Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Вівці мої, вівці…

На стрімких пагорбах здалеку видно отару овець. Це стадо із 150 каракулевих особин належить подружжю Захарчуків із села Шманьківці на Чортківщині. Граціозно й легко поскубуючи весняну траву, овечки дружно одна за одною тягнуться вгору. За ними ретельно поглядає господар – Юрій Михайлович, знаний у цих краях вівчар.

Вівці мої, вівці…

На стрімких пагорбах здалеку видно отару овець. Це стадо із 150 каракулевих особин належить подружжю Захарчуків із села Шманьківці на Чортківщині. Граціозно й легко поскубуючи весняну траву, овечки дружно одна за одною тягнуться вгору. За ними ретельно поглядає господар – Юрій Михайлович, знаний у цих краях вівчар.

2 роки тому Джерело:

Жартує:  
– На Юрія треба було приїхати. Побачили б, як урочисто та святково починається в нас пасовищний сезон.  


– А чому саме на Юрія? 


– Це давня традиція. Юрій у перекладі – плугатар, хлібороб, а святого Юрія вважають покровителем тваринництва. 6 травня селяни зазвичай перший раз виганяли домашню худобу «на пашу». Так і в нас. Після ранкового доїння вдосвіта 6 травня наше овече стадо виходить із кошари на вільні простори пастися. А я проводжаю їх мелодією трембіти. Цю традицію ми запозичили в Карпатах, на Гуцульщині. Гарно! Душа радіє. 


Цього дня  Юрій Захарчук одягає празниковий гуцульський стрій, у якому  ходить в неділю до церкви. Кафтан, вишита сорочка, капелюх – це, вважає він, істинний символ України-Руси з прадідівських часів. 


Утім, вівчарська справа Юрія і Люби Захарчуків – не романтика, а передусім праця. Усі їхні вівці каракулевої породи. Гарні-прегарні. «Каракуль» з тюркської перекладається як «чорна троянда». У овечок, правда, не тільки чорне хутро, а й коричневого окрасу, сірого. Чиста порода. Хто нею цікавиться – їде до Захарчуків прямо у Шманьківці. Тут усе їхнє овече господарство. Колишня колгоспна стайня реконструйована і відповідно обладнана. Окремо перебуває доросле поголів’я, окремо – молодняк. Доросла вівця приводить на рік лише одне ягня, тому догляд – питання особливе, адже оновлення і поповнення стада – лише з власних ресурсів. 


– Вівця – тварина Божа, лагідна та спокійна, – розповідає Юрій Михайлович. – З овечого молока  виготовляємо натуральну бринзу – продукт надзвичайно цінний для споживання. Рецепти маємо давні, перевірені, виготовленням сиру займається дружина Люба, вона у цій справі професіонал.


Сировина для виготовлення бринзи – овече молоко. Одна вівця дає 200–250 грамів молока з одного доїння, цю процедуру Захарчуки проводять двічі на день – зранку і ввечері. Видоїти 100 дорослих овечок – справа не з легких, хоч і механізована, та й часу треба понад дві години. Тож робочий день на кошарі починається о п’ятій ранку, незалежно від пори року. З одного доїння отримують 20–25 літрів овечого молока, вихід сиру – 2–2, 5 кг, тож цінність продукту вже з огляду на це зрозуміла. Окремі процеси – соління і дозрівання, яке триває кілька днів. Після цього бринза готова. Охочі ласувати нею чи придбати для ширшого споживання приїжджають до Захарчуків безпосередньо на виробництво. Натуральність сиру зумовлена й натуральною годівлею: на 10 гектарах землі росте кормова кукурудза, пшениця, люцерна, кормові буряки, в ямах – жом і силос. Є в Захарчуків уся необхідна техніка для заготівлі кормів, є і безвідмовний ослик, якого Юрій Михайлович запрягає у легкого воза, і він також трудиться для спільного результату. 


Реалії нинішнього часу накладають свій відбиток і на улюблене заняття подружжя зі Шманьківців. Раніше був значний попит на овечі шкіри, які використовували для пошиття каракулевих шуб та інших виробів, а також на вовну, яку застосовували в ткацтві. Тепер цього нема, попит практично зник. Незважаючи на це, природний процес вибракування і планового забою триває, окрім того, щороку овець треба стригти. Тож цінні шкіри і шерсть «йдуть в землю». «Серце крається усе це закопувати в яму», – з жалем каже Юрій Захарчук. Та ще щиро шкодує, що нема підтримки від держави і нема поки що охочих серед молодих господарів плекати вівчарство, вирощувати овець – воістину Божих створінь. 


Ганна МАКУХ  
Світлина Максима ОГОРОДНИКА
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Серце сповнюється Великодньою любов'ю
Цьогоріч Великодні свята знову проходитимуть у стані війни, але незважаючи на тривожні звістки, земля і небо, людські серця і душі наповнені Великодньою радістю, любовʼю та святковим хвилюванням.
9 хвилин тому
Заліщики в передчутті Великодня
У мальовничих Заліщиках, де весна розквітає особливо ніжно й барвисто, знана родина освітян готується до Великодня з любов’ю, турботою та шанобливим відношенням до традицій.
14 хвилин тому
Намолену давню плащаницю з Зарваниці передали на передову
Пресофіцер, начальник відділення комунікацій у 105 окремій бригаді територіальної оборони Збройних сил України Юрій Кульпа на своїй сторінці у фейсбуку розповів, що унікальну найдавнішу плащаницю з Зарваниці передали українським воїнам на передову.
30 хвилин тому
Коли висаджувати розсаду у відкритий ґрунт
Пересаджувати розсаду у відкритий ґрунт потрібно правильно і вчасно. Тоді хороший урожай смачних овочів не змусить себе чекати.
16 годин тому
Шпинат – корисні властивості для краси і здоров’я
Шпинат є одним з найбільш універсальних листових зелених овочів. Він містить вітаміни та антиоксиданти, які захищають від хронічних захворювань і сприяють здоров’ю мозку, серця та очей.
16 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.