Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

У селі на Кременеччині – дві… корови

У числі №4 «Сільського господаря» за 24 січня уважно прочитав статтю колишнього директора облплемстанції Мар’яна Лучки «Аби корів не занесли до Червоної книги». Усі його тривожні думки поділяю і сприймаю з болем у серці. Маю на увазі те, що ми догосподарювалися до того, що корів майже не залишилось у приватному секторі. Вдумайтесь: у 1991 році в Україні нараховували 11 млн корів, а нині – 1,5 млн голів. Корова – це не лише молоко, сметана, сир, вершкове масло, а й здоров’я. Також яловичина та й шкіри для переробної промисловості.

У селі на Кременеччині – дві… корови

У числі №4 «Сільського господаря» за 24 січня уважно прочитав статтю колишнього директора облплемстанції Мар’яна Лучки «Аби корів не занесли до Червоної книги». Усі його тривожні думки поділяю і сприймаю з болем у серці. Маю на увазі те, що ми догосподарювалися до того, що корів майже не залишилось у приватному секторі. Вдумайтесь: у 1991 році в Україні нараховували 11 млн корів, а нині – 1,5 млн голів. Корова – це не лише молоко, сметана, сир, вершкове масло, а й здоров’я. Також яловичина та й шкіри для переробної промисловості.

1 рік тому Джерело:

Якщо на сніданок кожному українцю дати по 20 грам масла, для цього потрібно переробити 20 тисяч тонн молока і отримати 800 тонн масла. 
Тепер молокозаводи переробляють протягом року 3 млн тонн молока, а раніше 25 млн тонн. Зайдіть у торговельний заклад, відвідайте відділ молочної продукції: продуктів багато, очі «розбігаються», але корисних мало, є й шкідливі для здоров’я. І не по кишені. 


Я пам’ятаю, як наприкінці 1950-х – початку 60-х років у кожному сільському дворі була корова. До неї  ставилися з пошаною  як до годувальниці. У довоєнні і повоєнні роки корова рятувала людей від голоду. Згодом продукти молочні були доповненням до сімейного бюджету. Виділяли сіножаті для заготівлі сіна худобі, концкорми за здане державі молоко. 


Коли я починав працювати у господарстві, на молочно-товарній фермі утримували 1600 корів. На день здавали 17 тонн молока, маючи 30–40 копійок дотації за літр. За здане протягом одного дня молоко господарство могло придбати 40 тонн пального або два автомобілі чи два трактори. 
Господарство за рік виробляло 5 тис. тонн молока, загалом усі колгоспи в районі – 90 тис. тонн, утримуючи 30 тис. корів, а нині на цій території не те що корови, навіть хвоста не знайдете. 


Селянам свого часу згідно з договорами виділяли кошти на відгодівлю бичків, після того, як вага одного становила приблизно 400 кг, приймали по 2 карбованці за кг живої ваги, а після 400 кг – по 4 крб. Поєднувались інтереси держави і людей. Продукцію з приватного сектора зараховували у плани виконання виробництва продукції тваринництва. Нині все це владі не потрібно. Майже знищивши тваринництво, тобто поголів’я корів, знищують переробну галузь, тобто додану вартість. Дійшло до абсурду, в одному із сіл Кременеччини залишилося дві корови і щоб придбати молоко, треба записатися в чергу (не у Горинці, тут корів трохи більше). Гадаю, років через десять вже ніякі заклики не допоможуть, на селі тваринництво зникне як марево. 


На м’ясному ринку «правлять бал» посередники. Закупівля 1 кг яловичини коливається від 50 до 60 грн. Щоб вигодувати бичка вагою до 400 кг потрібно затратити 3,5 тонни комбікормів. Цей молодняк – великий резерв виробництва яловичини. Вихід телят навіть у колгоспах становив 90–95% на 100 корів. Проста арифметика. 600–700 тисяч телят при відгодівлі до 400 кг у живій вазі – це 240–300 тис. тонн яловичини у живій вазі. На мою думку, нам потрібно 5–6 млн корів при продуктивності у 5–6 тис. літрів надою за лактацію і вийдемо на рівень 25 млн тонн молока на рік. 


На жаль, при нинішніх негативних тенденціях у тваринництві ми не говоримо про зменшення кількості гною, який при дорожнечі на мінеральні добрива і необхідній турботі про якість українських чорноземів, є справжнім вітаміном родючості для наших полів.  


Насправді гній має значно вищу цінність, ніж покаже його аналіз на вміст азоту, фосфору та калію. Він  допомагає вивільняти поживні речовини, вже присутні в ґрунті. Отже, може відбуватися перетворення недоступних форм елементів у форми, придатні для поглинання культурою. Але це вже інша тема, а ми нині говоримо про майбутнє тваринництва. 


Аби відродити тваринницьку галузь, потрібно до десяти  років. Держава повинна надавати господарникам дотації за утримання корів і продане на переробку молоко. До того ж взяти на себе і ветеринарне обслуговування, стимулювати продаж населенню племінного поголів’я з компенсацією спеціалізованим господарствам, зняти податок для тих, хто обробляє свої паї. А ще важливо організувати роботу пунктів штучного осіменіння і надання відповідних послуг. Отоді держава буде з молоком, поле – з органікою, а селяни – з прибутком. 


Володимир НИКОНЕНКО, 
зоотехнік, заступник директора агропідприємства на Київщині у вісімдесятих-дев’яностих роках 

с. Горинка Кременецького району 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
У Тернопільському перинатальному центрі народилася тисячна дитина з початку року
29 червня о 14:46 у Тернопільському обласному клінічному перинатальному центрі «Мати і дитина» з’явилося на світ справжнє диво — тисячна дитина 2025 року!
7 годин тому
Чорноземи під загрозою: як зберегти родючість планет
Чорноземи – це не просто ґрунт, а справжній фундамент продовольчої безпеки людства. Однак глобальне дослідження, опубліковане в журналі Pedosphere, б’є на сполох: ці унікальні родючі землі в Китаї, Україні, США та Латинській Америці стрімко деградують. Час діяти, щоб зберегти їх для майбутніх поколінь.
9 годин тому
Побачити Збараж, не виходячи з дому
Проєкт Збаразької міської ради «Збараж та околиці: віртуальний тур» отримав підтримку Українського культурного фонду, повідомив у Facebook голова громади Роман Полікровський.
10 годин тому
Щоби «не стріляли»: методи стерилізації банок
Стерилізація банок – важливий етап підготовки до консервування, який гарантує безпечне зберігання домашніх заготовок.
10 годин тому
Якщо пити теплу воду зранку
У світі безліч напоїв – від газованих до ароматної кави, але чи замислювалися ви, що звичайна тепла вода може стати вашим найкращим союзником для здоров’я?
10 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.