Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Чому лікарі не радять їсти суп на вечерю

Суп на вечерю здається легкою, корисною та дієтичною стравою. Багато хто вважає, що тарілка гарячого бульйону допоможе не переїсти, поліпшить травлення й забезпечить спокійний сон. Проте гастроентерологи мають іншу думку, є щонайменше три вагомі причини, чому варто відмовитися від супу ввечері.

Чому лікарі не радять їсти суп на вечерю

Суп на вечерю здається легкою, корисною та дієтичною стравою. Багато хто вважає, що тарілка гарячого бульйону допоможе не переїсти, поліпшить травлення й забезпечить спокійний сон. Проте гастроентерологи мають іншу думку, є щонайменше три вагомі причини, чому варто відмовитися від супу ввечері.

1 тиждень тому Джерело:

Про це розповідають «Добрі новини». 


1. Навантаження на шлунок перед сном 
Хоча суп здається легкою їжею, у реальності це не завжди так, гарячий бульйон часто містить жири, сіль та спеції, які стимулюють виділення шлункового соку. Якщо після вечері лягти спати, їжа може довго перетравлюватися, викликаючи важкість, здуття або навіть печію. Це особливо відчутно, якщо ви додаєте в суп картоплю, макарони, крупи чи м’ясо. 


2. Зайва рідина перед сном 
Суп – це не лише їжа, а й значна кількість рідини, якщо з’їсти його ввечері, організм отримає додаткове навантаження на нирки. У деяких людей це провокує набряки вранці, особливо під очима, а також нічні позиви до сечовипускання, які порушують сон. Лікарі радять обмежувати споживання великих обсягів рідини перед сном, а суп – це майже повна тарілка води з добавками. 


3. Порушення балансу поживних речовин 
Часто вечірній суп стає єдиною стравою вечері, і саме тут криється проблема. Гарячий бульйон з овочами не забезпечує достатньо білків і повільних вуглеводів, необхідних для стабільного рівня цукру в крові протягом ночі. Через це вночі можуть виникати відчуття голоду, а вранці – слабкість і головний біль. Організм краще сприймає на вечерю легку білкову страву з овочами, а не тарілку рідкої їжі. 


Висновки 
Суп на вечерю – не найкраща ідея, навіть якщо ви готуєте його з домашнього м’яса чи овочів, краще залишити цю страву для обіду. У другій половині дня травна система працює повільніше, тому їжа має бути помірною та збалансованою. Відмовившись від вечірніх супів, можна помітити, що ви спите спокійніше, зникла ранкова важкість, а енергії стало більше. Змінити звичку просто, для цього достатньо перенести суп на обідній час і вибирати легкі білкові страви з овочами на вечерю. 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Земляки з Києва та закордону зміцнюватимуть взаємодію з рідним Тернопіллям
У Збаразькому замку підписали Меморандум про партнерство між Тернопільською обласною військовою адміністрацією та громадською організацією «Тернопільське земляцтво в м. Києві «Тернопілля». Документ спрямований на зміцнення взаємодії між уродженцями Тернопільщини, які живуть і працюють у столиці та за кордоном, і рідним регіоном.
50 хвилин тому
Максимум користі: дієтологи назвали найкращий час, коли можна їсти яблука
Фрукти мають бути у щоденному раціоні кожної людини, адже це простий спосіб отримати необхідні організму вітаміни. Найдоступнішими незалежно від сезону є яблука, але у деяких можуть виникнути питання, коли їх краще їсти, щоб принести максимум користі.
6 годин тому
Що робити, якщо груша не родить: поради садівників
Багато дачників нарікають, що не мають жодної втіхи від посаджених деревець груші. Якщо яблуньки гарно розвиваються і почали давати урожай уже на третій рік, то з грушею щось не так. Є кілька основних причин, чому груша може не давати плодів роками, втім, цю проблему просто вирішити, кажуть садоводи.
7 годин тому
Андрій БАРАН: «Працюємо на українській землі для українців та Української держави»
Наприкінці важкого у всіх відношеннях 2025 року і напередодні професійного свята аграріїв цікавлюся виробничими досягненнями компанії «Агропродсервіс» у її генерального директора, заслуженого працівника сільського господарства України Андрія Барана. А розпочати розмову пропоную з її найбільшої галузі – рослинництва…
7 годин тому
Від вишуканих супів до ароматних десертів: рецепти страв із гарбуза
Листопад приносить із собою не лише перші приморозки, а й щедрі дари осені, серед яких особливе місце посідає яскравий і корисний гарбуз. Він справжня знахідка для кулінарів, адже з ним можна приготувати безліч дивовижних страв – від вишуканих супів до ароматних десертів.
9 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.