Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Віцепрезидент Світового конгресу українців, бразилець Вітторіо Соротюк розшукав своє коріння на Тернопільщині

«У когось із вас є прізвище Сиротюк чи Заборський?» – поцікавився Вітторіо Соротюк у мешканців Вертелки Тернопільської громади, які вийшли після Літургії з храму. Гість із далекої Бразилії завітав до села, щоби віднайти родичів.

Віцепрезидент Світового конгресу українців, бразилець Вітторіо Соротюк розшукав своє коріння на Тернопільщині

«У когось із вас є прізвище Сиротюк чи Заборський?» – поцікавився Вітторіо Соротюк у мешканців Вертелки Тернопільської громади, які вийшли після Літургії з храму. Гість із далекої Бразилії завітав до села, щоби віднайти родичів.

8 місяців тому Джерело:

Пан Вітторіо – адвокат і громадсько-політичний діяч, президент Українсько-бразильської центральної репрезентації, віцепрезидент Світового конгресу українців. Бразилець береже пам’ять про своїх предків і цінує своє українське коріння. Він  вважає, що його справжнє прізвище – Сиротюк, однак під час еміграції його предків помилково записали Соротюками. Раніше Вітторіо вже кілька разів прилітав в Україну з робочим візитом, навідувався і на Тернопільщину. Цього разу з ним вирушила в дорогу його дружина Еліяна. Попри низку ділових зустрічей у межах співпраці України і Бразилії подружжя Соротюків викроїло день для незабутньої зустрічі у селі Вертелка. 

 
– Історія еміграції українців до Бразилії сягає позаминулого століття. Нині українська спільнота на бразильській землі налічує майже 500 тисяч осіб. Мої прадід і прабабуся народилися у Вертелці на Тернопільщині. Я приїхав у це село рівно через 128 років після того, як мій прадід Семко (Симон) і його дружина Євфросіна (Заборська) виїхали до Бразилії. У 1895 році вони зібрали восьмеро своїх дітей, серед яких і мій дідусь, і вирушили за океан, – розповів Вітторіо Соротюк. – Бережу архівні документи про еміграцію моїх предків. Під час візиту в Україну я мав низку зустрічей у різних містах, побував у Західноукраїнському національному університеті в Тернополі. Та найбільше  хвилююча мить – коли завітав у село Вертелка. Дуже хотів навідатися туди і побачити, звідки походив мій дідусь. У Вертелці з 400 осіб населення половина – мої далекі родичі (усміхається, – авт.)!

 

 Приємно було обійняти їх, поспілкуватися. На цвинтарі на багатьох могилах вписані прізвища Сиротюк і Заборський. Хотілось би ще раз приїхати туди, але вже на довше, щоб встигнути більше всього довідатися про це село і його чудових людей. Звідси – моє коріння, тут – моє серце! 
Серед українських діаспорян у Бразилії багато вихідців із Тернопільщини, Львівщини, інших областей, усі вони вболівають за Україну. Чи не боявся я їхати в час війни? Всюди існує певна небезпека в світі, тому залишається вірити в краще. Дуже хочемо, щоб Україна скоріше перемогла. Вже сьогодні ми активно розробляємо проєкти співпраці між нашими країнами в економічному, освітньому, культурному напрямах.  Супроводжувала пана Вітторіо та його дружину до Вертелки професорка ЗУНУ Ірина Іващук, з якою бразилець товаришує тривалий час. 


– Ніколи не думала, що переживатиму такі емоції. Це був справді неймовірний день! Ми з паном Вітторіо відвідали Вертелку, звідки походять його предки. Коли я почула, що їдемо шукати його родину, бо він має своє родинне дерево, не мала слів. Нікого не знаємо у селі. «Неділя, то треба зайти до церкви, люди все знають», – такою була відповідь шанованого гостя. Поїхали. Були в церкві. І правда, люди знають усе. Знайшли родичів. Минув день, а емоції досі переповнюють. Як треба любити країну, з якої походять твої прадідусь і прабабуся, щоб вивчити мову, берегти традиції, культуру! – поділилася враженнями Ірина Іващук. 


Довідково. Вітторіо Соротюк народився 12 квітня 1945 року в бразилійському місті Прудентополіс. Закінчив юридичний факультет Федерального університету Парани. Навчався в Інституті досліджень розвитку Женевського університету (Швейцарія). Працював завідувачем Навчального центру ім. Уго Сімас при юридичному факультеті Федерального університету Парани. Брав участь у лівих студентських і профспілкових рухах, що боролися проти військової диктатури в Бразилії. У 1969-му  організовував акції протесту проти авторитарного режиму, за що кілька разів потрапляв до в’язниці. У 1970 році був вимушений емігрувати до Чилі, де на одному зі студентських мітингів познайомився з небогою президента Сальвадора Альєнде – Еліяною, яка стала його дружиною. У 1973 році повернувся до Бразилії. У 1980-му увійшов до групи засновників Партії трудящих.

 Упродовж 1983–1991 років працював адвокатом прокуратури Інституту надр, картографії і флори Парани. Обіймав посаду директора Інституту надр, картографії і флори Парани, належав до Національної ради довкілля. 1991 року став членом адміністративної ради банку «Банестадо». У липні-грудні 1992-го року обіймав посаду генерального директора секретарії довкілля уряду Парани. Згодом знову повернувся до прокуратури Інституту довкілля як адвокат. З грудня 1992-го по жовтень 1994-го працював спеціальним помічником губернатора Парани. У жовтні 1994-го став секретарем із питань довкілля уряду Парани. Впродовж 1996–2002 років працював в екологічній адвокатурі при неурядових організаціях з охорони довкілля. З 1997-го по 2002-й обіймав посаду заступника голови комісії з питань довкілля Союзу адвокатів Бразилії в Парані. Водночас брав активну участь у розбудові українських організацій у Бразилії. У 2002 році очолив наглядову раду Українсько-Бразильської центральної репрезентації. Нині викладає екологічне право на юридичному факультеті Університету Туіуті (м. Курітіба). Рідний брат Вітторіо є писанкарем, автором писанки в Українському меморіалі в Куритибі. 


Іванна ГОШІЙ 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Уряд схвалив Стратегію продовольчої безпеки до 2027 року
Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації». Про це повідомили на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.
9 годин тому
Аграрії зібрали вже 19 млн тонн ранніх зернових
В Україні тривають жнива ранніх культур. Вже зібрано понад 19 млн тонн зернових та понад 3 млн тонн олійних. Загалом обмолочено понад 5 871,9 тис. га, намолочено 22 324,6 млн. тонн нового врожаю. Аграрії Полтавщини завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур.
9 годин тому
Безкоштовна техніка для малих та середніх фермерів
Малі та середні аграрні підприємства Тернопільщини можуть подати заявку на безкоштовне користування технікою від Міжнародного благодійного фонду Говарда Г. Баффета «Жнива Перемоги» на осінню посівну.
10 годин тому
За три місяці тернопільським аграріям нарахували 22 млн грн за придбану с/г техніку українських виробників
В липні аграріям нарахували компенсації за придбану у червні українську сільгосптехніку на 72,2 млн грн. Загалом за три місяці дії програми аграріям нарахували вже майже 100 млн грн компенсації. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.
10 годин тому
Прем'єр-міністр відзначив медиків з Тернопільщини
Напередодні Дня медичного працівника колективи двох медичних закладів Тернопільщини - КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради і Тернопільська обласна клінічна лікарня отримали подяку від Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.
10 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.