Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Всі дороги у Римі ведуть до «Княжого двору»

Я вже розповідала про центр України в Італії на території прокатедрального собору Святої Софії в Римі, де ми зустрічалися з його ректором отцем Марком Семегеном, нашим земляком із Бережан, який розпочинав свій душпастирський шлях як священник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

Всі дороги у Римі ведуть до «Княжого двору»

Я вже розповідала про центр України в Італії на території прокатедрального собору Святої Софії в Римі, де ми зустрічалися з його ректором отцем Марком Семегеном, нашим земляком із Бережан, який розпочинав свій душпастирський шлях як священник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

2 місяці тому Джерело:

Є ще одне місце в Римі, яке гуртує українців. Це кухня-ресторан «Княжий двір». Наші співвітчизники жартують: попри те, що всі дороги ведуть до Рима, щоби пізнати це древнє місто, потрібно спершу завітати до Олеся Городецького, в український ресторан «Княжий двір». 


Олесь – тернополянин, понад двадцять років проживає в Римі, очолює об’єднання «Християнське товариство українців в Італії», без участі якого не відбувається жодна маніфестація проти московитської окупації України. Наш земляк – відомий громадський діяч, лауреат Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду імені Т. Г. Шевченка за активну діяльність у збереженні української ідентичності, культури, духовності в Італії та сприяння підвищенню міжнародного іміджу України у світі та волонтерської нагороди «Євромайдан SOS» за внесок у звільнення Віталія Марківа. 


Ще будучи студентом Тернопільської медичної академії ім. Горбачевського (нині – медуніверситет), Олесь проводив безмір громадської роботи з Товариством українських студентів-католиків «Обнова». Він був першим головою цього товариства, яке в Тернополі почало діяти у 1997 році.  
Чотири роки тому з однодумцями він відкрив заклад, про який мріяли багато років. Це єдиний у Римі заклад української кухні.  


– Ми давно хотіли мати таке місце, де можна було б проводити зібрання, літературні читання, святкові імпрези, присвячені ювілейним датам життя України, – розповідає Олесь. – Тут можна проводити й українські весілля. Тільки от ми не вписалися в нинішню добу. Але мету, яку ми ставили перед собою, цей заклад успішно виконує. Це віддушина, де можемо спланувати роботу, підсумувати зроблене, побачитися, адже Рим дуже велике місто, а наші осередки є і в інших провінціях.   


Інтер’єр 


Ошатна простора будівля з терасою, двома залами. Кожна з них приємно вразила своїми керамічними «вишивками» на одвірках, рідними мотивами орнаментів обрусів на столах, художніми полотнами на стінах. У це просторе приміщення Християнське товариство українців в Італії та оргкомітет «Євромайдан Рим» запрошують на зустріч для координації спільного вирішення найважливіших питань волонтерів, які бажають допомагати Україні.  Вражають картини гетьманів і поводирів нації. Олесь розповідає про чудові картини відомого українського художника львів’янина Миколи Струса.

  
– У Миколи в Римі була виставка «Паралельні світи», на якій було понад тридцять живописних робіт, – розповідає Олесь. – Загалом у його доробку майже 100 картин. Виставка була благодійною, зібрані кошти автор передав на потреби ЗСУ. Окрім основної роботи як дизайнера одягу, Микола Струс є волонтером спільноти «Серце Лева» у рідному Львові, співпрацює з волонтерами з Берліна, тепер і з нами. Три картини з колекції митця дісталися нам: портрет провідника ОУН  Степана Бандери, княгині Ольги і гетьмана Богдана Хмельницького. 


Є тут окремий столик із експонатами-символами України, від булави – до колосків, багато видань різних форматів про Україну, нашу культуру, мову, історію, книжки про наших провідників нації, українською, італійською мовами, подяки від тих, кому допомогли волонтери.  


– Це авторські подарунки, – говорить Олесь. – Усі, хто тут бував з добрими намірами, залишав пам’ятку. Є дарунки від тернопільської етномайстерні «Коза-Дереза». А книжку «Українки у ГУЛАГу: вижити – значить перемогти» професорки Оксани Кісь зі Львова ми вирішили видати італійською мовою. Організували благодійну вечерю-забаву, в програмі якої була жива музика від Володимира Крамара, представлення благодійної ініціативи журналістки-міжнародниці Ірини Кащій. Крім особистих пожертв, були спільні від трьох українських магазинів Рима «Словʼянські товари», обʼєднання «Родинна світлиця» та хористів парохії Сергія і Вакха.  


Ця збірка дорога для нас тим, що в Італії зʼявилося ще одне джерело інформації про історію України. Видання італійською мовою – це розповідь італійцям про Україну з перших вуст та боротьба з кремлівською пропагандою. Книга включена до програми з історії Східної Європи двох італійських університетів.  


На столику є подарункові видання. Тепер серед цих експонатів будуть і дві газети «Сільський господар». Одна з них містить інтерв’ю з уже згадуваним отцем Марком Семегеном. 


Зміст 


Коли діаспора в Римі збирає гроші на реабілітацію українських воїнів, тут відбуваються благодійні вечері. Так допомагали реабілітаційно-відпочинковому табору для воїнів «З любовʼю в серці», що розташований у селі Розтоки на Івано-Франківщині. Олесь розповів, що табір працює з початку війни тільки на кошти з добровільних внесків небайдужих людей, і там понад 2 тисячі воїнів уже пройшли реабілітацію. А завдяки грошовій допомозі, яку зібрали під час благодійної вечері в ресторані «Княжий двір», безкоштовно відпочити та пройти реабілітацію у Карпатах змогли майже  25 ветеранів ЗСУ. 


Відбувся також благодійний вечір українських коляд, на якому українські семінаристи з Риму з головним голосом Івана Височанського співали старовинні та  сучасні коляди у приємній компанії. Вхідні квитки коштували 15–20 євро. В такий спосіб  земляки зібрали гроші на ремонт машини для Обʼєднаної штурмової бригади «Лють». Була тут благодійна вечеря та зустріч із ветераном російсько-української війни, координатором Євромайдану Донецька, політологом Станіславом Федорчуком. Усі зібрані кошти передані доповідачу для лікування ветеранів.

  
Заклад надає місце і для українських волонтерів. Тут репрезентувала свій альбом «Живи»  волонтерка і співачка Христина Панасюк. Олесь розповідає, що з 2014 року Христина дала понад 300 концертів на Сході України. 


– Ми залучаємо до наших рядів і пластунів. Тут їм зручно проводити сходини, - завершує розповідь Олесь.  


Кухня 


Чого тільки немає у ресторанному меню – справжній український борщ, голубці, деруни,  курячий бульйон із локшиною, свиняча рулька з картопляним пюре і тушкованою капустою, сало, оселедець із цибулькою, вареники з капустою, картоплею, грибами, вишнями, сиром... І, як годиться, комплімент від кухаря: галяретка з цитринами і морелями.  


Олесь усміхається і каже, що як засвідчує багатовікова українська історія, саме наша кухня була запорукою міцного козацького здоров’я. Так воно і є. 


– Сподіваємося, що війна закінчиться і ресторан матиме велику перспективу, – каже Олесь. – Але головне, щоби війна закінчилася нашою перемогою. І вона неодмінно настане, бо я вірю в українців, безмежно пишаюся, що народився українцем, дітей виховую в національному дусі. Без перемоги нам не вийти з цієї війни. Щоби наступні покоління вже не мали клопоту з цим захланним терористом-сусідом, треба всім світом добити його у його ж лігві. Бо тільки разом ми сильні і незламні. 


Людмила ОСТРОВСЬКА, 
спеціальна кореспондентка газети  
«Сільський господар» у країнах Європи 
Рим (Італія) 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Кавунові шкірки як добриво: засіб, який творить дива
У складі шкірок від кавуна багато вітамінів і корисних речовин як для людини, так і для рослин. Якщо використовувати шкірки в якості домашнього добрива, то це позитивно позначиться на врожаї. Причому ефект буде помітний практично одразу.
11 годин тому
Перше золото за вісім років
Українські спортсмени продовжують вражати своєю результативність на Паралімпійських іграх. Зокрема, українець Віктор Дідух став чемпіоном Паралімпійських ігор-2024 з настільного тенісу. Про це повідомив Національний комітет спорту інвалідів України у Facebook.
11 годин тому
Премія імені першого бургомістра-українця Тернополя Володимира Лучаківського
Цього року до Дня місцевого самоврядування в Тернополі традиційно присуджуватимуть та вручатимуть Премії імені першого бургомістра-українця Тернополя Володимира Лучаківського. Урочисте нагородження номінантів премії відбудеться 7 грудня у День місцевого самоврядування.
14 годин тому
Ігор Цвєтов завоював друге золото на Паралімпіаді-2024
7 вересня на Паралімпійських іграх у Парижі знову лунає український гімн після вражаючої перемоги Миколаївського бігуна-легкоатлета Ігора Цвєтова. Він став володарем золотих медалей на дистанціях 100 м та 200 м класу T35.
15 годин тому
Як ми копали бараболі
Баба Юстина завжди вставала вдосвіта. Кожний ранок вона починала з молитви і подяки перед образами (й тим же його закінчувала). Поки ми спали, баба тихенько розпалювала в печі й замішувала тісто на хліб. Вона не визнавала магазинних дріжджів, а по-старому, як її предки, пекла хліб на заквасці з житнього борошна (часом з вівса, ячменю чи на сироватці). З цього тіста баба також робила рум’яні пиріжки та завиванці.
15 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.