Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Від хліборобських проблем – до ефективних рішень

На базі ПАП «Аркадія», що на Гусятинщині, відбулося чергове спільне виїзне засідання президії ради об’єднання сільськогосподарських підприємств області і департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА. Про досвід роботи ПАП «Аркадія» щодо створення сучасної виробничої інфраструктури та запровадження новітніх технологій в аграрному виробництві розповів керівник підприємства, голова ради об’єднання Микола Пилипів.

Від хліборобських проблем – до ефективних рішень

На базі ПАП «Аркадія», що на Гусятинщині, відбулося чергове спільне виїзне засідання президії ради об’єднання сільськогосподарських підприємств області і департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА. Про досвід роботи ПАП «Аркадія» щодо створення сучасної виробничої інфраструктури та запровадження новітніх технологій в аграрному виробництві розповів керівник підприємства, голова ради об’єднання Микола Пилипів.

2 місяці тому Джерело:

В «Аркадії» – сучасна інфраструктура і новітні технології 


У ході зацікавленої розмови лідерів агровиробництва Тернопілля Микола Іванович поінформував про досвід очищення, сушіння та зберігання усієї лінійки зернових та олійних культур, який триває четвертий рік, та про ті проблеми щодо їх природної засміченості й вологості зерна, з якими раніше стикалися у господарстві. У березні 2021-го на замовлення «Аркадії» спеціалісти Карлівського машинобудівного заводу розробили проєкт і заклали фундамент майбутнього елеватора. Наступної весни «Аркадія» вже мала свою сушарню, а згодом – повноцінний елеватор, який забезпечує власні потреби підприємства. Оскільки технічне устаткування було  вітчизняного виробництва, агропідприємство отримало ще й 30 відсотків відшкодування витрачених на цю справу коштів. На виробничому майданчику в Оленівці створили комбікормовий завод, у складі якого є сучасний млин. Економічна ефективність від нововведень очевидна. 


Микола Іванович зазначив, що ПАП «Аркадія» є класичним сільгосппідприємством. Крім уже згадуваного тваринництва (свинарства), в рослинництві традиційно вирощують сім культур: озимий ріпак, пшеницю, пробували сіяти озимий ячмінь, але з роками відмовилися від цієї культури. А з ярих – горох, ячмінь, кукурудзу, цукровий буряк і сою. Дотримуючись сівозміни, традиційно під ці культури виділяють однакові площі. На хорошому полі, наприклад, горох видавав понад 40 центнерів зерна з гектара. До речі,  попередніми роками цю культуру в господарстві не вирощували, оскільки було невигідно. Але, за словами Миколи Пилипіва, потрібно визнати, що кращого попередника як горох, не знайти. Озима пшениця в агропідприємстві займає тисячу гектарів, 80 відсотків площі під сортом Бодічек і 20% – під сортом Реформ. Торік на круг сорт Бодічек видав 96 ц/га, пшеницю другого класу, а Реформ – по 114 ц/га з клейковиною 15 відсотків і білком – 10%. Пивовари викупили весь урожай пшениці сорту Реформ і вже цікавляться майбутнім урожаєм. Треба пам’ятати, що ці сорти потрібно сіяти в ранні терміни. Із сорту Бодічек у господарстві років 7 мають власне насіння. 


Щодо кукурудзи, в «Аркадії» переважно вирощують гібриди насіннєвих компаній Монсанто і Сенгента, частково Піонер. Торік на круг отримали по 14 т/га.  


Плантація цукрових буряків у господарстві нині показує добрі види на майбутній урожай. Окремі корені вже мають вагу більш як  один кілограм. Торік ця культура забезпечила господарству по 5,5 тонни цукру з гектара при дигестії 18–19%. Словом, цукрові буряки тут мають найвищу рентабельність. 


Приємно, що господарство вдосталь забезпечене ґрунтообробною і збиральною технікою, тож тут встигають проводити всі роботи у визначені строки. На жаль, війна внесла свої корективи у кадрову політику – 50% механізаторів нині – люди пенсійного віку.   


Уже кілька років у «Аркадії» взяли курс на екологізацію землеробства. Для цього ефективно використовують органіку. Гній вносять із розрахунку 20 тонн на гектар, а якщо до нього додають інші добрива,  по 10 тонн на круг. 


Учасники засідання оглянули сучасні елеваторний і тваринницький комплекси «Аркадії». Підсумовуючи побачене, члени президії ради не приховували свого захоплення. Наприклад, генеральний директор компанії «Агропродсервіс» Андрій Баран відзначив високий технологічний рівень тваринництва «Аркадії», де особливу увагу приділяють екологічній складовій, впровадженню новітніх технологій і прибутковості галузі свинарства.  
Підбиваючи підсумки виїзного засідання по темі «Аркадії», Герой України, директор ТОВ «Україна» Олег Крижовачук наголосив на актуальності обговорення передового досвіду, адже кожне господарства має багато своїх передових прийомів ведення аграрного бізнесу, що  заслуговують на схвалення та поширення. Тож місцевим хліборобам не завжди варто їхати за досвідом у далеке зарубіжжя. Він – поруч, у таких талановитих і працелюбних господарів як Микола Іванович Пилипів.   


Структура посівів реагує на ринок збуту 


У ході спільного засідання йшлося про цьогорічну структуру посівів. Інформував із цього питання директор департаменту агропромислового розвитку ОВА Володимир Стахів. За його словами посівна площа в області цього року становить 850 тис. га, зокрема, зернова група – 426 тис. га (+ 2,3% до попереднього року). Дещо збільшено площі під кукурудзою, а під горохом на 29%, додано ще 4 тис. га. Трохи більші, ніж торік, площі під гречкою; на 38 відсотків під соєю (138,6 тис. га всього); на 18 процентів – під цукровими буряками (26,6 тис. га загалом). Суттєво, що на 30% зменшено площі під соняшником до попереднього року. 


Володимир Миронович розповів також про зміни у законодавстві щодо бронювання працівників аграрного сектору. Якщо донедавна можна було бронювати до 100 відсотків людей, тепер – лише 50%. Водночас знято обмеження за віком (до 35 років). Бронювання працівників передбачено на рік часу, а це дасть змогу повністю спланувати річний виробничий процес.  


«Лексіон 8800» – космічний корабель на жнивному полі 


Своєрідною родзинкою спільного засідання стала демонстрація роботи новинки зернозбиральної техніки – «Лексіон-8800» у польових умовах. Заступник директора з питань регіонального розвитку компанії «Лан» Михайло Загородній зі своєю командою на пшеничному полі «Аркадії» продемонстрували роботу цього зернозбирального комбайна  і розповіли про режими його роботи та ефективність збирання зернових культур. За словами Михайла Васильовича, потужність комбайна – до 700 кінських сил, що значно підвищує його продуктивність. Його двигун демонструє найкращі характеристики. Якщо його найближчий попередник за годину здійснює обмолот зернових на 3,5 гектара, «Лексіон 8800» – 6 гектарів із плюсом при врожайності 90 ц/га. Машина обладнана зерновим бункером місткістю 18 тис. літрів. Комбайн зі жниваркою транспортерного типу 12,3 м збирає всю зернову групу і ріпак. І, що не менш важливо, ця універсальна машина допускає мінімальні втрати – лише до одного відсотка. Отже, це справжній космічний корабель на жнивному полі. 


Богдан НОВОСЯДЛИЙ 
Світлини Івана ПШОНЯКА 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Кавунові шкірки як добриво: засіб, який творить дива
У складі шкірок від кавуна багато вітамінів і корисних речовин як для людини, так і для рослин. Якщо використовувати шкірки в якості домашнього добрива, то це позитивно позначиться на врожаї. Причому ефект буде помітний практично одразу.
12 годин тому
Перше золото за вісім років
Українські спортсмени продовжують вражати своєю результативність на Паралімпійських іграх. Зокрема, українець Віктор Дідух став чемпіоном Паралімпійських ігор-2024 з настільного тенісу. Про це повідомив Національний комітет спорту інвалідів України у Facebook.
12 годин тому
Премія імені першого бургомістра-українця Тернополя Володимира Лучаківського
Цього року до Дня місцевого самоврядування в Тернополі традиційно присуджуватимуть та вручатимуть Премії імені першого бургомістра-українця Тернополя Володимира Лучаківського. Урочисте нагородження номінантів премії відбудеться 7 грудня у День місцевого самоврядування.
14 годин тому
Ігор Цвєтов завоював друге золото на Паралімпіаді-2024
7 вересня на Паралімпійських іграх у Парижі знову лунає український гімн після вражаючої перемоги Миколаївського бігуна-легкоатлета Ігора Цвєтова. Він став володарем золотих медалей на дистанціях 100 м та 200 м класу T35.
15 годин тому
Як ми копали бараболі
Баба Юстина завжди вставала вдосвіта. Кожний ранок вона починала з молитви і подяки перед образами (й тим же його закінчувала). Поки ми спали, баба тихенько розпалювала в печі й замішувала тісто на хліб. Вона не визнавала магазинних дріжджів, а по-старому, як її предки, пекла хліб на заквасці з житнього борошна (часом з вівса, ячменю чи на сироватці). З цього тіста баба також робила рум’яні пиріжки та завиванці.
16 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.