Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Оксана СТЕПАНОВА: «Моя випічка пахне добром»

Ще влітку ми знайомили наших читачів із чарівною майстринею з Чорткова — Оксаною Степановою. Тоді ми розповідали історію неймовірної трансформації: як фаховий бухгалтер змінила світ цифр на світ солодких шедеврів, ставши неперевершеним кондитером. Сьогодні ж, коли повітря наповнене очікуванням дива, ми знову завітали до пані Оксани, аби дізнатися, чим пахне Різдво на її кухні.

Оксана СТЕПАНОВА: «Моя випічка пахне добром»

Ще влітку ми знайомили наших читачів із чарівною майстринею з Чорткова — Оксаною Степановою. Тоді ми розповідали історію неймовірної трансформації: як фаховий бухгалтер змінила світ цифр на світ солодких шедеврів, ставши неперевершеним кондитером. Сьогодні ж, коли повітря наповнене очікуванням дива, ми знову завітали до пані Оксани, аби дізнатися, чим пахне Різдво на її кухні.

2 години тому Джерело:

Оксана Степанова — приклад жінки, яка не зупиняється на досягнутому. Щодня вона вдосконалює свою майстерність, відвідує численні курси та опановує найсучасніші світові тенденції: від вишуканих мусових тістечок до складних багатоярусних тортів. Проте, попри всі новітні тренди, у її серці особливе місце займає вічна класика, особливо — у передсвятковий час. 


Для чортківської майстрині Різдво — це не просто дата у календарі, а стан душі. 


«Різдвяний час — прекрасний! Обожнюю свята, коляди, адже все скрізь пахне добром і щирістю. Тож на Різдвяні свята я готую ласощі з особливим теплом, аби в кожному виробі відчувалася вся наша українська щирість, любов, доброта і ласка», — ділиться пані Оксана. 


І це тепло справді відчувається. Якщо впродовж року клієнти частіше замовляють сучасні десерти з модними начинками, то взимку повертаються до витоків. На святкових столах чортків’ян королюють традиційні українські пляцки: легендарний «Сирник», розкішна «Вишиванка» та улюблений багатьма «Спартак». 


Та яке ж українське Різдво без пампуха? Для Оксани Степанової це більше, ніж страва — це солодкий спогад дитинства. 


«Куди ж без пампухів! Не уявляю без них ні Святвечора, ні Різдва. Ще малою пам’ятаю, як ми ходили з колядою і нас пригощали цими запашними, пухкенькими пампушками. Тепер, готуючи їх, я уявляю задоволені обличчя малечі, яка ними смакуватиме. Завдяки цим думкам вони щоразу виходять все смачнішими», — розповідає майстриня. 


В асортименті газдині є пампухи на будь-який смак: класичні з вишнею та маком, вишукані з лимонним курдом, неодмінно присипані цукровою. 
Окрім традиційних штоленів та пампушків, справжнім хітом стали авторські пряники. Пані Оксана перетворила їх на витвір мистецтва. Жінки пече 3D-пряники - об’ємні кулі розміром з ялинкову іграшку, розписані в різдвяній тематиці. Найцікавіше, що у кожній такій кулі ховається сюрприз — власноруч зроблений шоколад у вигляді звірят або маленькі прянички. 


Ці унікальні смаколики часто купують на подарунки, і вони мандрують далеко за межі України, несучи частинку нашого тепла за кордон. 
З ностальгією пані Оксана згадує довоєнний час, коли Чортків вирував святковими ярмарками: «Пам’ятаю, як посеред міста ми організували величезний ярмарок, де майстри виставляли свої вироби. Тоді я напекла дві тисячі пряників! Готувала 3D-кулі, солону карамель, формувала подарункові бокси з мигдалевим печивом… Якби не війна, ми б робили це щороку», — з сумом, але й з надією каже жінка. 


Поділилася жінка й власними сімейними традиціями у цей казковий період. На Різдво вона з дітьми завжди їде до батьківського дому в село Біла. Хоча батько вже відійшов у засвіти, закладені ним традиції живуть. 


«Тато навчив нас шанувати звичаї. Він завжди на Святвечір заносив до хати дідух, першим хрестив кутю і куштував її після спільної молитви. Тепер ці обов’язки виконує мама. А далі — спільна коляда, ранкова літургія і прославляння Бога», — розповідає кондиторка. 


Свою любов до традицій Оксана Степанова передає не лише власним дітям, а й маленьким мешканцям громади. Вона проводить теплі майстер-класи з розпису пряників. Нещодавно такий захід відвідали близько 40 дітлахів, які з захватом слухали історію виникнення ласощів та вчилися малювати візерунки. 


А для тих, хто хоче створити казку вдома, майстриня розробила спеціальні «творчі бокси»: у святковій коробочці є все необхідне — від рецепта, написаного від руки, до інгредієнтів та формочок. Такі набори розлітаються по всій країні, даруючи родинам радість спільної творчості. 
У кожному торті, у кожному розмальованому прянику Оксани Степанової — не лише цукор та борошно. Там — безмежна любов до своєї справи, повага до традицій та віра в те, що світло Різдвяної зірки обов’язково переможе темряву. 


PS.: Пані Оксана поділилася з нами рецептом фірмового печива. 


Пісочне печиво з малиною 


Тісто: 250 г масла,  150 г пудри, 1 яйце,  450 г борошна,  0,5 ч.л. розпушувача, цедра лимону( за бажанням). 


Малинова начинка: 150 г малинового пюре( або будь яка інша ягода), 70 г цукру, 5 г пектину, лимонна кислота на кінчику ножа. 


Приготування: для печива зʼєднати всі інгредієнти. Розкатати тісто між двома пергаментними листками і в холод на 2-3 години. Тоді формочками вирізати печиво ( в мене зірочки). Пекти при температурі 170 градусів приблизно 10-15 хв.  


Для малинової начинки все змішати і проварити 2 хв. Охолодити. Викласти начинку на одну половинку пісочного печива, рівномірно розприділити , накрити другою половинкою. Для кращого вигляду верхні половинки можна робити з отворами . 


Зоряна ДЕРКАЧ 

 

0
0
0
0


Реклама
Купуємо дорого землю: паї, городи.
Телефонуйте: (096) 261 31 28
Тіло подає сигнали, не ігноруйте
Ми звикли списувати втому на погоду, сухість шкіри — на жорстку воду, а поганий настрій — на складний час. Проте завідуюча відділом інфекційного контролю Заліщицького обласного госпіталю Люція Куліховська попереджає: хвороба рідко виникає раптово. Найчастіше організм місяцями, а то й роками посилає нам сигнали SOS, вказуючи на дефіцити вітамінів та збої в роботі органів.
4 хвилини тому
Коляда із присмаком гір
Різдво — це особливий час, коли світ стає трішки добрішим, а душа прагне тепла та затишку. У ці дні навіть серйозні люди, занурені у важливу роботу, перетворюються на носіїв прадавньої мудрості. Саме такою є Мар’яна Варварук.
2 години тому
Оксана СТЕПАНОВА: «Моя випічка пахне добром»
Ще влітку ми знайомили наших читачів із чарівною майстринею з Чорткова — Оксаною Степановою. Тоді ми розповідали історію неймовірної трансформації: як фаховий бухгалтер змінила світ цифр на світ солодких шедеврів, ставши неперевершеним кондитером. Сьогодні ж, коли повітря наповнене очікуванням дива, ми знову завітали до пані Оксани, аби дізнатися, чим пахне Різдво на її кухні.
2 години тому
Чи буде сніг на Новий рік?
Протягом останнього тижня 2025 року погода в Україні буде дійсно зимовою. Вночі пануватимуть від’ємні температури – в окремі дні мороз сягатиме позначки -11 градусів, а в Карпатах навіть -14 градусів. Також сніжитиме. А чи буде сніг на Новий рік? З великою імовірністю можна сказати, що у певних регіонах новорічна ніч буде сніжною.
24 години тому
Найбільша шопка України славить Господа у Тернополі вже 20 років
24 грудня під час вечірньої літургії у церкві святого апостола Петра в Тернополі відкрили вже традиційну найбільшу шопку України. У цьому храмі її встановлюють перед Різдвом уже двадцять років поспіль. Цьогоріч до різдвяного вертепу додали новий елемент - будинок, у який 19 листопада влучила російська ракета.
24 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.