Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Синьо-жовта кукурудза, яку можна їсти сирою, або Як аграрій з Вінничини прагне об’єднати новим сортом всю Україну

Першу в світі солодку синьо-жовту кукурудзу «Український біколор» виростив вінницький аграрій, директор компанії «Мнагор» Михайло Нагорняк. Зараз він популяризує цей сорт по всій Україні і готовий безкоштовно поділитися насінням з фермерами та усіма, кому цікава ця культура. Нещодавно чоловік побував на Тернопільщині.

Синьо-жовта кукурудза, яку можна їсти сирою, або Як аграрій з Вінничини прагне об’єднати новим сортом всю Україну

Першу в світі солодку синьо-жовту кукурудзу «Український біколор» виростив вінницький аграрій, директор компанії «Мнагор» Михайло Нагорняк. Зараз він популяризує цей сорт по всій Україні і готовий безкоштовно поділитися насінням з фермерами та усіма, кому цікава ця культура. Нещодавно чоловік побував на Тернопільщині.

1 рік тому Джерело:

Над виведенням двоколірного сорту кукурудзи аграрій працював близько 10 років, оскільки це непроста справа. 


- Безпосередньо створити синьо-жовтий національні кольори, і на одному качані, то цей задум виник  після повномасштабного вторгнення у 2022 році. Тобто, коли я вже зрозумів, що ніякі інші кольори не мають такого важливого значення. Бо саме ці кольори стали на заваді агресора і ми фактично захищаємо всю Європу. Тому я вирішив, що ці синьо-жовті кольори мають бути відзначені на нашій продукції, яка росте по всій Україні. І нам це вдалося, - розповів Михайло Нагорняк. 


Над виведенням унікального сорту працювали як науковці, так і школярі. Першим кроком був відбір необхідних зерен, які мають синій відтінок. Після цього їх посіяли на полі.  


- Ми їх посіяли у 2022 році і з 40 насінин потрібну кольористику дала лише  одина. Все інше ми відкинули і фактично у 2022 році отримали перший наш взірець української національної кукурудзи. Ми її назвали «Бордо», оскільки двоколірна українська кукурудза має приблизно 70% фіолетово-синіх і 30% світло-жовтих зерен на качані. Іноді в процесі дозрівання відсоток фіолетових зерен збільшується. Робота над вдосконаленням сорту триває. Ми впевнені, що «Бордо» внесе інновації в категорію солодкої кукурудзи по всьому світу і буде асоціюватися з Україною та її національними кольорами і боротьбою за незалежність, -  каже Михайло Нагорняк. 


200 пакетиків такої української кукурудзи компанія «Мнагор» роздала різним фермерам по всій Україні: спробувати, скуштувати, що подобається, що ні, як вона себе поведе. 


Отримавши позитивні відгуки від фермерів, Михайло Нагорняк зрозумів: варто продовжувати працювати над цим сортом. Згодом його назву змінили на «Український біколор». Крім патріотичних зерен, кукурудза має чудовий смак. 


- Її можна їсти сирою, можна варити, можна запікати на грилі, можна консервувати. І деякі цікаві властивості кукурудзи проявляються саме під час приготування. По-перше, вона зберігає свої яскраві пігменти при варінні. По-друге, під час  термічної обробки колір темніших зерен стає насиченішим, ближчим до темно-синього, а сама основа залишається світлою. А ще – свіже зерно не залишає синіх слідів на руках чи речах, - стверджує співрозмовник. 


На його переконання, дуже важливо також, що фіолетова кукурудза корисна для здоров’я. Михайло Нагорняк розповів: п’ять років тому в США та Китаї проводились дослідження, за результатами яких було оголошено,  що  фіолетово-синя кукурудза може допомагати боротись із діабетом 2-го типу. 


- Є досліди, в яких щурам  і хом’якам давали звичайний корм і цю кукурудзу, то були гарні звіти – хом’яки схильні до ожиріння, але харчуючись цією кукурудзою вони були дуже грайливі, активні і гарно розмножувалися. Такі дослідження проводились у 2017 році.  


У Штатах виведенням фіолетової антоціанової кукурудзи займалася селекційна компанія «Крокман» - найбільший виробник насіння солодкої кукурудзи в США. 


- У 2020 році вони показали світові сорт «Вілд Віолет» - біла кукурудза із фіолетовими зернами. Це була визначна подія для їхньої країни, тому 4 липня на параді до Дня Незалежності США було представлено цю кукурудзу. Американці нас випередили. Проте ми не здавалися, а працювали над своєю національною кукурудзою. І ось у 2023 році ми фактично робимо презентацію цієї кукурудзи. Якщо в американців вона біло-фіолетова, то у нас жовто-синя, - каже селекціонер. 


У результаті досліджень одержали кукурудзу, що має колір, який привертає увагу, і суперсолодкий смак. «Бордо» («Юкрейніан Корн») має більше антиоксидантів, ніж інші види солодкої кукурудзи, і вона сприяє покращенню травлення. Тому той, хто вже її куштував, каже – нічого смачнішого я ще не їв. 


Михайло Нагорняк запевняє: коли ви смакуватимете ці зерна, то відчуєте соковиту солодкість. Бо нова кукурудза містить понад 22% фруктози та сахарози. 


У межах своїх поїздок різними громадами аграрій безкоштовно роздає пакетики з насінням солодкої кукурудзи усім охочим. Також команда Михайла Нагорняка готова надавати консультації щодо вирощування культури. Селекціонер просить інших фермерів долучитися до досліджень над цим сортом. 


- Зараз доступно для всієї України 500 пакетиків по 50 насінин. Тому ми запрошуємо українців, які борються і тримають продовольчий фронт, провести дослідження. Перевірити, наскільки якісна ця кукурудза. Просто 50-100 насінин ми подаруємо для досліджень безкоштовно. Так спільно ми виведемо на світовий ринок саме нашу українську суперсолодку антоціанову синьо-жовту кукурудзу. Це буде «народний селекційний процес», де ми всі маємо долучитися і створити щось нове, унікальне, із українським корінням, - говорить Михайло Нагорняк. 


Насіння солодкої кукурудзи трохи зморшкувате, проте аграрій запевняє, що цього боятися не варто. Адже чим більше зморщок на зернах, тим вони солодші. Кукурудза є примхливою до температурних умов. Тому вирощування цього сорту вимагає певних принципів.  


- Суперсолодка кукурудза ще примхливіша. Наприклид висівати звичайну зернову кукурудзу можна у грунт, який прогрівся до 6-8 градусів. А суперсолодкі сорти треба висівати, коли грунт прогрівся до 12-15 градусів. Тобто, говоримо про вдвічі вищий температурний режим. Відповідно, потрібне більше вологозабезпечення. Тому, якщо травень сухий, то цю кукурудзу потрібно сіяти або глибше, ближче до вологи, або як ми робили на дослітних ділянках, ущільнювали землю, щоб волога підійшла вище. – радить селекціонер.  


Новий сорт кукурудзи Михайло Нагорняк популяризує по всій Україні.  


- Мета моєї місії – об’єднати всю Україну. Це територія, де синьо-жовті прапори, де живуть українці. І тут має вирощуватися синьо-жовта солодка кукурудза. 


Тетяна БАКАЙ 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Оборонець Маріуполя Михайло Діанов одружився
Колишній боєць 36-ї окремої бригади морської піхоти Збройних сил України Михайло Діанов, який став відомим завдяки легендарному фото з «Азовсталі», одружився з коханою Мирославою. Про це він повідомив у своєму Facebook та опублікував фото з дружиною на тлі Тернопільського ставу.
9 годин тому
Розумна годівниця видає птахам їжу в обмін на зібране сміття. Одна пташка принесла для обміну банківську картку…
Багато людей люблять підгодовувати пташок, але годівниця, створена умільцями, слугує не тільки цій добрій меті. Користувачі соціальних мереж з подивом помилувалися на те, як наші пернаті друзі приносять сміття і складають його в спеціально відведену для цього ємність, а натомість отримують корм.
9 годин тому
Аграрії намолотили майже мільйон тонн зерна
Українські аграрії наближаються до збору першого мільйона тонн зерна нового врожаю. Про це повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства України. Загалом жнивують вже у дев’ятьох областях.
9 годин тому
Як і коли обрізати лаванду: важливі поради
Регулярна обрізка лаванди є ключовим елементом догляду. Вона запобігає огрубінню стебел, підтримує компактну форму куща, стимулює розвиток нових пагонів. Експерти розповіли про оптимальні терміни, техніку обрізки та поширені помилки.
11 годин тому
Кава чи чай: дієтолог розповів, з чого краще починати день
Багато людей не уявляють свій ранок без кави або чаю. Однак виникає питання, що корисніше з напоїв пити в цей період дня. Тому дієтологи визначили кращий ранковий напій та розповіли, як кожен з них впливає на організм людини.
11 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.