Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Аби свята земля радувала щедрим урожаєм

Нинішні часи нелегкі, це відчувається чи не в кожній сфері економіки. Зрештою, не тільки в ній. Та, незважаючи на воєнну агресію московитів, час не зупинився на місці, як і розвиток підприємств і господарств, де керівниками є енергійні, цілеспрямовані особистості. На Тернопільщині це особливо помітно в аграрній галузі. Навряд чи можливо підрахувати обсяг допомоги нашим воїнам-захисникам від хліборобів краю: коштами, амуніцією, технікою, продуктами, які, підтримуючи збройні сили, розвиваючи власну справу, зміцнюють надійний тил Української держави.

Аби свята земля радувала щедрим урожаєм

Нинішні часи нелегкі, це відчувається чи не в кожній сфері економіки. Зрештою, не тільки в ній. Та, незважаючи на воєнну агресію московитів, час не зупинився на місці, як і розвиток підприємств і господарств, де керівниками є енергійні, цілеспрямовані особистості. На Тернопільщині це особливо помітно в аграрній галузі. Навряд чи можливо підрахувати обсяг допомоги нашим воїнам-захисникам від хліборобів краю: коштами, амуніцією, технікою, продуктами, які, підтримуючи збройні сили, розвиваючи власну справу, зміцнюють надійний тил Української держави.

2 місяці тому Джерело:

Два роки тому наша редакційна бригада побувала на жнивах у ПАП «Агроінвест» на Гусятинщині. І, відвідавши господарство днями, були приємно вражені тим, як багато зроблено за цей період. Директор Андрій Хабінець, за фахом агроном, образно кажучи, не тільки, днює і ночує в полі, а й піклується про умови праці колективу, своєчасні, а інколи й авансові розрахунки з пайовиками, впровадження нових ідей стосовно напрямів розвитку «Агроінвесту». 


Доведено до ладу адміністративний будинок господарства. Правильніше сказати реконструйоване приміщення (тут ефективно відновлюють колишні господарські будівлі) радує затишними кабінетами і побутовими кімнатами. Все тут зроблено зі смаком, з турботою про своїх людей. 


«Агроінвест» – господарство невелике порівняно з тими, які обробляють тисячі гектарів землі. Починали тут з рослинництва, щороку вирощують зернові, олійні, технічні культури, як-от озимі ячмінь, пшеницю, ріпак і кукурудзу та сою. Розмовляючи з Андрієм Хабінцем, дізналися, що у планах курс на тваринництво. Уже придбано кілька десятків овець-самок. На завершенні реконструкція двох колишніх фермських приміщень, де планують утримувати тисячне поголів’я свиней. Це додасть господарству не тільки коштів від реалізації свинини, а й такої потрібної органіки для землі, що перебуває в обробітку. 


– Аби свята земля не перетворилася на пустир, а радувала щедрим урожаєм, – каже пан Андрій, – вирішили зайнятися ще й овочівництвом. Вирощуємо овочі у трьох теплицях (в одній – розсаду) та у ґрунті просто неба. Для теплиць власноруч виготовили металеві каркаси, накрили десятисезонною плівкою грецького виробництва. Встановили крапельний полив. Там, де розсада, постійно опалюємо. Почали з вирощування капусти, принаймні торік це була рання, яку в березні висаджували у ґрунт просто неба, накривши агроволокном. Цього року працівники теплиць, крім капусти ще вирощують огірки, розсаду кавунів. Про всі процеси роботи дбає наш досвідчений фахівець із садівництва, тепличного вирощування овочів Руслан Заверуха. Я скажу так: у кожній справі головним є людський чинник. Якщо спеціаліст на своєму місці, дбає про роботу (Руслан саме такий), це означає, що буде хороший результат. 


Нинішні погодні умови «пригальмували» розвиток рослин як у теплицях, так і у ґрунті просто неба. На чималому полі капусти помітний вплив холоду, але, як зазначив Руслан Заверуха, ситуація з ранньою капустою сортів Лаудо і Заліссімо тут має змінитися на краще, а цей овоч із теплиці вагою від 700 грамів до 1,5 кілограма уже відправляють у торговельні заклади. 


У тепличному вирощуванні овочів, як і в кожній  господарській справі, звісно, є плюси і мінуси. Директор Андрій Хабінець каже, якщо цей процес налагодиться, однозначно будуватимемо наступні теплиці, розширюватимемо асортимент культур, аби задовольнити потреби покупців регіону, збільшити надходження податків у скарбницю місцевої громади і, звичайно, покращити добробут працівників. 


Петро ГУДИМА 


На світлинах: (зліва направо) заступник директора ПАП «Агроінвест» Володимир Хабінець, директор Андрій Хабінець і керівник тепличного господарства Руслан Заверуха; на заготівлі ранньої капусти сумлінно працюють Олег Богуш і Володимир Вахнович; капустяне поле ПАП «Агроінвест». 


Світлини Василя БАЛЮХА 


 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Оборонець Маріуполя Михайло Діанов одружився
Колишній боєць 36-ї окремої бригади морської піхоти Збройних сил України Михайло Діанов, який став відомим завдяки легендарному фото з «Азовсталі», одружився з коханою Мирославою. Про це він повідомив у своєму Facebook та опублікував фото з дружиною на тлі Тернопільського ставу.
12 годин тому
Розумна годівниця видає птахам їжу в обмін на зібране сміття. Одна пташка принесла для обміну банківську картку…
Багато людей люблять підгодовувати пташок, але годівниця, створена умільцями, слугує не тільки цій добрій меті. Користувачі соціальних мереж з подивом помилувалися на те, як наші пернаті друзі приносять сміття і складають його в спеціально відведену для цього ємність, а натомість отримують корм.
12 годин тому
Аграрії намолотили майже мільйон тонн зерна
Українські аграрії наближаються до збору першого мільйона тонн зерна нового врожаю. Про це повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства України. Загалом жнивують вже у дев’ятьох областях.
13 годин тому
Як і коли обрізати лаванду: важливі поради
Регулярна обрізка лаванди є ключовим елементом догляду. Вона запобігає огрубінню стебел, підтримує компактну форму куща, стимулює розвиток нових пагонів. Експерти розповіли про оптимальні терміни, техніку обрізки та поширені помилки.
15 годин тому
Кава чи чай: дієтолог розповів, з чого краще починати день
Багато людей не уявляють свій ранок без кави або чаю. Однак виникає питання, що корисніше з напоїв пити в цей період дня. Тому дієтологи визначили кращий ранковий напій та розповіли, як кожен з них впливає на організм людини.
15 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.