Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Молодий господар з Тернопільщини виготовляє "живу" олію

25-річний Сергій Дерев’янко із села Чистопади на Зборівщині два роки тому започаткував власну справу з виготовлення соняшникової олії першого холодного віджиму. Поживним крамом хлопець не лише частує своїх клієнтів, а й заохочує їх до здорового способу життя.

Молодий господар з Тернопільщини виготовляє "живу" олію

25-річний Сергій Дерев’янко із села Чистопади на Зборівщині два роки тому започаткував власну справу з виготовлення соняшникової олії першого холодного віджиму. Поживним крамом хлопець не лише частує своїх клієнтів, а й заохочує їх до здорового способу життя.

10 місяців тому Джерело:

 

– Ідея зайнятися олійним виробництвом у нас виникла неждано-негадано, – розповідає Сергій. – Мій батько займається сільським господарством, має в обробітку землю, на якій вирощує зернові та соняшник. Зібраний урожай здає і таким чином поповнює сімейний бюджет. Коли позаторік заготівельні ціни на соняшник знизилися і збувати насіння стало невигідно, ми почали міркувати, як вийти з цієї ситуації без втрат. Саме тоді у мене й з’явилася думка виготовляти олію. Зрозуміло, що на той час знань, пов’язаних із цим промислом, я не мав. Майже всю необхідну інформацію черпав з інтернету. Дещо підказував мій товариш, який теж займається виробництвом олії в домашніх умовах. 

 

Згодом Сергій купив прес і почав виготовляти олію. Першими, хто скуштував його продукцію, були друзі, родичі та знайомі. З часом клієнтська база розширилася і олією Сергія Дерев’янка стали смакувати у різних куточках України та навіть за кордоном.

 

Для виробництва молодий господар використовує технологію «холодного віджиму»: перед тим, як тиснути під пресом, насіння не розігріває. Далі вичавлену олію не піддає жодній додатковій обробці та фільтрації, завдяки чому вона зберігає максимум поживних речовин.

 

– «Живу» олію використовують для приготування салатів і заправок. Можна також додавати до теплих страв. Вона дуже добре підходить для смаження, – говорить Сергій. – Серед моїх клієнтів – це в основному люди, які дбають про своє здоров’я, тому й обирають натуральну продукцію. 

 

Сировину для олії сім’я Дерев’янків переважно вирощує сама. Частину насіння Сергій купляє у інших господарів. Крім соняшникової олії, виготовляє на замовлення соєву та ріпакову. 

 

Як і кожен виробник, Сергій постійно стежить за світовим ринком, який постійно приносить виробникам сюрпризи. От і тепер через заборону експорту знизилася ціна на соняшник в Україні. Відповідно, впала й вартість олії. Прогнозувати ціни на майбутній урожай зараз дуже важко. Але молодого і підприємливого господаря ніщо не лякає. Сергій свідомо обрав цю справу і за короткий час уже навчився реагувати на виклики, які з’являються у його роботі. 

 

За фахом мій співрозмовник – економіст. Вищу освіту здобув у Кам’янець-Подільському податковому університеті. Отримавши диплом, молодий спеціаліст повернувся у рідне село і став працювати разом із батьками. Спочатку організовував роботу сімейного магазину, а вже півтора року займається виробництвом олії. 

 

«Хочу і надалі розвивати цю справу і популяризувати продукцію здорового харчування», – поділився з нами своїми планами Сергій Дерев’янко.

 

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Учасники НМТ отримали запрошення на тестування
Як повідомила директорка департаменту освіти і науки Тернопільської обласної військової адміністрації Ольга Хома, учасники національного мультипредметного тесту вже отримали запрошення на тестування. Учні можуть сформувати й роздрукувати запрошення, зайшовши у свій персональний кабінет.
3 години тому
Глобальна кліматична катастрофа є невідворотною і процес уже розпочався
Людство досі робить занадто мало для захисту клімату, тож наслідки незабаром відчують всі. До кінця поточного століття середня глобальна температура значно перевищить критичні показники. Це спричинить катастрофічні наслідки для людства та планети загалом. Про це пише британське видання The Guardian на підставі опитування сотні провідних кліматологів світу.
3 години тому
Світлана ПИЛИПИШИН: «Бережанський фаховий коледж молодий літами, славний здобутками»
Нинішній рік для Відокремленого структурного підрозділу «Бережанський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України» багатий на ювілейні дати, що стосуються 65-річчя заснування Бережанського технікуму механізації сільського господарства, який став колискою Бережанського фахового коледжу і Бережанського агротехнічного інституту, та вже десятилітньої історії фахового коледжу. Про ювілеї, плюси й мінуси підготовки спеціалістів, перевагу вибору навчання у фаховому коледжі розмовляємо з директоркою Бережанського фахового коледжу, кандидаткою філологічних наук, доценткою Світланою ПИЛИПИШИН.
3 години тому
Христина ФЕЦІЦА: «А що ви зробили, аби закінчилася війна?»
Тривожно. Дуже тривожно. Опускаються руки, тремтить вся середина, коли читаєш новини з фронту. Ці емоції знайомі кожному українцю. А що казати тим, які перебувають у самому «пеклі» війни? Які щодня, щохвилини дивляться у вічі смерті? Тим, які безперестанно думають про те, де дістати, як зібрати, чим допомогти? На їхні плечі лягає найважчий тягар. Адже вони, як ніхто, розуміють всю міру відповідальності. Так, ідеться про волонтерів.
4 години тому
Магія рідного слова
«Поезія єднає серця, а книга дарує нам Всесвіт» – зустріч-репрезентація, яка відбулася на базі Мишковицького ліцею. Її учасниками були педагоги та учнівська молодь закладів освіти Великоберезовицької селищної ради.
4 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.