Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Паска запашна, ніжна і смачна: кращі рецепти великодньої випічки

Залишилося зовсім небагато часу до Великодня, а це означає – саме час діставати формочки, запасатися якісним борошном, готувати дріжджі і вибирати рецепти великодньої паски.

Паска запашна, ніжна і смачна: кращі рецепти великодньої випічки

Залишилося зовсім небагато часу до Великодня, а це означає – саме час діставати формочки, запасатися якісним борошном, готувати дріжджі і вибирати рецепти великодньої паски.

2 роки тому Джерело:

 

МЕДОВА

 

Необхідні продукти: 700 г борошна, 10 г сухих дріжджів, 220 мл молока, 4 великі яйця, 160 г меду, 100 г вершкового масла, по 50 г родзинок, горіхів і в’яленої журавлини, 1 ч. л. солі.

 

Приготування: у миску всипати борошно. Додати сухі швидкодіючі дріжджі та сіль. Перемішати всі сипучі інгредієнти. В іншій мисці розмішати яйця та мед (збивати на піну не потрібно). Додати до яєчно-медової суміші тепле молоко, перемішати до однорідності, перелити цю масу до борошна. Вимісити, доки все борошно зволожиться. Далі поступово додавати по маленькому шматочку розм’якшеного масла. Вимісити – тісто буде липнути до рук. Викласти у змащену олією миску, накрити рушником. Поставити в тепле місце на годину.

 

Горіхи підсушити, подрібнити. Родзинки та журавлину запарити окропом, висипати у друшляк, щоб стекла вода, викласти на паперовий рушник, щоб підсохли, посипати борошном. Додати в тісто, перемішати, залишити в теплому місці на 40 хв. Перекласти тісто на стіл, злегка змащений олією. Обім’яти, змастивши руки олією, і розділити на три рівні частини. Округлити кожен шматочок тіста і викласти у змащені форми, заповнюючи на чверть. Прикрити заготовки легким рушником і залишити на 40 хвилин. 

 

Поставити в розігріту до 170 градусів духовку. Пекти 40– 50 хвилин. Гарячим паскам дати трохи постояти у формах, після дістати та викласти «на бочок», щоб охололи. Оздобити глазур’ю.

 

Виходить три великі паски (по пів кілограма кожна).

 

 

ГРУЗИНСЬКА

 

 

Необхідні продукти

 

Опара: 250 мл молока, 50 г цукру, 30 г пресованих дріжджів, 200 г борошна.

 

Тісто: 250 г цукру, 125 мл сметани, 3 жовтки, 2 яйця, 2 ч. л. ванільного екстракту, 125 г вершкового масла, 100 мл олії, 0,25 ч. л. куркуми (необов’язково), цедра 1 апельсина (необов’язково), 2 ст. л. міцного алкоголю (наприклад, коньяку), 650 г борошна.

 

Додатково: 200 г сухофруктів, 1 ст. л. борошна.

 

Важливо! Всі продукти мають бути кімнатної температури.

 

Приготування: у миску всипати 50 г цукру, влити 250 мл теплого молока і додати 30 г живих дріжджів. Вимішати вінчиком до повного розчинення. Всипати 200 г просіяного борошна. Накрити і поставити в тепле місце на 45 хвилин, щоб опара підійшла.

 

У велику миску всипати 250 г цукру, додати 3 жовтки, 2 цілих яйця, дрібку солі, ваніль, 125 мл жирної сметани, цедру лимона чи апельсина.

 

Щоб паска довго не черствіла, додати 2 ст. л. алкоголю. Перемішати вінчиком до однорідності. Додати 125 г розтопленого, але не гарячого, вершкового масла, влити 100 мл олії. Ще раз ретельно перемішати.

 

Додати опару і трохи куркуми для жовтизни. Перемішати.

 

Всипати 300 г просіяного борошна, перемішати вінчиком. Додати ще 350 г борошна і замісити руками.

 

Змастити робочу поверхню і руки олією. Місити тісто руками, поки воно не стане однорідним і не липнутиме до поверхні. Перекласти кульку тіста у миску і залишити підходити у теплому місці на дві години.

 

Підготувати 200 г сухофруктів: залити окропом, перемішати і просушити. Всипати до сухофруктів 1 ст. л. борошна. Розкачати з тіста пласт і вмісити їх.

 

Сформувати кульки і викласти їх у форми для паски, заповнюючи на третину. Залишити підходити приблизно на годину. Змастити верх пасок жовтком, змішаним зі столовою ложкою молока.

 

Випікати в розігрітій до 170 градусів духовці приблизно годину.

 

Прикрасити глазур’ю й посипкою до смаку.

 

0
0
0
0


Реклама
Купуємо дорого землю: паї, городи.
Телефонуйте: (096) 261 31 28
Де зберігати часник взимку, щоб він залишався свіжим до наступного врожаю
Часник швидко всихає або проростає, якщо його тримати в неправильних умовах, особливо взимку. Є кілька способів, які допоможуть зберегти його свіжим до наступного врожаю без втрат.
5 годин тому
Медики назвали популярні напої, які підвищують тиск
Існує ряд гарячих та холодних напоїв, які впливають на артеріальний тиск. Медики розповіли, що варто вживати з обережністю, щоб не нашкодити своєму здоров'ю.
5 годин тому
Навіщо досвідчені господині змащують сковорідку оцтом перед смаженням
Кулінарна майстерність проявляється у знанні маленьких хитрощів та прийомів, які значно спрощують процес приготування різноманітних страв. Саме такі деталі допомагають зберегти чистоту на кухні, покращити смак їжі та заощадити час. Одним із таких давніх методів є обробка сковорідки оцтом перед смаженням.
9 годин тому
Пенсії, зарплати, соціальна допомога та податки: що зміниться в 2026 році
З 1 січня 2026-го починає діяти Закон України «Про Державний бюджет України на 2026 рік», тому громадян у новому році очікують певні зміни в соціальній сфері. Зміни стосуватимуться і заробітних лат, і соціальної допомоги тощо.
9 годин тому
Прогноз на 2026 рік: який урожай зернових очікують у ЄС
Загальний урожай зернових у Європейському Союзі-27 + Велика Британія 2026 року складе 296,7 млн т проти 306,6 млн т, зібраних у 2025 році. Про це йдеться у грудневому прогнозі Європейської асоціації торгівлі зерновими, олійними культурами, рослинними оліями, кормами і тваринами COCERAL.
10 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.