Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Чому кріп варто додавати до страв

Свіжий кріп містить дуже мало калорій, але є хорошим джерелом кількох важливих вітамінів та мінералів, зокрема вітамінів А та С і марганцю. Кріп має яскраво виражений аромат, тому його часто використовують як приправу, щоб підкреслити смак страв.

Чому кріп варто додавати до страв

Свіжий кріп містить дуже мало калорій, але є хорошим джерелом кількох важливих вітамінів та мінералів, зокрема вітамінів А та С і марганцю. Кріп має яскраво виражений аромат, тому його часто використовують як приправу, щоб підкреслити смак страв.

3 години тому Джерело:

Водночас, наголошує «Українська правда. Життя», кріп можна додавати до страв для надання яскравішого смаку замість оброблених приправ. 


Які поживні речовини містить кріп? 
Кріп містить такі вітаміни та мінерали: 
- вітамін A, який є важливим для зору, імунітету та репродуктивної функції; 
- вітамін C підтримує імунну систему, сприяє загоєнню ран, утворенню кісткової тканини й обміну речовин, а також має антиоксидантні властивості, що захищають клітини від вільних радикалів; 
- марганець необхідний для нормальної роботи мозку, нервової системи та метаболізму вуглеводів і жирів. 
Одна чашка (9 г) свіжого кропу містить приблизно: 
- вітаміну C: 8% від добової норми (ДН); 
- марганцю: 5% від ДН; 
- вітаміну A: 4% від ДН; 
- фолатів: 3% від ДН; 
- заліза: 3% від ДН. 
До страв можна додавати одну чайну ложку кропу на порцію. Як приправа, ця зелень має яскравий смак, тому краще починати з маленької щіпки та додавати більше за потреби. 


Яка користь кропу для здоров’я? Багатий на антиоксиданти 
Антиоксиданти – це природні сполуки, які захищають клітини від пошкодження. 
Вживання продуктів, багатих на антиоксиданти, може допомогти зменшити хронічне запалення та знизити ризик таких захворювань, як: 
- серцево-судинні хвороби; 
- хвороба Альцгеймера; 
- ревматоїдний артрит. 
У насінні й листі кропу знайдено багато антиоксидантних рослинних сполук, зокрема: 
- флавоноїди — знижують ризик серцево-судинних захворювань та підтримують роботу мозку. 
- терпеноїди — сполуки, що можуть захищати печінку, серце, нирки та мозок. 
- таніни — мають антиоксидантні та антибактеріальні властивості. 
Крім того, кріп містить вітамін C, який також має потужну антиоксидантну дію. 


Позитивний вплив на здоров’я серця 
Кріп багатий на флавоноїди, які допомагають знизити ризик серцевих захворювань. Але це не єдина причина, чому кріп вважають корисним для серця. 
Дослідження показують, що кріп також може знижувати рівень ліпопротеїдів низької щільності (так званого "поганого" холестерину), що позитивно впливає на здоров'я серця. 


Корисний при цукровому діабеті
Дослідження показали, що кріп можна використовувати для контролю діабету. 
Вони демонструють, що рослина допомагає профілактувати розвиток діабету 2 типу та контролювати вже наявне захворювання. 
Водночас кріп може впливати на рівень глюкози крові, тому варто проконсультуватися з лікарем щодо його вживання. 


Які можливі побічні ефекти кропу? 
Кріп зазвичай безпечний, але в окремих випадках може викликати: 
- алергічну реакцію; 
- нудоту, діарею; 
- свербіж у роті; 
- набряк язика або горла. 
Кріп може спричиняти алергічні реакції у людей, чутливих до рослин із родини парасолькових (селерових). До них належать кмин, селера, коріандр та фенхель. 
Також кріп може мати сечогінні властивості, тобто спричиняти підвищене сечовиділення. Людям із захворюваннями жовчного міхура або нирок слід проконсультуватися з лікарем перед вживанням кропу. 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Які культури найдорожчі для вирощування в Україні
Найдорожчою культурою для вирощування у 2024 році був ріпак із середніми витратами 815 $/га. Про це під час події «УКАБ Агротехнології» розповіла керівниця аналітичного відділу асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Світлана Литвин, презентуючи комплексний аналіз урожайності та витрат в аграрному секторі України за 2024 рік.
2 години тому
Досвідчені садівники назвали справжніх "кавоманів" серед рослин
Кавова гуща – це не просто відходи, а справжнє джерело корисних елементів. Вона здатна поповнювати рівень калію, фосфору, азоту, магнію та ключових вітамінів, а також містить трохи кофеїну.
3 години тому
Коли ворона відчуває себе хворою… вона летить до мурашника
Сторінка у фейсбуку «Ветеринарна допомога» - це місце, де вашого улюбленця люблять. Саме цей ресурс днями опублікував цікаву розповідь про те, що коли ворона відчуває себе хворою… вона летить до мурашника. Навіщо, що шукає?
3 години тому
Куркума корисна для білосніжної усмішки: пояснення експертів
Попри свій яскраво-жовтий колір, куркума може ефективно очищати зуби.
3 години тому
Правильний вибір. Невигадана історія
Олена поралася на кухні, як у двері несподівано подзвонили, на порозі стояв усміхнений молодий парубок, приблизно такого ж віку, як і її син.
3 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.