Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Різдвяний штолен: рецепт традиційної святкової випічки

Штолен – це ароматниий німецький кекс, який традиційно випікають за 3-4 тижні до Різдва. Основний секрет цієї здобної, з багатим смаком випічки – у тривалій витримці готового виробу. За цей час кекс просочується усіма ароматами цукатів та сухофруктів, стає густим та трішки вологим.

Різдвяний штолен: рецепт традиційної святкової випічки

Штолен – це ароматниий німецький кекс, який традиційно випікають за 3-4 тижні до Різдва. Основний секрет цієї здобної, з багатим смаком випічки – у тривалій витримці готового виробу. За цей час кекс просочується усіма ароматами цукатів та сухофруктів, стає густим та трішки вологим.

1 рік тому Джерело:

 

НЕОБХІДНІ ПРОДУКТИ:

 

750-800 г борошна, 350 г вершкового масла, 130 г цукру, 1/4 ч. л. солі, 250 мл молока, 50 г живих дріжджів, 2 жовтки, 50 мл рослинної олії.

 

6 ст. л. рому або коньяку, 200 г світлих родзинок, 250 г темних родзинок, 100 г цукатів, 100 г в’ялених вишень, цедра 1/2 лимона, сік 1/2 апельсина.

 

1 пакетик ваніліну, 1/4 ч. л. кардамону, 1/4 ч. л. меленого імбиру, 100 г очищеного мигдалю (можна мигдальні пелюстки) чи лісових горіхів.

 

З цих інгредієнтів можна зробити 4 штоллени вагою приблизно 650 г кожен. Або два-три штоллени ще більших.

 

ПРИГОТУВАННЯ:

 

Родзинки промиваємо і додаємо до них інші ягоди, цукати, апельсиновий сік і ром. Залишаємо їх в спокої, як мінімум, до ранку, а краще зробити це за кілька днів до випікання штоллену. Дріжджі розтираємо зі столовою ложкою цукру і даємо їм 10 хвилин часу на реакцію.

 

Борошно просіваємо, ділимо приблизно на 2 частини. В одну частину борошна кладемо цукор, сіль. Розводимо дріжджі теплим молоком і вливаємо в борошно. Замішуємо тісто, додаємо спеції, жовтки, олію. Продовжуємо вимішувати на столі, поступово додаючи борошно, що залишилося, і м’яке вершкове масло.

 

Вимішування – найскладніший процес в приготуванні штоллену. Воно може зайняти хвилин 10, поки не вийде м’яким і гладеньким тісто. Відправляємо його на пів години на підхід. Після цього вмішуємо в тісто всі ягоди, горіхи та цедру лимону (цедру лимону можна попередньо замочувати разом з сухофруктами, а можна покласти в тісто одразу). Ягоди попередньо потрібно обваляти в борошні для кращого зчеплення з тістом. І знову ставимо штоллен на підхід на 1-1,5 години.

 

Після цього ділимо тісто на частини, в залежності від того, скільки штолленів ви хочете спекти (2-3-4) і формуємо з них кулі. Потім розкачуємо кожну в овал товщиною приблизно 0,8-10 мм і формуємо штоллени. Для цього просто загортаємо кожну частину овалу до центру (по вертикалі), при цьому одну частину напускаємо на іншу з запасом. І той «запас» нагортаємо догори. Штоллен символізує новонародженого Ісуса в пелюшках. Тобто, це пелюшка.

 

Переносимо його на деко і залишаємо на підхід ще хвилин на 30. А потім ставимо в попередньо нагріту духовку на 20 хвилин при температурі 180 градусів. Після цього прикриваємо штоллен фольгою і продовжуємо випікати ще 40 хвилин при температурі 160 градусів. Готовність кексу перевіряємо зубочисткою.

 

Дамо штоллену трохи охолонути та змащуємо його топленим вершковим маслом і щедро обсипаємо з усіх боків цукровою пудрою. Після охолодження загортаємо різдвяний кекс в пергамент, потім – в фольгу і в прохолодне місце для визрівання. 

0
0
0
0


Реклама
Купуємо дорого землю: паї, городи.
Телефонуйте: (096) 261 31 28
Чи буде сніг на Новий рік?
Протягом останнього тижня 2025 року погода в Україні буде дійсно зимовою. Вночі пануватимуть від’ємні температури – в окремі дні мороз сягатиме позначки -11 градусів, а в Карпатах навіть -14 градусів. Також сніжитиме. А чи буде сніг на Новий рік? З великою імовірністю можна сказати, що у певних регіонах новорічна ніч буде сніжною.
55 хвилин тому
Найбільша шопка України славить Господа у Тернополі вже 20 років
24 грудня під час вечірньої літургії у церкві святого апостола Петра в Тернополі відкрили вже традиційну найбільшу шопку України. У цьому храмі її встановлюють перед Різдвом уже двадцять років поспіль. Цьогоріч до різдвяного вертепу додали новий елемент - будинок, у який 19 листопада влучила російська ракета.
1 година тому
Із Різдвяного послання митрополита Тернопільського і Кременецького ПЦУ Нестора
Знову до нас прийшло світле і радісне свято Різдва Христового. Незважаючи на війну, на те, що наш народ продовжує боротися з московським окупантом, пам’ятаємо про прихід Христа на землю, що Він народився в місті Вифлеєм від Діви Марії, і що для нас цей прихід відкрив можливість відновити єдність із Богом і отримати запоруку Небесного Царства.
3 години тому
Із Різдвяного послання архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ Теодора Мартинюка
Христос рождається! Цьогорічне Різдво Христове ми зустрічаємо зболені й ошелешені трагедією, яку спричинив російський обстріл Тернополя. Тому хочеться, аби світло Різдвяної зорі завітало передусім до тих, хто втратив рідних, і тих, що носять на своєму тілі рани від обстрілів.
3 години тому
З Різдвом Христовим!
Шановні читачі «Сільського господаря», сердечно вітаємо вас зі світлим святом Різдва Христового! Нехай новонароджений Ісус поселить у ваших серцях любов і радість, віру і надію, сподівання і добро… Нехай ваші родини оминають негаразди, а рідна Україна дочекається перемоги над лютим ворогом!
3 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.