Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Вівці мої, вівці…

На стрімких пагорбах здалеку видно отару овець. Це стадо із 150 каракулевих особин належить подружжю Захарчуків із села Шманьківці на Чортківщині. Граціозно й легко поскубуючи весняну траву, овечки дружно одна за одною тягнуться вгору. За ними ретельно поглядає господар – Юрій Михайлович, знаний у цих краях вівчар.

Вівці мої, вівці…

На стрімких пагорбах здалеку видно отару овець. Це стадо із 150 каракулевих особин належить подружжю Захарчуків із села Шманьківці на Чортківщині. Граціозно й легко поскубуючи весняну траву, овечки дружно одна за одною тягнуться вгору. За ними ретельно поглядає господар – Юрій Михайлович, знаний у цих краях вівчар.

11 місяців тому Джерело:

Жартує:  
– На Юрія треба було приїхати. Побачили б, як урочисто та святково починається в нас пасовищний сезон.  


– А чому саме на Юрія? 


– Це давня традиція. Юрій у перекладі – плугатар, хлібороб, а святого Юрія вважають покровителем тваринництва. 6 травня селяни зазвичай перший раз виганяли домашню худобу «на пашу». Так і в нас. Після ранкового доїння вдосвіта 6 травня наше овече стадо виходить із кошари на вільні простори пастися. А я проводжаю їх мелодією трембіти. Цю традицію ми запозичили в Карпатах, на Гуцульщині. Гарно! Душа радіє. 


Цього дня  Юрій Захарчук одягає празниковий гуцульський стрій, у якому  ходить в неділю до церкви. Кафтан, вишита сорочка, капелюх – це, вважає він, істинний символ України-Руси з прадідівських часів. 


Утім, вівчарська справа Юрія і Люби Захарчуків – не романтика, а передусім праця. Усі їхні вівці каракулевої породи. Гарні-прегарні. «Каракуль» з тюркської перекладається як «чорна троянда». У овечок, правда, не тільки чорне хутро, а й коричневого окрасу, сірого. Чиста порода. Хто нею цікавиться – їде до Захарчуків прямо у Шманьківці. Тут усе їхнє овече господарство. Колишня колгоспна стайня реконструйована і відповідно обладнана. Окремо перебуває доросле поголів’я, окремо – молодняк. Доросла вівця приводить на рік лише одне ягня, тому догляд – питання особливе, адже оновлення і поповнення стада – лише з власних ресурсів. 


– Вівця – тварина Божа, лагідна та спокійна, – розповідає Юрій Михайлович. – З овечого молока  виготовляємо натуральну бринзу – продукт надзвичайно цінний для споживання. Рецепти маємо давні, перевірені, виготовленням сиру займається дружина Люба, вона у цій справі професіонал.


Сировина для виготовлення бринзи – овече молоко. Одна вівця дає 200–250 грамів молока з одного доїння, цю процедуру Захарчуки проводять двічі на день – зранку і ввечері. Видоїти 100 дорослих овечок – справа не з легких, хоч і механізована, та й часу треба понад дві години. Тож робочий день на кошарі починається о п’ятій ранку, незалежно від пори року. З одного доїння отримують 20–25 літрів овечого молока, вихід сиру – 2–2, 5 кг, тож цінність продукту вже з огляду на це зрозуміла. Окремі процеси – соління і дозрівання, яке триває кілька днів. Після цього бринза готова. Охочі ласувати нею чи придбати для ширшого споживання приїжджають до Захарчуків безпосередньо на виробництво. Натуральність сиру зумовлена й натуральною годівлею: на 10 гектарах землі росте кормова кукурудза, пшениця, люцерна, кормові буряки, в ямах – жом і силос. Є в Захарчуків уся необхідна техніка для заготівлі кормів, є і безвідмовний ослик, якого Юрій Михайлович запрягає у легкого воза, і він також трудиться для спільного результату. 


Реалії нинішнього часу накладають свій відбиток і на улюблене заняття подружжя зі Шманьківців. Раніше був значний попит на овечі шкіри, які використовували для пошиття каракулевих шуб та інших виробів, а також на вовну, яку застосовували в ткацтві. Тепер цього нема, попит практично зник. Незважаючи на це, природний процес вибракування і планового забою триває, окрім того, щороку овець треба стригти. Тож цінні шкіри і шерсть «йдуть в землю». «Серце крається усе це закопувати в яму», – з жалем каже Юрій Захарчук. Та ще щиро шкодує, що нема підтримки від держави і нема поки що охочих серед молодих господарів плекати вівчарство, вирощувати овець – воістину Божих створінь. 


Ганна МАКУХ  
Світлина Максима ОГОРОДНИКА
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Паска запашна, ніжна і смачна: кращі рецепти великодньої випічки
Залишилося зовсім небагато часу до Великодня, а це означає – саме час діставати формочки, запасатися якісним борошном, готувати дріжджі і вибирати рецепти великодньої паски.
8 годин тому
«Укрпошта» обіцяє доставку газет наступного дня після виходу… Хочеться вірити
Акціонерне товариство «Укрпошта» вживає заходів, щоб доставка газет здійснювалась наступного ж після виходу дня або в найближчі дні. Про це йдеться в повідомленні Національної спілки журналістів України(НСЖУ) з посиланням на заяву гендиректора «Укрпошти» Ігоря Смілянський в ході Всеукраїнської наради редакторів газет, що відбулася 25 квітня онлайн.
11 годин тому
Діти з Підгаєччини отримали передвеликодні гостинці
Перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук відвідав Підгаєцьку громаду. Спершу оглянув приміщення у Підгаєцькій центральній міській лікарні для розміщення двох бригад екстреної швидкої медичної допомоги, які обслуговують Підгаєцьку громаду.
12 годин тому
Як перевірити е-лікарняний та медичний висновок тимчасової непрацездатності: пояснює МОЗ
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та електронний лікарняний – це два різні цифрові документи. Міністерство охорони здоров’я нагадало, в чому полягає їхня відмінність і на яких ресурсах вони доступні для перевірки.
12 годин тому
На Тернопільщині триває посівна кампанія-2024
Аграрії області вже засіяли понад 230 тис. га, що становить майже 40 відсотків від запланованого показника. Про це повідомили в департаменті агропромислового розвитку Тернопільської обласної військової адміністрації.
16 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.