Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Брати з Тернопільщини вирощують капусту, яка не боїться шкідників

«Без капусти в господі бідно і пусто», – жартуючи мовить Павло Шкула із села Чернихівці, що на Збаражчині. Уже п’ятий рік разом із братом Олегом вони вирощують капусту. Цього року до збирання мають чотири з половиною гектари.

Брати з Тернопільщини вирощують капусту, яка не боїться шкідників

«Без капусти в господі бідно і пусто», – жартуючи мовить Павло Шкула із села Чернихівці, що на Збаражчині. Уже п’ятий рік разом із братом Олегом вони вирощують капусту. Цього року до збирання мають чотири з половиною гектари.

1 рік тому Джерело:

 

З молодим господарем зустрічаємося на тернопільському продуктовому ринку. Павло якраз привіз капусту продавати. Тому, розмовляючи, хвацько пропонує свій головастий товар. 

 

– У нас капустяний сезон – «гаряча» пора, – каже Павло. – Треба встигнути капусту зібрати і вигідно продати. Попит на неї є, бо саме триває пора квашення. 

 

Ідея вирощувати капусту належить старшому із братів – Олегу. Коли п’ять років тому він започатковував цю справу, то вже мав навики у веденні сільського господарства. Спочатку сіяв зернові, згодом став садити картоплю. Тоді ж і заклав півтора гектара капусти. Невдовзі до Олега долучився Павло. Відтоді й працюють у парі під сімейним брендом «Капуста у Паші». 

 

– Із самого початку вирощуємо два середньопізні сорти капусти: Агресор і Ларсія, – розповідає Павло. – Вони стійкі до несприятливих погодних умов, плоди не розтріскуються і що дуже важливо – мають високу стійкість до одного з найпоширеніших шкідників капусти – трипси. За сприятливої погоди і доброго догляду ці сорти дають урожайність 80–100 центнерів із гектара. А головка важить до п’яти кілограмів. Плоди дуже смачні і підходять для квашення. 

 

Білокачанну капусту Олег і Павло вирощують із власної розсади. Насіння висівають наприкінці березня – на початку квітня і накривають агроволокном. Кожні два дні поливають рослини, не знімаючи укриття. Коли їм там стає затісно, висаджують на постійне місце просто неба. 

 

Упродовж сезону капусту тричі просапують, кілька разів підгодовують і захищають від хвороб та шкідників. Поливають головасту залежно від погоди. Але чим довше капуста росте, тим більше вона потребує вологи. 

 

Збирати капусту брати Шкули розпочинають у вересні. Морозів ця культура не боїться, тож на грядці легко переносить мінус три-чотири градуси. Зірвані плоди у свіжому вигляді придатні до нового року.

 

– Але найкраще капусту зберігати квашеною, – каже Павло. – Вона не лише смачна, а й дуже корисна. Особливо в зимовий період, коли організм потребує вітамінів. 

 

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Померла ще одна дитина, яка отруїлася грибами в Копичинецькій громаді
Про це повідомили в Копичинецькій міській раді: «З великим сумом сповіщаємо про смерть Марії Микульської, яка народилася 23 серпня 2011 року. У зв’язку з надзвичайною ситуацією, спричиненою отруєнням дикорослими грибами, незважаючи на всі зусилля лікарів, її серце перестало битися під час перебування в лікарні».
8 годин тому
Польські фермери припинили блокувати кордон із Україною
Як повідомили з Західному регіональному управлінні Державної прикордонної служби України, польські фермери у неділю ввечері припинили блокування пункту пропуску «Медика – Шегині» на кордоні з Україною.
8 годин тому
4 головні помилки при зберіганні круп та макаронів
Складно уявити собі смачний обід чи ситну вечерю без макаронних виробів чи злаків. Саме тому на кожній кухні є запаси цих продуктів. Але неправильне зберігання загрожує втратою смакових якостей, а часом призводить до появи комах, затхлого запаху та плісняви. Що ж робити категорично не варто?
13 годин тому
Плюси і мінуси контактних лінз
Чимало людей скаржиться на поганий зір, але натягнути окуляри не поспішає. Вони віддають перевагу більш новітньому винаходу - лінзам. Які ж плюси і мінуси контактної корекції.
13 годин тому
Для зимового салату: як виростити зелень на підвіконні
Смакувати свіжою зеленню можна й взимку. Для цього не обов’язково купляти її в магазині. Вітамінні зелені пучки легко вирощувати на підвіконні.
13 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.