Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Подружжя Українців з Тернопільщини вирощує понад 200 сортів винограду і виготовляє з нього крафтове вино

Більш як двісті сортів винограду, вісімнадцять сортів яблунь, а ще сливи, груші, абрикос, черешні, ожина, смородина, малина і червона калина. Це все – садова колекція Лесі та Михайла Українців із Чорткова.

Подружжя Українців з Тернопільщини вирощує понад 200 сортів винограду і виготовляє з нього крафтове вино

Більш як двісті сортів винограду, вісімнадцять сортів яблунь, а ще сливи, груші, абрикос, черешні, ожина, смородина, малина і червона калина. Це все – садова колекція Лесі та Михайла Українців із Чорткова.

6 місяців тому Джерело:

 

САД З ІТАЛІЙСЬКИМ ДОСВІДОМ

 

Розповідаючи про улюблену справу, якою працьовите подружжя займається вже одинадцять років,  Леся Українець згадує сонячну Італію. До цієї країни вона, як і багато наших жінок, поїхала на початку двохтисячних. Там працювала у сім’ї, господар якої займався виноградарством. 

 

– Сеньйор Ельвіо навчив мене і виноград садити, і вино робити, – розповідає Леся Василівна. – Він дуже хотів, щоби в нас у Чорткові був свій виноградник. Ельвіо часто спілкувався з моїм чоловіком Михайлом по скайпу, ділився своїм досвідом і агітував нас обох посадити сонячну лозу. Він спеціально поїхав зі мною на ринок і допоміг вибрати кілька виноградних кущів, які Михайло посадив біля нашої хати. Коли я їхала у відпустку додому, то після повернення сеньйор щоразу запитував мене, чи ми вже придбали земельну ділянку для саду. Однак на той час всі наші пошуки були безуспішні, тому що виноград не буде рости у будь-якій місцевості. Він любить світло і тепло. Йому потрібна сонячна ділянка, захищена від вітрів. Та одного дня Михайло зателефонував мені до Італії і сказав, що має для мене сюрприз: він таки знайшов необхідну ділянку і посадив 120 яблуньок. Словами не передати, яка я була щаслива. Шкода лише, що сеньйор Ельвіо не почув цієї приємної звістки, бо передчасно пішов із життя через важку недугу. 

 

 

АСОРТИМЕНТ НА ВСІ СМАКИ

 

Повернувшись до України, пані Леся повністю присвятила себе садівництву. Щосезону разом із чоловіком вони збирають високі врожаї груш, абрикос, черешні, малини, смородини, ожини. Яких вже дерев і ягідних кущів нема у їхньому саду! Лише яблунь вісімнадцять сортів – літніх і зимових. Серед найпопулярніших – Айдаред, Ренет Симиренка, Ремо, Чемпіон, Фуджі, Пінова. Плоди деяких зимових сортів зберігаються свіжими аж до червня. 

 

 

Біля саду господиня посіяла квіти. Хто проходить поруч – обов’язково зупиняється, щоби помилуватися їхньою красою.

 

Та найбільше у саду Українців – винограду. Понад тисячу кущів! 60 – промислових сортів і 160 – технічних, які господарі переробляють у вино. 

 

 

ЩО В ЛОЗУ ВКЛАДЕШ – ТЕ Й ВИРОСТЕ

 

Доглядають сад і виноградник Леся Василівна та Михайло Михайлович удвох. Усі виноградні премудрості подружжя освоює самотужки, багато інформації черпають на інтернет-форумах, вчаться й на власному досвіді. 

 

– Виноград – доволі своєрідна культура, – каже пан Михайло. – Один і той самий сорт на різних ділянках може проявитися по-іншому. Тому вибираємо тільки найпродуктивніші різновиди. Серед наших столових улюбленців – сорт Преображення, Байканур, Аватар, Рататуй, Талісман, Антоній Великий. Є й такі сорти, які не виправдали наших сподівань. Тому ми їх позбуваємося і садимо  нові. 

 

 

Пан Михайло зауважує, що лоза потребує любові і працьовитих рук. Бо що в неї вкладеш – те й виросте. Нинішнім урожаєм господарі задоволені. Тепер починають готувати рослини до зими. Всі без винятку виноградні кущі вони укривають, прикопуючи землею. 

 

– Навіть сорти, які витримують мінус сорок градусів, укриваємо, – каже чоловік. – Деревина не боїться морозів, а от бруньки можуть постраждати. Тому ми й навесні не поспішаємо знімати укриття. Робимо це лише після весняних приморозків. Після цього підв’язуємо лозу і обробляємо мідними препаратами. Упродовж сезону підживлюємо, захищаємо від хвороб і шкідників, а також боремося із бур’янами. Жодних гербіцидів при цьому не застосовуємо. З цими горе-рослинами чудово допомагає впоратися мотокоса. 

 

КОРИСНЕ, БО СВОЄ!

 

У Чорткові та на його околицях подружжя Михайла і Лесі Українців знають не лише як працелюбних садівників, а й досвідчених виноробів. Їхніми сонячними напоями смакують і жителі закордоння. 

 

– Комусь подобається червоне вино, комусь біле, а для нас усі види улюблені: чи то Совіньйон, чи Каберне, Йоханітен чи Цитронний Магарача, – каже пан Михайло. – На початках ми виготовляли 90 літрів вина, тепер – понад тисячу літрів. Наше вино, крім того, що дуже смачне, ще й корисне, бо воно – своє, натуральне, виготовлене без цукру. У нас із дружиною є добра традиція щодня до вечері випивати невеличкий келих вина. Воно зміцнює судини, покращує роботу серця, усуває важкість шлунка, посилює апетит.

 

 

Майже все необхідне устаткування для виробництва вина пані Леся привезла з Італії. Цього року господарі придбали холодильну установку, призначену для зберігання вина.

 

– Як не дивно, але ми не маємо винної колекції, тому що вино дуже швидко розходиться, – каже пані Леся. – Та й потрібні були певні умови для зберігання. Тепер, сподіваємося, у нас буде вино з великою витримкою. А поки що переробляємо цьогорічний урожай. Тепла нинішня осінь налила рясні грона солодким соком. Тому напій, без сумніву, буде смачним, якісним і ароматним. 

 

Марія БЕЗКОРОВАЙНА 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
«Будь ласка, відпустіть на Пасху». Зворушлива історія, яка проймає до глибини душі
Уже й курей погодувала, і сніданок доварюється, а він все ще спить. "Дмитре, вставай, на роботу запізнишся", – відчинила двері у спальню. Чоловік ліниво потягнувся, покрекотів, як старий дуб від натиску вітру, і повернувся на другий бік.
12 годин тому
Топ-7 найкорисніших олій
Рослинна олія – один з найкорисніших дієтичних продуктів, який не лише покращує смак їжі, а й зміцнює здоров’я людини.
12 годин тому
Добриво з кропиви: 7 способів застосування
Добриво з кропиви не лише збагачує рослини корисними елементами, а й зміцнює та оздоровлює їх, підвищує врожайність і робить плоди смачнішими.
15 годин тому
Картоплярам порекомендували готуватися до заморозків
Гідрометцентр прогнозує похолодання на значній території України з критичним зниженням температури до мінусової на ґрунті в ніч з 9 на 10 травня. Про це йдеться у дописі в фейсбук компанії «Агріко Україна», однієї з найбільших компаній-постачальників насіннєвої картоплі в Україні.
16 годин тому
Важливо мислити критично
У межах діяльності XI Регіональної школи сучасної журналістики у Тернопільському пресклубі відбувся дводенний тренінг на тему «Критичне мислення та фактчекінг в умовах війни». Про його актуальність і результати розповіла голова правління ГО «Тернопільський пресклуб» Анжела Кардинал.
16 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.