Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Гарбуз корисний не для всіх: кому варто відмовитися від осіннього делікатесу

Гарбуз традиційно вважається одним із найкорисніших сезонних овочів осені. Його радять при дієтах, для зміцнення імунітету, очищення організму та нормалізації травлення. Але навіть такий вітамінний чемпіон має протипоказання, які не варто ігнорувати.

Гарбуз корисний не для всіх: кому варто відмовитися від осіннього делікатесу

Гарбуз традиційно вважається одним із найкорисніших сезонних овочів осені. Його радять при дієтах, для зміцнення імунітету, очищення організму та нормалізації травлення. Але навіть такий вітамінний чемпіон має протипоказання, які не варто ігнорувати.

1 тиждень тому Джерело:

Кому гарбуза може зашкодити, пояснює РБК-Україна.

 

Корисні властивості гарбуза

 

Дослідження доводять, що гарбуз містить безліч вітамінів і мікроелементів: А, Е, С, групи В, калій, залізо, магній, фолієву кислоту. Він має низьку калорійність і високий вміст клітковини, завдяки чому сприяє травленню, знижує рівень холестерину та допомагає роботі серця. 

 

Бета-каротин, який надає гарбузу яскравого кольору, є потужним антиоксидантом, він уповільнює старіння клітин і підтримує зір.

 

 

КОМУ ГАРБУЗ ПРОТИПОКАЗАНИЙ

 

Людям із діабетом

Попри низьку калорійність, гарбуз має високий глікемічний індекс. Це означає, що після його вживання рівень цукру в крові може різко підвищитися. Особливо це стосується запеченого чи пюреподібного гарбуза.

 

При гастриті з пониженою кислотністю

М’якоть гарбуза нейтралізує кислоту шлункового соку, що може ще більше сповільнити травлення. У таких випадках краще вживати овоч у невеликих кількостях і лише після консультації з лікарем.

 

При виразковій хворобі шлунка або кишечника

Хоч гарбуз і має м’яку структуру, його клітковина може подразнювати слизову та спричиняти дискомфорт або біль.

 

При схильності до діареї

Гарбуз діє як природний проносний засіб, тому людям із нестійким травленням він може викликати діарею.

 

При алергії або індивідуальній непереносимості

Хоч алергія на гарбуз трапляється рідко, у деяких людей можливі висипання чи свербіж після його вживання.

 

Як вживати гарбуз без шкоди

 

Дієтологи радять не переїдати: оптимальна порція -150–200 грамів на день. Корисніше готувати гарбуз на пару або запікати без цукру й олії. А от гарбузові каші з великою кількістю меду чи вершкового масла можуть перетворитися з корисного сніданку на калорійну пастку.

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Максимум користі: дієтологи назвали найкращий час, коли можна їсти яблука
Фрукти мають бути у щоденному раціоні кожної людини, адже це простий спосіб отримати необхідні організму вітаміни. Найдоступнішими незалежно від сезону є яблука, але у деяких можуть виникнути питання, коли їх краще їсти, щоб принести максимум користі.
5 годин тому
Що робити, якщо груша не родить: поради садоводів
Багато дачників нарікають, що не мають жодної втіхи від посаджених деревець груші. Якщо яблуньки гарно розвиваються і почали давати урожай уже на третій рік, то з грушею щось не так. Є кілька основних причин, чому груша може не давати плодів роками, втім, цю проблему просто вирішити, кажуть садоводи.
6 годин тому
Андрій БАРАН: «Працюємо на українській землі для українців та Української держави»
Наприкінці важкого у всіх відношеннях 2025 року і напередодні професійного свята аграріїв цікавлюся виробничими досягненнями компанії «Агропродсервіс» у її генерального директора, заслуженого працівника сільського господарства України Андрія Барана. А розпочати розмову пропоную з її найбільшої галузі – рослинництва…
6 годин тому
Від вишуканих супів до ароматних десертів: рецепти страв із гарбуза
Листопад приносить із собою не лише перші приморозки, а й щедрі дари осені, серед яких особливе місце посідає яскравий і корисний гарбуз. Він справжня знахідка для кулінарів, адже з ним можна приготувати безліч дивовижних страв – від вишуканих супів до ароматних десертів.
8 годин тому
«У серці медового Тернопілля»
У жовтні гостинне Тернопілля стало епіцентром солодких подій, приймаючи VI Форум ГО «Фундації жінок пасічниць» (Фундації) під промовистою назвою «У серці медового Тернопілля». Цей захід, що відбувся 25–26 жовтня, ознаменував нову еру для Фундації, адже вперше за свою історію проходив у виїзному форматі, залишивши столицю та розпочавши мандрівку Україною.
8 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.