Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Перевірені рецепти: це неповторне домашнє вино

Існує безліч варіантів приготування домашнього вина. Ми пропонуємо вам перевірені рецепти неймовірно смачного вина зі слив та малини.

Перевірені рецепти: це неповторне домашнє вино

Існує безліч варіантів приготування домашнього вина. Ми пропонуємо вам перевірені рецепти неймовірно смачного вина зі слив та малини.

10 місяців тому Джерело:

З малини 


Інгредієнти: 1 кг малини; 500 г цукру; 1 л води. 


Приготування: ягоди перебрати, не мити, адже на поверхні малини є природні дріжджі. Пересипати у тару, яка підходить для бродіння і товкти, перетворюючи ягоди на однорідну масу. Додати 300 г цукру та 700 мл чистої води, усе ретельно перемішати та закрити, встановивши гідрозамикач – спеціальну кришку, що продають на ринку. Потавимо для бродіння  у тепле місце. Тара (переважно це 5- чи 10-літровий скляний бутель) має бути заповнена не більш як  на 70%. 


Залишити усе бродити на 10 діб, проте важливо один раз на день знімати кришку та перемішувати вміст. 


Далі – етап фільтрації. Щоби позбутися вичавків, необхідно процідити вино через марлю. Перелити його у чистий бутель, додавши 300 мл води та 100 г цукру. Закрити гідрозамикачем і залишити бродити на три дні. 


Після того бутель ще раз відкрити та надлити з нього невелику кількість вина, розвівши 100 г цукру та вилити знову у тару. Встановити гідрозамикач, поставити бутель у тепле та темне місце на 25–60 днів.  Потім процідити, герметично закрити, залишити напій дозрівати в темному  прохолодному місці. 


Зберігати малинове вино потрібно у щільно закоркованих пляшках у прохолодному місці. Зазвичай домашнє вино має від 9 до 16% міцності.  


Зі слив 


Інгредієнти: 10 кг слив; 1 л води на 1 кг м’якоті; 100–350 г цукру на 1 л соку.  


Приготування: сливи не мити, вибрати кісточки, м’якоть перетворити в пюре. Розвести його чистою холодною водою у пропорції 1:1. Накрити ємність марлею і залишити масу на два дні в темному місці за кімнатної температури. 


Масу помішувати чистою дерев’яною ложкою через 6–8 годин, ретельно вмішуючи в рідину верхній шар з шкірки і м’якоті. Через 48 годин на поверхні маси почнеться бродіння – з’являться бульбашки та піна. Процідити сусло через дрібну сіточку або марлю так, щоб в соку не залишилося м’якоті. Перелити сік у посудину, де бродитиме вино. 


Додати цукор – його кількість залежить від того, наскільки солодкі сливи та наскільки солодким має бути вино. Для сухого або напівсухого беремо 100–250 грамів цукру на літр соку, для напівсолодкого і десертного вина – 300–350 г / л. Бажано вносити цукор частинами – половину відразу, а потім по чверті кожні 4–5 днів. 


Заповнити посудину для вина соком не більше, ніж на 3/4 об’єму. На шийку бутля встановити гідрокришку або гумову рукавичку з проколотим «пальцем». Поставити ємність у темне місце і залишити за температури 18-26 ° C. Через 4–5 днів вности решту цукру – зняти гідрокришку чи рукавичку, злити за допомогою трубочки трохи соку в іншу ємність, розвести цукор із соком, вилити цей сироп у бутель і знову встановити гідрокришку. 


Вино зі слив бродить орієнтовно 60 днів. Напій готовий, коли водяний затвор перестав виділяти газ. На дні повинен з’явитися щільний осад. Після цього  злити молоде вино в іншу ємність для дозрівання. 


Спробуйте вино на смак – якщо потрібно, можна трохи підсолодити. Стежте, щоб загальна кількість цукру не перевищувала рекомендованого. Можна закріпити вино горілкою або спиртом 40–45% – не більше ніж на 10-15% від загального обсягу. Таке вино буде довше зберігатися, але матиме жорсткіший смак. 


Сливове вино дозріває довго – приблизно  2–3 місяці. Частинки при цьому слабо піддаються фільтрації, але з часом розчиняються. 
Ємність з вином щільно закрити для дозрівання, поставити в темне приміщення з температурою 6–16°C. 
Кожні 15–20 днів (потім рідше) вино потрібно фільтрувати в іншу ємність через трубочку, не зачіпаючи осад. Повністю домогтися відсутності осаду можна  через 2–3 роки. 


Олексій ЯКУБЕЦЬ 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Мова – код нації. Хто намагається його знищити…
На початку липня 2025 року спливає п’ятирічна каденція Тараса Кременя на посаді Уповноваженого із захисту державної мови. Але Міністерка юстиції України Ольга Стефанішина за пропозицією прем'єра Дениса Шмигаля поспішила внести на цю посаду кандидатуру Олександра Завальського - доцента кафедри сценічної мови Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка–Карого, актора кіно і театру.
11 годин тому
Розумна сапа. Новела
Ніч обіцяла бути спокійною. Оксана ще заздалегідь обійшла палати, зробила усі ін’єкції. Поговорила з балакучими «дівчатами» – бабою Паранею і бабою Гєнкою і нарешті присіла на стільці біля ліжка діда Стаха, у якого закінчувалася крапельниця.
18 годин тому
Варення та джеми із полуниці: перевірені рецепти
Полуниці – це смак літа, який хочеться зберегти на весь рік! Соковиті ягоди, що пахнуть сонцем, ідеально підходять для варення та джему, які зігріють ваші зимові вечори. Чи то сніданок із млинцями, чи під час чаювання із рідними – полуничні ласощі додадуть магії кожному моменту.
18 годин тому
Чому чорніють помідори та як цього уникнути: корисні поради
Чорні плями на помідорах — це серйозний сигнал, що з рослиною щось не так. Причини можуть бути різні, але вчасно вжиті заходи допоможуть зберегти урожай.
18 годин тому
Клітковина порятує!
Вживання великої кількості клітковини може не лише вберегти від інсульту, а й знизити загальну смертність – до такого висновку дійшли дослідники з Китаю, проаналізувавши дані понад 39 тисяч людей у США за останні два десятиліття.
18 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.