Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Божественна паска від отця Олексія

Великдень неможливо уявити без ароматної, пухкої паски. Але що зробити, щоб вона вийшла не просто смачною, а справжнім святковим дивом? Священник-блогер із села Шушківці (Лановеччина), отець Олексій Філюк, знає відповідь! Він не лише проповідує слово Боже, а й замішує тісто так, що навіть янголи заздрять.

Божественна паска від отця Олексія

Великдень неможливо уявити без ароматної, пухкої паски. Але що зробити, щоб вона вийшла не просто смачною, а справжнім святковим дивом? Священник-блогер із села Шушківці (Лановеччина), отець Олексій Філюк, знає відповідь! Він не лише проповідує слово Боже, а й замішує тісто так, що навіть янголи заздрять.

2 дні тому Джерело:

Головний інгредієнт – благословення 


«Перед тим як місити тісто, треба попросити Божого благословення. Бо без нього вийде не паска, а звичайний пиріг. А нам потрібне справжнє диво» – наголошує отець Олексій. 


Священник поділився рецептом паски своєї свахи з Оришківців. Інгредієнти прості як заповіді: борошно, яйця, дріжджі, молоко, цукор, ваніль, родзинки і лимон для аромату. 


Секрети замісу 


Молоко має бути теплим, але не гарячим – «щоб дріжджі не відійшли в інший світ», жартує отець. Спочатку потрібно приготувати опару, яка повинна постояти 30 хвилин. Тим часом він відділяє білки від жовтків: «Жовточки направо, білочки наліво. Не переплутайте, бо це не політика, а кухня». 
Жовтки збиваються з цукром: «Пів кіло цукру – щоб солодке життя було». Масло потрібно розігріти: «Шкварчить як грішники в пеклі! Але нічого, ми ж у правильній справі». 


Після змішування всіх інгредієнтів тісто має бути м’яким, трохи липким, але не настільки, щоб довелося йти на сповідь за нецензурні слова! Його накривають і ставлять у тепле місце. 


«Боже благослови, нехай росте як віра в серці праведника», – каже священник. 


Випікання та декор 


Після «підходу» тісто розкладають у форми й ставлять у духовку. Поки паски печуться, потрібно готувати глазур. Білки збити з цукровою пудрою, щоб зверху була «корона слави». 


«Раніше ж ніхто не глазурував, а тепер без цього ніяк. Паска – це символ Воскресіння Христа». 


Якщо хочете, щоб ваша паска була божественною, беріть приклад із отця Олексія. Головне – не забудьте попросити благословення і місити з любов’ю! 


Рецепт паски від отця Олексія 


Інгредієнти: борошно – 1 кг; цукор – 350 г; сіль – 0,5 ч. л.; вершкове масло або маргарин – 200 г; молоко – 0,5 л; дріжджі – 100 г; яйця – 10 шт.; родзинки – 200 г; лимон – 1 шт.; ванільний цукор – 2 пакетики. 


Приготування: змішайте 4 ст. л. борошна, дріжджі, 1 ст. л. цукру та трохи теплого молока. Накрийте і поставте в тепле місце. Окремо збийте яйця, цукор і сіль до білої маси. Додайте до борошна яйця, опару, розтоплене масло, ванілін і вимішайте тісто. Дайте йому «підрости» 1–1,5 години. Замочіть родзинки, просушіть і додайте до тіста. Покладіть тісто у форми, заповнивши їх на третину. Дайте постояти 15 хвилин. Випікайте за температури 180°C 30–35 хвилин. 


Після охолодження змастіть глазур’ю. 


Смачного і мирного Великодня! 


Анна РОМАНІВ

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Коли висаджувати розсаду у відкритий ґрунт
Пересаджувати розсаду у відкритий ґрунт потрібно правильно і вчасно. Тоді хороший урожай смачних овочів не змусить себе чекати.
14 годин тому
Шпинат – корисні властивості для краси і здоров’я
Шпинат є одним з найбільш універсальних листових зелених овочів. Він містить вітаміни та антиоксиданти, які захищають від хронічних захворювань і сприяють здоров’ю мозку, серця та очей.
15 годин тому
Чому «Укренерго» закликало користуватися потужними електроприладами вдень
В Україні підвищилась ефективність роботи сонячних електростанцій з настанням весни й сонячних днів, і для балансування енергосистеми українців закликають використовувати потужні електроприлади вдень. Про це повідомляє пресслужба «Укренерго».
20 годин тому
Цьогорічні прогнози стосовно посухи – невтішні
Європейська обсерваторія посухи (E.D.O.) внесла частини Польщі, України, Греції, Балкан, Швеції, Ірландії, Німеччини та інші регіони до помаранчевої категорії «попередження», а південно-східне узбережжя Іспанії вже перебуває на червоному рівні.
20 годин тому
Які штрафи і за що загрожують любителям риболовлі: як не потрапити на гачок закону
У любителів рибної ловлі часто переважає азарт, замість знання та дотримання законності. Хоча часто навіть кілька зайвих дій можуть обернутися солідним штрафом у тисячі гривень. Дізнайтесь, які обмеження діють з весни 2025 року, і як не потрапити на гачок закону.
20 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.