Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Смаколики і вироби з меду та воску створюють на сімейній пасіці поблизу Бережан

«Заради цього варто жити й трудитися»: бджоляр із Тернопільщини розповів про родинне ремесло. Смаколики з медом, прополісні льодяники, воскові свічки виготовляють на сімейній пасіці поблизу Бережан. Ця справа є своєрідним хобі, яким у вільний час займається вся родина Перфецьких.

Смаколики і вироби з меду та воску створюють на сімейній пасіці поблизу Бережан

«Заради цього варто жити й трудитися»: бджоляр із Тернопільщини розповів про родинне ремесло. Смаколики з медом, прополісні льодяники, воскові свічки виготовляють на сімейній пасіці поблизу Бережан. Ця справа є своєрідним хобі, яким у вільний час займається вся родина Перфецьких.

7 годин тому Джерело:

«Мій батько Сергій – пасічник, турбується про бджілок, годує їх, дивиться, щоб все було добре на пасіці. А також він виготовляє прополісні льодяники та сиропи з меду і шишок. Мати Олександра – бухгалтерка. Вона розливає мед у банки та допомагає на пасіці. Мій чоловік Назар – дизайнер, розробляє етикетки, виготовляє свічки. Святослав – наймолодший пасічник, якому лише 5 років. Він вже вивчає основи бджолярства, має захисний костюм та не боїться оглядати вулики. Я готую мед з горішками, сортую все по баночках, упаковую та фотографую товар, відповідаю клієнтам у соціальних мережах», – розповідає Віта Білоус-Перфецька для сайту «Терен»


Сімейною пасікою в родині Перфецьких почали займатись із 2018 року, коли знайомі подарували родині перший вулик з бджолами. І з цього все почалося. 


«На початку батько займався бджолами сам, читав багато літератури, вивчав як це бути пасічником. Це стало його новим захопленням, якому він присвячує весь вільний час. Пізніше, як бджолиних сімей ставало більше, то вся наша родина прийшла на допомогу. На пасіці потрібно багато працювати – цілий рік. Зокрема, майструвати вулики, у нас вони виготовленні з очерету. Для цього потрібно ще зимою заготовити очерет, щоб був матеріал. Складати рамки, часто переглядати ті ж вулики, слідкувати, щоб бджоли не роїлись, не створювали маточники, стежити, щоб не було нападів від інших бджіл», – каже Віта Білоус-Перфецька. 


У 2020 році Сергій Перфецький запропонував заливати горішки медом та продавати їх. Різновидів горіхів використовують багато: фундук, мигдаль, арахіс, кеш’ю, грецький. Також медом заливають інжир, в’ялені вишні, журавлину, родзинки, курагу. А мед теж є різний: липовий, трав’яний, квітковий. Згодом почали виготовляти ще й воскові свічки, сиропи з шишок модрини та інше.  


Зараз сімейна пасіка Перфецьких складається з близько 40 вуликів. Один вулик – одна бджолина сім’я. 


«У кожній такій сім'ї є королева, тобто матка – головна бджілка, а також молоді робочі бджоли, які годують молодняк, оскільки у них добре розвинене маточне молочко. Старші бджоли займаються спорудою житла — у них посилено працюють воскові залози. Бджоли середнього віку виконують роль санітарів, немолоді бджоли — роблять вентиляцію у вулику. Лише старі бджоли займаються тим, що носять мед. У літню пору бджола живе всього місяць. А за своє життя одна бджілка може зробити неповну чайну ложку меду», – описує життя бджолиної сім’ї Віта Білоус-Перфецька. 


Цьогорічний холодний травень – складний для бджільництва період. Відтак, чи буде цього сезону багатий медозбір, наразі пасічникам спрогнозувати важко.  

 

Дмитро ЮРАС

 


 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Перевірені рецепти десертів з полуниць
Полуниця – одна з перших ягід, що з’являються наприкінці весни – на початку червня. Її люблять за свіжість, соковитість та універсальність у кулінарії. Пропонуємо чотири прості, але вишукані рецепти, які підкреслять ніжний смак полуниць.
48 хвилин тому
Несподіваний помічник у боротьбі із зайвими кілограмами
У боротьбі із зайвими кілограмами є несподіваний помічник – кайєнський перець. Ця пекуча спеція не лише додає вогнику стравам, а й прискорює схуднення.
54 хвилини тому
Втрачене не повернути
Ганна будь-що бажала втекти з дому від батьків, які роками зловживали оковитою. Тому дівчина рано вийшла заміж, відразу й завагітніла…
57 хвилин тому
Коли цукор б’є на сполох!
Часте сечовипускання, помутніння зору, раптове схуднення чи кровоточивість ясен? Це можуть бути сигнали, що рівень цукру в крові вийшов з-під контролю, підвищуючи ризик діабету 2 типу.
60 хвилин тому
Накують зозулі українську перемогу
Жителі краю привітали письменницю Мирославу Богуцьку з виходом у світ патріотичної книги «Куйте, зозулі». Авторка родом із мальовничого села Яблунівка, що на Підгаєччині.
1 година тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.