

Хоча роком народження ігристого вина вважається 1668, технологія його виготовлення винайдена лише в 1718 році. Ще через 10 років заснували  першу фабрику, яка виробляла та продавала шампанське. До початку XX сторіччя шампанське набуло популярності по всій планеті.

 

На розвиток ігристого вина вплинули також три відомі жінки – три вдови. Перша – мадам Кліко (1777-1866), отримавши винний бізнес свого чоловіка, винайшла ремюаж (вид зберігання на спеціальній полиці шийкою донизу) і досягла прозорості напою. Мадам Поммері (1819 -1890) створила перше сухе шампанське категорії «брют». А мадам Боллінджер (1899-1977) була геніальним менеджером і вивела бренд Bollinger Champagne на міжнародну арену, зберігши при цьому традиції виробництва вина.

 

Сьогодні існує понад 12 000 брендів шампанського, щороку випускається близько 50 000 різних його сортів. Багато ігристих вин виробляються в Австралії, Новій Зеландії й інших країнах. Більшу частину виготовляють за методом Шампані, навіть використовують ті самі сорти винограду, але таке вино не має права звитися шампанським.

 

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ШАМПАНСЬКЕ

 

Бульбашки

Чим дрібніші бульбашки в шампанському, тим воно якісніше і смачніше. Уявіть собі, в одній пляшці може бути до 49 мільйонів бульбашок! Коли шампанське налито в келих, бульбашки починають підніматися до центру, формуючи ефектне «перлове намисто». Бульбашки здатні «грати» в келиху до 10 годин, надаючи напою особливого шарму.

 

Фольга

Фольга на шийці пляшки спочатку використовувалася для захисту вина від мишей та щурів. У 19-му столітті, коли ці маленькі непрохані гості перегризали мотузки-фіксатори, фольга стала практичним рішенням. Сьогодні вона не лише захищає, а й додає елегантності пляшці.

 

Найдорожче шампанське

Найдорожче ігристе в світі — Goût de Diamants, пляшка якого коштує від 1,8 до 2,07 мільйонів доларів. Оформлення цього витвору мистецтва включає кристали Сваровскі та біле золото, що підкреслює статус напою.

 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Мова – код нації. Хто намагається його знищити…
На початку липня 2025 року спливає п’ятирічна каденція Тараса Кременя на посаді Уповноваженого із захисту державної мови. Але Міністерка юстиції України Ольга Стефанішина за пропозицією прем'єра Дениса Шмигаля поспішила внести на цю посаду кандидатуру Олександра Завальського - доцента кафедри сценічної мови Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка–Карого, актора кіно і театру.
11 годин тому
Розумна сапа. Новела
Ніч обіцяла бути спокійною. Оксана ще заздалегідь обійшла палати, зробила усі ін’єкції. Поговорила з балакучими «дівчатами» – бабою Паранею і бабою Гєнкою і нарешті присіла на стільці біля ліжка діда Стаха, у якого закінчувалася крапельниця.
18 годин тому
Варення та джеми із полуниці: перевірені рецепти
Полуниці – це смак літа, який хочеться зберегти на весь рік! Соковиті ягоди, що пахнуть сонцем, ідеально підходять для варення та джему, які зігріють ваші зимові вечори. Чи то сніданок із млинцями, чи під час чаювання із рідними – полуничні ласощі додадуть магії кожному моменту.
18 годин тому
Чому чорніють помідори та як цього уникнути: корисні поради
Чорні плями на помідорах — це серйозний сигнал, що з рослиною щось не так. Причини можуть бути різні, але вчасно вжиті заходи допоможуть зберегти урожай.
18 годин тому
Клітковина порятує!
Вживання великої кількості клітковини може не лише вберегти від інсульту, а й знизити загальну смертність – до такого висновку дійшли дослідники з Китаю, проаналізувавши дані понад 39 тисяч людей у США за останні два десятиліття.
18 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.