Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Молодий господар з Тернопільщини виготовляє "живу" олію

25-річний Сергій Дерев’янко із села Чистопади на Зборівщині два роки тому започаткував власну справу з виготовлення соняшникової олії першого холодного віджиму. Поживним крамом хлопець не лише частує своїх клієнтів, а й заохочує їх до здорового способу життя.

Молодий господар з Тернопільщини виготовляє "живу" олію

25-річний Сергій Дерев’янко із села Чистопади на Зборівщині два роки тому започаткував власну справу з виготовлення соняшникової олії першого холодного віджиму. Поживним крамом хлопець не лише частує своїх клієнтів, а й заохочує їх до здорового способу життя.

2 роки тому Джерело:

 

– Ідея зайнятися олійним виробництвом у нас виникла неждано-негадано, – розповідає Сергій. – Мій батько займається сільським господарством, має в обробітку землю, на якій вирощує зернові та соняшник. Зібраний урожай здає і таким чином поповнює сімейний бюджет. Коли позаторік заготівельні ціни на соняшник знизилися і збувати насіння стало невигідно, ми почали міркувати, як вийти з цієї ситуації без втрат. Саме тоді у мене й з’явилася думка виготовляти олію. Зрозуміло, що на той час знань, пов’язаних із цим промислом, я не мав. Майже всю необхідну інформацію черпав з інтернету. Дещо підказував мій товариш, який теж займається виробництвом олії в домашніх умовах. 

 

Згодом Сергій купив прес і почав виготовляти олію. Першими, хто скуштував його продукцію, були друзі, родичі та знайомі. З часом клієнтська база розширилася і олією Сергія Дерев’янка стали смакувати у різних куточках України та навіть за кордоном.

 

Для виробництва молодий господар використовує технологію «холодного віджиму»: перед тим, як тиснути під пресом, насіння не розігріває. Далі вичавлену олію не піддає жодній додатковій обробці та фільтрації, завдяки чому вона зберігає максимум поживних речовин.

 

– «Живу» олію використовують для приготування салатів і заправок. Можна також додавати до теплих страв. Вона дуже добре підходить для смаження, – говорить Сергій. – Серед моїх клієнтів – це в основному люди, які дбають про своє здоров’я, тому й обирають натуральну продукцію. 

 

Сировину для олії сім’я Дерев’янків переважно вирощує сама. Частину насіння Сергій купляє у інших господарів. Крім соняшникової олії, виготовляє на замовлення соєву та ріпакову. 

 

Як і кожен виробник, Сергій постійно стежить за світовим ринком, який постійно приносить виробникам сюрпризи. От і тепер через заборону експорту знизилася ціна на соняшник в Україні. Відповідно, впала й вартість олії. Прогнозувати ціни на майбутній урожай зараз дуже важко. Але молодого і підприємливого господаря ніщо не лякає. Сергій свідомо обрав цю справу і за короткий час уже навчився реагувати на виклики, які з’являються у його роботі. 

 

За фахом мій співрозмовник – економіст. Вищу освіту здобув у Кам’янець-Подільському податковому університеті. Отримавши диплом, молодий спеціаліст повернувся у рідне село і став працювати разом із батьками. Спочатку організовував роботу сімейного магазину, а вже півтора року займається виробництвом олії. 

 

«Хочу і надалі розвивати цю справу і популяризувати продукцію здорового харчування», – поділився з нами своїми планами Сергій Дерев’янко.

 

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Чим підживити гортензію в середині літа, щоб цвіла до перших заморозків
У середині літа гортензії потребують додаткового підживлення, щоб продовжити цвітіння аж до перших заморозків. Зазвичай для цього використовують вже готові комплексні мінеральні добрива, багаті фосфором і калієм. Але зробити корисний для квітки розчин можна власноруч.
10 годин тому
На конвеєрі – апетитні огірочки
В індустріальному парку «Західноукраїнський промисловий ХАБ», на території Великоберезовицької громади, запрацювало ще одне бюджетоутворююче підприємство – Завод продовольчих товарів торгової марки «Бабуся Маруся».
14 годин тому
Ще сьогодні Тернопілля охопить негода: оголошено жовтий рівень небезпечності
В Україні на сьогодні, 25 липня, оголосили підвищений рівень небезпечності. Про це повідомляє Український гідрометцентр. За даними синоптиків, негода вируватиме на заході країни, а конкретніше у Волинській, Рівненській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Закарпатській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях.
16 годин тому
Військовий облік 17-річних: як стати і коли дедлайн
До 31 липня на військовий облік призовників беруться всі громадяни чоловічої статі, яким у рік взяття на облік виповнюється 17 років. Той, хто не став на облік у визначений термін, повинен особисто прийти до районного чи міського Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП).
16 годин тому
І гуси, виявляється, мають почуття та емоції
Гусак на прізвисько Моллі, який живе у селі поблизу міста Хорол Лубенського району Полтавської області у фермерки Інни Комарової, розплакався через розлучення з коханою подругою - гускою Доллі.
18 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.