Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Великий сир не завжди народжується на великому заводі

Часто навпаки - у невеликій майстерні, на родинній фермі, в сироварні, де кожна головка сиру - результат ремесла, а не лише технології. Перша конференція Асоціації виробників сиру України «Сирне коло» стала доказом того, що ця ініціатива була справді потрібною.

Великий сир не завжди народжується на великому заводі

Часто навпаки - у невеликій майстерні, на родинній фермі, в сироварні, де кожна головка сиру - результат ремесла, а не лише технології. Перша конференція Асоціації виробників сиру України «Сирне коло» стала доказом того, що ця ініціатива була справді потрібною.

6 годин тому Джерело:

«Після COVID-19 ремісничі сировари залишилися фактично без платформи для спілкування та навчання. У кожного - свої виклики: легалізація, стандарти, обладнання, просування. Але у всіх - спільна мета: робити якісний український сир і мати на нього сталий попит», - розповіла для agravery.com голова Асоціації виробників сиру України Тетяна Дядечко. 


Ідея створення асоціації виникла як природна відповідь. У жовтні 2024 року офіційно зареєстрували Асоціацію виробників сиру України - об’єднання, яке покликане не лише навчати, а й захищати і представляти інтереси невеликих сироварів в Україні та за її межами. 

Тетяна Дядечко


Пріоритети 
- Освіта і підтримка. Проводяться щомісячні навчальні програми з технологій, законодавства, упаковки, маркетингу та експортної підготовки.  
- Легалізація. Консультації щодо реєстрації, стандартів HACCP, дозволів та сертифікацій - у доступній формі, з урахуванням обсягів і можливостей малих виробників.  
- Формування внутрішнього ринку. В Асоціації хочуть, щоб споживач знав і обирав локальні, якісні сири. І щоб середнє споживання сиру в Україні зросло з поточних менш ніж 3 кг до рівня європейських країн.    
- Міжнародна інтеграція. Асоціація вже стала членом FACE Network - європейської асоціації ремісничих сироварів. Це відкриває доступ до міжнародного досвіду, стажувань і участі у ключових професійних подіях.  


Важливо: представники Асоціації виробників сиру України не проти великого бізнесу - вони за збереження ремесла. На ринку мають співіснувати різні формати виробництва. Але саме ремісничий сир - це той сегмент, який формує гастрономічну культуру, зберігає традиції і створює додану вартість на рівні регіонів.  


«Ми бачимо в цьому не лише бізнес, а й розвиток туризму, локальної економіки, культурної ідентичності», - додала Тетяна Дядечко. 


Куди рухається Асоціація 
- Сирні фестивалі й конкурси. Уже в 2025 році тут планують окремий фестиваль сироварів із професійною дегустацією й оцінкою продукції. 
- Карта сирних доріг України. У партнерстві з гідами та гастрономічними ініціативами в Асоціації створюють туристичну інфраструктуру для популяризації локальних сирів.  


«Ми об’єдналися не для статусу. Ми об’єдналися, щоб створити інструмент розвитку сирного бізнесу в Україні. Щоб малі виробники мали рівні можливості, доступ до знань, до ринку, до фінансування. Щоб український сир став впізнаваним продуктом із доданою вартістю як на внутрішньому ринку, так і за кордоном», - підсумувала голова Асоціації виробників сиру України.  
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Понад третина агропідприємств відчуває дефіцит працівників
Майже 39% аграрних компаній в Україні стикаються з труднощами в пошуку персоналу. Сільське господарство входить до переліку галузей з найбільшим дефіцитом кадрів. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Дмитро Кохан.
8 хвилин тому
Мешканець Бережанщини досі жив як громадянин срср…
На Тернопільщині 72-річний чоловік отримав свій перший паспорт громадянина України. Раніше він використовував документи зразка срср. Про це розповіли в міграційній службі Тернопільської області.
19 хвилин тому
Від непроханих гостей: як боротися з мурахами в домі
Травень – початок активного сезону для мурах. Вони можуть з’явитись у домі зненацька: спершу кілька розвідників на кухонному столі, а за ними – ціла колона в комору.
4 години тому
Покращує настрій, сприяє творчості
Чашка гарячого какао – це не лише затишок і смак дитинства, а й потужний союзник для вашого мозку та настрою.
4 години тому
Маленька помічниця. Усміхніться!
Жартівливий вірш про наших маленьких помічниць.
5 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.