Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Настає час кавунів. Як вибрати найкращий?

Ніщо так не асоціюється з літом, як шматочок солодкого, соковитого кавуна. Але знайти ідеально стиглий плід на фермерському ринку чи в продуктовому магазині не завжди легко. Однак вибір правильного кавуна вартий зусиль — як за смаком, так і за вмістом поживних речовин, пише Health.

Настає час кавунів. Як вибрати найкращий?

Ніщо так не асоціюється з літом, як шматочок солодкого, соковитого кавуна. Але знайти ідеально стиглий плід на фермерському ринку чи в продуктовому магазині не завжди легко. Однак вибір правильного кавуна вартий зусиль — як за смаком, так і за вмістом поживних речовин, пише Health.

11 місяців тому Джерело:

Як розповідають дієтологи і експерти з харчування, кавун приблизно на 92% складається з води, тому він є зволожуючим фруктом. Він також забезпечує ключові поживні речовини, включаючи калій і вітамін С. Калій допомагає підтримувати нормальний артеріальний тиск, дозволяє м’язам скорочуватися та допомагає функціонувати нервам. Вітамін С важливий для імунітету та здоров’я шкіри, - кажуть експерти. 


Кавун також містить лікопін, який є природною сполукою, яка надає кавунам рожево-червоного кольору і приносить користь здоров’ю серця. «Ось цікавий факт: у середньому в кавуні лікопіну приблизно на 40% більше, ніж у сирих помідорах», - зазначають фахівці. Якщо ви шукаєте солодкий і смачний кавун, спробуйте скористатися порадами експертів, щоб визначити ідеальний кавун. 


1. Розгляньте форму 
Купуючи кавун, віддавайте перевагу кавуну симетричної форми, оскільки незвичайні форми можуть вплинути на текстуру та смак. Ви можете натиснути на шкірку, щоб переконатися, що вона тверда. М’яка шкірка може означати, що вона перезріла або починає гнити. Кінці мають бути заповнені та закруглені. 
Якщо стебло все ще є, воно повинно бути сухим і злегка коричневим - зелені «хвостики» означають, що кавуни зібрали занадто рано, і їм може бракувати смаку та солодкості. 


2. Подивіться на колір 
Кавуну потрібно лише 90 днів, щоб вирости, і він буде найсолодшим на піку. Зовнішня сторона кавуна має бути тьмяною - це свідчить про те, що кавун стиглий. Якщо він блищить, його зірвали до того, як він дозрів. 
Крім того, якщо кавун має рівномірний колір, плід має бути однаковим за стиглістю та смаком. Майте на увазі, що кавуни не продовжують дозрівати після збору врожаю. Вони припиняють дозрівати, щойно їх збирають. Це означає, що ваш кавун не стане солодшим, якщо ви зачекаєте кілька днів, щоб з’їсти його після того, як принесли додому з магазину.

 
3. Шукайте жовтий живіт 
Жовте черевце кавуна, також відоме як польова пляма, показує, де він лежав на землі під час росту, і є показником стиглості. Велика жовта польова пляма з одного боку означає, що кавун довше дозрівав. Менша або біла на вигляд пляма означає, що він може бути не таким стиглим. 
Якщо пляма занадто помаранчева, це може означати, що кавун перезрів, тож варто шукати гарний масляно-жовтий колір. 


4. Торкніться його 
Постукайте по кавуну пальцями. Стиглий кавун буде видавати глибокий звук, тоді як перезрілий може мати більш глухий або рівний звук. 
Кавун, який звучить порожньо, міг втратити частину води. Оскільки кавуни здебільшого складаються з води, фрукти можуть бути сухими або зернистими на смак, а не солодкими та освіжаючими. 
Якщо ваше постукування викликає більш високий звук, це може означати, що шкірка занадто товста, а плід недозрілий. 


5. Злегка подряпайте його 
Ви також можете подряпати поверхню шкірки кавуна, щоб визначити стиглість. Якщо зовнішні шари легко ковзають і показують зелено-білий колір знизу, кавун стиглий. Незрілий матиме темнішу лінію. 
Усі кавуни, що продаються в продуктових магазинах, мають мінімальний рівень солодкості, який повинен відповідати, щоб продавати їх споживачам.  


6. Візьміть його 
Коли ви берете кавун, він має здаватися важчим, ніж виглядає. Дивовижно важкий кавун означає, що в ньому більше води та, швидше за все, солодка м’якоть всередині. 


7. Уникайте побитих кавунів 
Оскільки шкірка, насіння та м’якоть цілком їстівні, кавуни мають багато переваг для здоров’я, якщо вони не пошкоджені або не починають псуватися. Уникайте будь-якого кавуна, який має подряпини, порізи, пошкодження або м’які плями. 
Також уникайте кавунів з нерівними горбками або грудками. Ваш кавун не обов’язково має бути ідеальним, але він повинен не мати жодних пошкоджень. 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Тернопільські танцівники перемогли в міжнародному фестивалі
Тернопільський танцювальний клуб «My Dance Family» гідно представ Україну на міжнародному рівні. Колектив виборов перше місце на «International Folk Dance Music Festival», який нещодавно відбувся в Туреччині. Керівниця колективу - Каріна Хичій-Сень.
3 години тому
«Щастя дитини – зростати в родині»
У Тернополі відбувся Третій Форум прийомних родин під гаслом «Щастя дитини – зростати в родині». Захід зібрав понад 150 учасників: від батьків-вихователів - до представників громадських організацій та соціальних служб. Мета зібрання - посилити підтримку сімейних форм виховання в громадах Тернопільської області.
3 години тому
Усіх причетних – з Днем журналіста! «Нехай ваші слова і надалі будуть сильнішими за ворожі снаряди!»…
6 червня в Україні відзначають День журналіста – професійне свято всіх, хто працює з інформацією, фактами й суспільною відповідальністю. Цей день не вихідний, але важливий для тисяч людей, які щодня створюють новини, викривають фейки, пояснюють складне простими словами й документують сьогодення, зокрема і під час війни. Цей день не менш важливий і для людей, які цією інформацією користуються.
3 години тому
Сьогодні вночі ворог здійснив наймасовішу атаку на Тернопілля
За інформацією начальника обласної військової адміністрації В'ячеслава Негоди, триває ліквідація наслідків ворожої комбінованої атаки крилатими ракетами «Калібр» та БпЛА типу «Шахед» у місті Тернополі. За попередньою інформацією, пошкоджено промислову інфраструктуру місцевих підприємств.
4 години тому
Чому «Пташка» з «Азовсталі» змінила позивний
Українська військова і парамедикиня Катерина Поліщук після звільнення з російського полону повернулася на фронт та змінила свій позивний «Пташка». Про це вона розповіла в інтерв'ю Марічці Падалко. При цьому вона не стала називати новий позивний.
22 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.