Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Синьо-жовта кукурудза, яку можна їсти сирою, або Як аграрій з Вінничини прагне об’єднати новим сортом всю Україну

Першу в світі солодку синьо-жовту кукурудзу «Український біколор» виростив вінницький аграрій, директор компанії «Мнагор» Михайло Нагорняк. Зараз він популяризує цей сорт по всій Україні і готовий безкоштовно поділитися насінням з фермерами та усіма, кому цікава ця культура. Нещодавно чоловік побував на Тернопільщині.

Синьо-жовта кукурудза, яку можна їсти сирою, або Як аграрій з Вінничини прагне об’єднати новим сортом всю Україну

Першу в світі солодку синьо-жовту кукурудзу «Український біколор» виростив вінницький аграрій, директор компанії «Мнагор» Михайло Нагорняк. Зараз він популяризує цей сорт по всій Україні і готовий безкоштовно поділитися насінням з фермерами та усіма, кому цікава ця культура. Нещодавно чоловік побував на Тернопільщині.

3 тижні тому Джерело:

Над виведенням двоколірного сорту кукурудзи аграрій працював близько 10 років, оскільки це непроста справа. 


- Безпосередньо створити синьо-жовтий національні кольори, і на одному качані, то цей задум виник  після повномасштабного вторгнення у 2022 році. Тобто, коли я вже зрозумів, що ніякі інші кольори не мають такого важливого значення. Бо саме ці кольори стали на заваді агресора і ми фактично захищаємо всю Європу. Тому я вирішив, що ці синьо-жовті кольори мають бути відзначені на нашій продукції, яка росте по всій Україні. І нам це вдалося, - розповів Михайло Нагорняк. 


Над виведенням унікального сорту працювали як науковці, так і школярі. Першим кроком був відбір необхідних зерен, які мають синій відтінок. Після цього їх посіяли на полі.  


- Ми їх посіяли у 2022 році і з 40 насінин потрібну кольористику дала лише  одина. Все інше ми відкинули і фактично у 2022 році отримали перший наш взірець української національної кукурудзи. Ми її назвали «Бордо», оскільки двоколірна українська кукурудза має приблизно 70% фіолетово-синіх і 30% світло-жовтих зерен на качані. Іноді в процесі дозрівання відсоток фіолетових зерен збільшується. Робота над вдосконаленням сорту триває. Ми впевнені, що «Бордо» внесе інновації в категорію солодкої кукурудзи по всьому світу і буде асоціюватися з Україною та її національними кольорами і боротьбою за незалежність, -  каже Михайло Нагорняк. 


200 пакетиків такої української кукурудзи компанія «Мнагор» роздала різним фермерам по всій Україні: спробувати, скуштувати, що подобається, що ні, як вона себе поведе. 


Отримавши позитивні відгуки від фермерів, Михайло Нагорняк зрозумів: варто продовжувати працювати над цим сортом. Згодом його назву змінили на «Український біколор». Крім патріотичних зерен, кукурудза має чудовий смак. 


- Її можна їсти сирою, можна варити, можна запікати на грилі, можна консервувати. І деякі цікаві властивості кукурудзи проявляються саме під час приготування. По-перше, вона зберігає свої яскраві пігменти при варінні. По-друге, під час  термічної обробки колір темніших зерен стає насиченішим, ближчим до темно-синього, а сама основа залишається світлою. А ще – свіже зерно не залишає синіх слідів на руках чи речах, - стверджує співрозмовник. 


На його переконання, дуже важливо також, що фіолетова кукурудза корисна для здоров’я. Михайло Нагорняк розповів: п’ять років тому в США та Китаї проводились дослідження, за результатами яких було оголошено,  що  фіолетово-синя кукурудза може допомагати боротись із діабетом 2-го типу. 


- Є досліди, в яких щурам  і хом’якам давали звичайний корм і цю кукурудзу, то були гарні звіти – хом’яки схильні до ожиріння, але харчуючись цією кукурудзою вони були дуже грайливі, активні і гарно розмножувалися. Такі дослідження проводились у 2017 році.  


У Штатах виведенням фіолетової антоціанової кукурудзи займалася селекційна компанія «Крокман» - найбільший виробник насіння солодкої кукурудзи в США. 


- У 2020 році вони показали світові сорт «Вілд Віолет» - біла кукурудза із фіолетовими зернами. Це була визначна подія для їхньої країни, тому 4 липня на параді до Дня Незалежності США було представлено цю кукурудзу. Американці нас випередили. Проте ми не здавалися, а працювали над своєю національною кукурудзою. І ось у 2023 році ми фактично робимо презентацію цієї кукурудзи. Якщо в американців вона біло-фіолетова, то у нас жовто-синя, - каже селекціонер. 


У результаті досліджень одержали кукурудзу, що має колір, який привертає увагу, і суперсолодкий смак. «Бордо» («Юкрейніан Корн») має більше антиоксидантів, ніж інші види солодкої кукурудзи, і вона сприяє покращенню травлення. Тому той, хто вже її куштував, каже – нічого смачнішого я ще не їв. 


Михайло Нагорняк запевняє: коли ви смакуватимете ці зерна, то відчуєте соковиту солодкість. Бо нова кукурудза містить понад 22% фруктози та сахарози. 


У межах своїх поїздок різними громадами аграрій безкоштовно роздає пакетики з насінням солодкої кукурудзи усім охочим. Також команда Михайла Нагорняка готова надавати консультації щодо вирощування культури. Селекціонер просить інших фермерів долучитися до досліджень над цим сортом. 


- Зараз доступно для всієї України 500 пакетиків по 50 насінин. Тому ми запрошуємо українців, які борються і тримають продовольчий фронт, провести дослідження. Перевірити, наскільки якісна ця кукурудза. Просто 50-100 насінин ми подаруємо для досліджень безкоштовно. Так спільно ми виведемо на світовий ринок саме нашу українську суперсолодку антоціанову синьо-жовту кукурудзу. Це буде «народний селекційний процес», де ми всі маємо долучитися і створити щось нове, унікальне, із українським корінням, - говорить Михайло Нагорняк. 


Насіння солодкої кукурудзи трохи зморшкувате, проте аграрій запевняє, що цього боятися не варто. Адже чим більше зморщок на зернах, тим вони солодші. Кукурудза є примхливою до температурних умов. Тому вирощування цього сорту вимагає певних принципів.  


- Суперсолодка кукурудза ще примхливіша. Наприклид висівати звичайну зернову кукурудзу можна у грунт, який прогрівся до 6-8 градусів. А суперсолодкі сорти треба висівати, коли грунт прогрівся до 12-15 градусів. Тобто, говоримо про вдвічі вищий температурний режим. Відповідно, потрібне більше вологозабезпечення. Тому, якщо травень сухий, то цю кукурудзу потрібно сіяти або глибше, ближче до вологи, або як ми робили на дослітних ділянках, ущільнювали землю, щоб волога підійшла вище. – радить селекціонер.  


Новий сорт кукурудзи Михайло Нагорняк популяризує по всій Україні.  


- Мета моєї місії – об’єднати всю Україну. Це територія, де синьо-жовті прапори, де живуть українці. І тут має вирощуватися синьо-жовта солодка кукурудза. 


Тетяна БАКАЙ 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Кому не можна їсти молоду картоплю і чим вона небезпечна
У магазинах і на ринках повним ходом продають молоду картоплю. Однак, лікарі попереджають, що вона корисна не для всіх, а деяким і зовсім протипоказана.
3 хвилини тому
Полийте рослини молоком – урожай вас здивує, а шкідники зникнуть
Отримати щедрий врожай можна без використання спеціальних добрив. З цим завданням успішно впорається звичайне молоко.
1 година тому
Тернопіль став переможцем проєкту для підтримку бізнесу громади
Тернопільська міська рада активно працює з міжнародними партнерами та організаціями щодо залучення фінансових ресурсів для соціально-економічного розвитку громади. Тож уже найближчим часом у Тернополі запрацює якісний, сучасний інноваційний простір «Open Space Ternopil» для підтримку бізнесу громади.
2 години тому
До приватизації готують Чортківський комбінат хлібопродуктів
Представники Регіонального відділення Фонду держмайна по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях днями здійснили обстеження потенційного об’єкта приватизації ЄМК ДП «Чортківський комбінат хлібопродуктів». Про це повідомив начальник Управління забезпечення реалізації повноважень відділення Руслан Белошицький у Facebook.
2 години тому
Німецьку сільгосптехніку збиратимуть в Україні
Німецька компанія Schneider оголосила про вихід на український ринок свого відродженого бренду сільськогосподарської техніки Eisen Löwe. Про це говориться у повідомленні української компанії SunfloroMash, з машинобудівним заводом якої співрацюватиме Schneider.
2 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.