Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Знайомтеся – «Михайло Левицький»

Свою чергову книгу відомий тернопільський письменник, член Спілки слов’янських письменників України Іларіон Пилипець назвав дуже просто – «Михайло Левицький». Не посперечаєшся, назва не надто оригінальна, але, як на мене, вона відображає суть літературної праці, наче запрошує: знайомтеся - «Михайло Левицький»…

Знайомтеся – «Михайло Левицький»

Свою чергову книгу відомий тернопільський письменник, член Спілки слов’янських письменників України Іларіон Пилипець назвав дуже просто – «Михайло Левицький». Не посперечаєшся, назва не надто оригінальна, але, як на мене, вона відображає суть літературної праці, наче запрошує: знайомтеся - «Михайло Левицький»…

12 годин тому Джерело:

- Іларіоне Іллічу, а Ви який зміст вкладали в цю назву? – запитую автора. 


- Я якраз хотів поставити акцент власне на особистості Михайла. Не переказувати небилиці, а розповісти про особистість Михайла Левицького. Тому взяв за приклад назву з такої книжкової серії, як «Життя славетних». У ній писали про відомих. За цим прикладом і поставив такий заголовок. 


- Ви довго думали над книгою, тривалий час працювали над нею і ось завершили. Які зараз переповнюють відчуття? 


- То не я довго думав, то оточення, його «друзі», колеги довго думали. Вже шостий рік, як немає Михайла (нехай з Богом спочиває), і ніхто навіть палець об палець не вдарив, аби зберегти пам'ять про нього. А погоджуєшся чи ні - це особистість. Я ж почав писати лише з лютого. Нині маємо жовтень, а книга вже вийшла друком. Мені було надзвичайно легко писати, бо я про Михайла знав усе. Навіть те, чого не знала дружина. Я фактичний багаж про нього мав багатющий, починаючи ще з 1983 року, відколи він приїхав до Тернополя. 


- А мене здивувало інше, чому в книзі немає жодної ілюстрації?  


- Зізнаюся, маю багато і фотографій, але не дав принципово. Розумієш, є світлини з «приліпахами»… І мені не хотілося їх рекламувати. Якби вони стояли збоку, я б ножицями відрізав. Але вони більше хизувалися на тих фотографіях, ніж Михайло. Зізнаюся, в тому числі і я. Всі бажали мати фото з відомим чоловіком. Тому я не хотів, аби в історію потрапили саме такі «приліпахи». 


- Ви написали про Михайла цілу книжку, а якби Вас попросити охарактеризувати його коротко, кількома словами… 


- Все, що я хотів сказати, про це і написав у книзі. Михайло заслуговує на пам'ять і добру згадку. Він був дуже талановитий художник і поет. Особливо вирізнявся експромтами. Мені це дуже подобалося. Правда, мене не зачіпав, бо я міг смачно відповісти. Я намагався у книжці не причісувати красиво його постать, зображав як позитивні сторони, так і негативні. Не приховую, що він любив заглядати в чарку, як і ми. Але позитивного в Михайлові було набагато більше і воно перекривало весь негатив.  

Іларіон Пилипець


- За великим рахунком Михайло Левицький опинився на Тернопільщині випадково. Бракувало одного члена Спілки письменників, аби тут відкрити обласне відділення…  


- Справді, сьомим членом Тернопільської крайової організації Спілки письменників мала бути Оксана Сенатович. Вона погодилася, бо родом з Бережан і хотіла бути ближчою до своєї малої батьківщини. Однак її чоловік Володимир Лучук був категорично проти. Він уже мав певне літературне ім’я, становище, квартиру у Львові та дачу неподалік і залишати все це не збирався. Відповідно, цією можливістю скористався Михайло Левицький. До того ж, йому в Тернополі пообіцяли житло, а він вже одружився і потребував місця для сімейного гніздечка. 


- З цим зрозуміло. Але як так сталося, що Левицькому «дозволили» очолити Народний Рух на Тернопіллі. Були ж інші гідні кандидати з місцевих? 


- Можливо, десь у душі такі кандидати й були, а фізично – жодного. Георгій Петрук-Попик у своїй книзі описує, що місцевий Народний Рух народився у кабінеті начальника міського соцзабезу. Тобто, у моєму. Тоді зібралися Борис Демків, Михайло Левицький, Богдан Ткачик  і Мирослав Осадца… Петрук-Попик якраз ішов додому з київського потяга, побачив світло в моєму кабінеті, кинув камінцем у вікно другого поверху і зайшов. Він повідомив, що в Києві на засіданні Спілки письменників України запропонували створювати крайові організації Народного Руху. Годилося засвідчити про таку й у Тернополі. Відповідно, постало питання про кандидатів на голову. Та всі понуро мовчали. Тоді Михайло сказав: «Хлопці, очолювати буду я! Ви – боягузи, а комусь за цю справу потрібно взятися». Ніхто й не заперечував, усі одноголосно підтримали Михайла і з того дня й почалася політична кар’єра Левицького. 


- Але з часом так сталося, що рухівці розділилися на два табори – ідейні, щирі, віддані патріоти і прихильники грошей та посад. Михайла не намагалися купити? 


- Йому це не було властиво, він занадто чесний та принциповий.  


- А залякати його не пробували?  


- Вони діяли хитріше. Коли Михайло пробув головою обласної рухівської організації десь 7-8 місяців, то Марія Куземко, побачивши, що нема чого боятися і всі страхи вже у минулому, вирішила взяти віжки рухівського правління у свої руки. Особисто не хотіла «світитися» з такою ініціативою, тому підмовила Леона Горохівського. І пішли певні рухи проти Левицького. Мені Михайло зізнавався: «Вони думають, що я нічого не бачу… А я все бачу, відчуваю». Зрештою, Петрук-Попик, який головував на звітно-виборній конференції, запропонував повторно кандидатуру Михайла Левицького. Та в Тернополі тоді був Іван Драч і завдяки його ідеї, аби не допустити розколу, вирішили обрати п’ять співголів обласної організації НРУ. В тому числі і Левицького та Куземко. Наступного дня Михайло прийшов до мене понурим: «Певно, вони виступили проти мене, бо я чужий, із Львівщини»… Мені стало шкода Михайла, але я не знав, як його підтримати, розрадити, захистити від негативу… 


- Можливо, через те, що він переживав, то більше став заглядати в чарку… 


- Від самого початку, коли його переобрали, зняли з посади голови обласного Руху, Михайло став випивати частіше. Він, коли випив, то ставав таким, яким хотів бути: спокійним, врівноваженим, не емоційним.  


- Ви мені раніше розказували, що записали на відео останнє прижиттєве інтерв’ю Михайла Левицького і воно вразило вас цікавими спогадами, філософськими думками… 


- Він до деталей розповідав про своє дитинство, як почав писати вірші. Скажімо, вставав уночі, ховався у якийсь закуток, палив свічку, аби писати. Але від мами не сховаєшся. Побачила і каже: «Сину, ти чого не спиш? Нащо тобі ті вірші? Ти що від того будеш мати?..». А Михайло відповів: «А от Ви ходите на роботу до колгоспу і що з того маєте»… Ось така дитяча філософія. 


- А завдяки кому вийшла книжка? Кому хочете подякувати? 


- Тут навіть і думати не потрібно. Бо маю сказати величезне спасибі підприємцю, одному з ініціаторів створення та незмінному голові Ліги підприємців «Українська справа», яка дотримується принципів економічного націоналізму та продовжила традиції кооперативного руху «Свій до свого по своє», Михайлові Ратушняку – патріотові, меценату, чудовій людині. 


- На завершення трохи провокативне запитання: якщо Левицький залишив на Тернопіллі помітний слід, то чому його поховали не в Тернополі? Тепер родина, друзі навіть не мають куди покласти квіти, запалити свічку, помолитися? 


- Це його передсмертне прохання – поховати поруч з батьками у рідному селі Пукеничі Стрийського району Львівщини. І дружина Надя виконала це прохання. З іншого боку, а хто прийшов би з квітами на могилу? Коли Михайло помер у Пертиківському геріатричному центрі, ніхто з місцевих рухівців не був поруч. Священник з Копичинців відправив службу і дружина та кілька найближчих друзів поїхали з тілом у Пукеничі… 


- Можна сказати, що він виконав на Тернопільщині свою місію і повернувся додому. 


- Виглядає, що так… 


Василь ТОМИН 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Ситуація з бронюванням може зупинити роботу агрокомпаній
Українська зернова асоціація (УЗА) просить уряд про автоматичну пролонгацію статусу критичного підприємства та продовження дії бронювань на період проведення загального аудиту заброньованих працівників, у яких він завершився або завершиться найближчим часом.
7 годин тому
Трійка найбагатших тварин у світі
Більшість людей про такі гроші тільки мріють. Найбагатшим домашнім улюбленцем є німецька вівчарка Ґюнтер VI з капіталом у 500 мільйонів доларів. Кішка Нала з капіталом у 100 мільйонів доларів та кішка Олівія Бенсон з капіталом у 97 мільйонів доларів посідають друге і третє місця відповідно.
7 годин тому
Прозрівають? Більшість росіян хочуть іншої політики в країні
У росії проєкт «Хроники» провів опитування серед громадян рф, під час якого вдалося з'ясувати, що навіть ті, хто говорить про підтримку Путіна, хочуть речей, які протилежні тому, що зараз робить російський диктатор. З результатами опитування ознайомилось російське видання «Медуза».
8 годин тому
Яким буде листопад: прогноз на місяць
Цьогоріч листопад очікується теплішим, ніж звичай, хоча на початку місяця й може утворитися циклон, що принесе дощ, місцями навіть із мокрим снігом. Також у листопаді температура повітря може бути на градус вищою за кліматичну норму.
9 годин тому
Чому так важливо їсти моркву: розповідає МОЗ
Морква – один із найкорисніших овочів для очей. Але на цьому її властивості не закінчуються.
9 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.