Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Дієтологи розвінчала три найпопулярніших міфи про цукор

Цукор давно став одним із найсуперечливіших продуктів. Одні вважають його «білою смертю», «причиною діабету», інші - необхідним джерелом енергії. Насправді цукор - це потрібне джерело енергії, але важливо розрізняти природний цукор та доданий.

Дієтологи розвінчала три найпопулярніших міфи про цукор

Цукор давно став одним із найсуперечливіших продуктів. Одні вважають його «білою смертю», «причиною діабету», інші - необхідним джерелом енергії. Насправді цукор - це потрібне джерело енергії, але важливо розрізняти природний цукор та доданий.

3 години тому Джерело:

Нутриціолог-дієтолог Наталія Сіва розтлумачила в сайті «На пенсії», чому цукор не варто демонізувати, в чому різниця між його видами і які три міфи про нього давно настав час забути. 


Яким буває цукор? 
Цукор – це швидке джерело енергії, необхідної для роботи мозку, м’язів та нервової системи. 
Глюкоза забезпечує концентрацію уваги, продуктивність і навіть настрій. Однак важливо розуміти: цукор буває різним. 
Природний цукор міститься у фруктах, овочах, меді та молочних продуктах. Він надходить в організм разом з клітковиною, вітамінами та мінералами, засвоюється повільно і не викликає різких стрибків глюкози в крові. 
Доданий цукор - це той, що потрапляє до нас із солодощів, випічки, газованих напоїв, соусів та готових продуктів. Його надлишок – головна загроза для здоров’я, особливо при малорухливому способі життя та уповільненому обміні речовин. 


Три міфи про цукор 
Міф 1. «Цукор - це біла смерть» 
Насправді глюкоза необхідна організму – без неї неможлива робота мозку та м’язів. Тіло навіть здатне самостійно синтезувати глюкозу з білків та жирів. Проблеми виникають не від цукру як такого, а від його надлишку. 
Міф 2. «Солодке викликає залежність» 
Так, цукор активує зону задоволення в мозку, як музика чи спілкування, але це не фізична залежність, як від нікотину чи наркотиків. Це скоріше звичка, яку можна скоригувати правильним харчуванням та режимом. 
Міф 3. «Цукор — головна причина діабету» 
Діабет 1 типу пов’язаний з аутоімунними процесами, а діабет 2 типу – з генетикою, ожирінням та малорухомим способом життя. Надлишок цукру дійсно може призвести до інсулінорезистентності, але він не є основною причиною хвороби. 


Цукор – не ворог, а частина збалансованого раціону. Головне - знати міру та розрізняти натуральні та додані джерела. Як наголошує Наталія Сива, «не треба боятися солодкого – треба розуміти, як воно працює». 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
«Він збудував себе Сам. Він був Великою Людиною»...
Десять років минуло відтоді, як відійшов у засвіти український письменник, державний і громадський діяч, дипломат, член Спілки письменників України (1976), дійсний член Острозького академічного братства (2005), НТШ (2007), почесний член Спілки білоруських письменників (2006), уродженець села Острівець на Тернопіллі Роман Лубківський.
6 хвилин тому
Від бабусиних курей - до екзотичних
14-річний Василь Довгаль зі Збаража розповів, що птахівництвом почав цікавитися з двох років, тоді підгодовував бабусиних курей. Нині у нього є 60 декоративних курей п’яти порід і він мріє далі розвивати своє господарство.
23 хвилини тому
Чи можна їсти зелені помідори: поради гастроентеролога
Осінні дощі та підвищена вологість ускладнюють роботу фермерів, і деякі з них не встигають вчасно зібрати врожай. Щоб уникнути псування томатів, їх збирають недозрілими, зеленими. Чи можна їсти зелені помідори та яких правил варто дотримуватися при їх вживанні – читайте у матеріалі.
1 година тому
Як зберегти капусту свіжою до весни: простий лайфхак
Щоб капуста не псувалася й залишалася свіжою всю зиму, достатньо правильно її підготувати. Один простий лайфхак допоможе зберегти качани до самої весни без втрати смаку.
2 години тому
Ціну на Зарубинський спиртзавод знизили вдвічі. ФДМУ вчергове спробує продати працююче підприємство
Фонд державного майна України оголосив про проведення 4 листопада ще одного онлайн-аукціону в системі «Prozorro.Продажі» з приватизації єдиного майнового комплексу державного підприємства Зарубинський спиртовий завод (село Зарубинці, Тернопільська область).
2 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.