Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Заквітчана Хоптянка

Наталія Гелета – уродженка маленького, але надзвичайно мальовничого села Хоптянка Скалатської громади. Нині жінка разом із чоловіком Ростиславом, дітьми Давидом і Софійкою мешкають у Скалаті, а у рідному селі сім’я розвиває успішний бізнес.

Заквітчана Хоптянка

Наталія Гелета – уродженка маленького, але надзвичайно мальовничого села Хоптянка Скалатської громади. Нині жінка разом із чоловіком Ростиславом, дітьми Давидом і Софійкою мешкають у Скалаті, а у рідному селі сім’я розвиває успішний бізнес.

3 дні тому Джерело:

 «Мій тато був лісником. Тож із дитинства мені намагалися привити любов до природи. Та максимум, що я  любила – це вазони», – жартома розповіла жінка. 


Все змінилося, коли носила під серцем первістка Давида. Ось тоді-то Наталя й захотіла оточити себе квітами. Лікарка-гінеколог, яка спостерігала за вагітністю жінки, теж обожнювала квіти. На цій темі вони й зійшлись. Тоді ж попросила чоловіка скопати ділянку. Не зчулася як маленька клумба переросла у величезний квітник. 


З роками прийшло усвідомлення того, чому б на цьому захопленні не побудувати власний бізнес.  


«Розпочинали ми з цибулинок тюльпанів, після вигонки. Поясню. Перед 8 березня квіти у теплицях зрізали, продавали, а ось цибулинки викидали. Коли ж я опинилася у цьому бізнесі, почала ті цибулини купувати. Ми дарували їм друге життя», – поділилася Наталя. 


Вони єдині в Україні, хто зайняв цю нішу. Налагодили роботу з теплицями, великими господарствами, зокрема, в Одесі, Києві, Харкові тощо. 


Жінка каже, що  бізнес розпочинали з 200 гривень. Більше грошей на той час молода сім’я не мала. Діти хворіли, чоловік поїхав за кордон на заробітки. 


«На 100 гривень я купила 10 кілограмів тюльпанів. Продала їх, отримала 200 гривень. Купила вже 20 кг, отримала – 400 грн… І так пішло-поїхало. Дійшло до того, що за сезон вже купувала понад 600 кілограмів. Чоловік повернувся з-за кордону. Вирішили разом розвивати власний бізнес», – каже підприємиця.  


Наталя розповіла, що тепер у них є дванадцять теплиць по 180 м2 і одна велика – на 600 м2, яку вдалося облаштувати завдяки грантовим коштам від німецького банку. Гелети вирощують майже 400 видів різноманітних рослин. Їхніми клієнтами є як великі інтернет-магазини у всій країні, так і бабусі, які торгують квітами та насінням. Вирощують рослини, які добре зимують, не вибагливі, але добре зберігаються  у букетах. 


Окрім цього, сім’я Гелетів облаштовує зелені майданчики з пряними травами у таких відомих ресторанах  як «Грибова хата» у Буковелі, «Старий млин» у Тернополі. А ще у них ростуть декоративні рослини для озеленення, зокрема, й злаки. Загалом кажуть господарі, вирощують усе, що морозостійке та підходить для ландшафтного дизайну. 


Попри складні військові часи, нині бізнес сім’ї Гелетів процвітає. Хоча на початку війни було вкрай важко, чимало їхніх клієнтів опинилися в окупації. До слова, вони досі намагаються тримати з кожним із них зв’язок, допомагають, чим можуть. 


Ростислав і Наталія дуже цінують своїх працівників. Намагаються створити комфортні умови праці, щороку за кошт компанії возять їх на відпочинок. 


Подружжя активно допомагає армії. Минулоріч вирощували різноманітні трави, з яких робили чаї, продавали їх, а виручені кошти передавали на армію. До цієї ініціативи долучалися жителі громади. Передавали ці чаї і військовим на передову. 


«Щороку приходжу на свою грядку з прянощами, не можу надихатися і намилуватися. Дивуюся, для чого люди купують у магазинах те, що можна виростити в себе вдома. Ті ж орегано, карі, майорани, м’ята (мохіто, карамельна, бананова, грейпфрутова, яблучна, ананасова…) тощо. Воно все невибагливе і дуже добре  росте просто на полі», – запевняє жінка. 


Сім’я вирощує також лаванду, мають своє маточне поле, де зрізають квіти. А ось для фотозон своїм клієнтам рекомендують садити непету – це сімейство м’яти. Квітка зовнішньо схожа на лаванду, але цвіте цілих шість місяців.

  
Є рослини, які жінка викопала просто біля річки і почала їх розмножувати. З’ясувалося, вони користуються неабияким попитом серед ландшафтників... 


«У нас унікальна природа, родючі ґрунти, трудолюбиві люди. Ми просто не маємо іншого виходу, як жити на рідній землі, розвивати нашу країну, шанувати і розвивати культуру і традиції. У це ми свято віримо і цього вчимо наших дітей», – сказали на завершення розмови Наталія та Ростислав Гелети. 


Зоряна ДЕРКАЧ  
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Українців чекають газові перевірки і нові платіжки за техогляд газових мереж
Від 2024 року в будинках і квартирах українців проводитимуть технічний огляд газових мереж та обладнання. З цією метою введено додаткову платіжку, розмір якої залежить від кількості квартир, обладнання та віку будинку. Про це повідомила Державна служба з питань праці.
11 хвилин тому
Турбуватися про ветеранів визвольної боротьби – обов’язок влади
Під час засідання сьомої сесії Тернопільської обласної ради депутати прийняли рішення «Про внесення змін до обласної програми «Ветеран» на 2020-2024 роки». Враховуючи рекомендації постійної профільної комісії, Тернопільська обласна рада вирішила щомісячно здійснювати доплату до пенсії в сумі 4000 гривень особам, на яких поширюється статус ветеранів ОУН-УПА.
30 хвилин тому
«Мені б іще ноги від Термінатора…»
Моя розповідь про неймовірну людину із нескінченною силою духу, невичерпним позитивом і незламним характером. Василь Курилович – 47-річний уродженець Борщева. Чоловік на фронті втратив обидві ноги, пальці на правій руці, та попри це, повноцінно живе, ним пишаються дружина та діти, а він не те, що хоче сам встати з коляски, а й прагне допомогти це зробити іншим…
42 хвилини тому
Восени відбудеться Український тваринницький саміт
У Києві 11 жовтні відбудеться Український тваринницький саміт - форум з ефективного тваринництва і птахівництва. Організатори відзначають, що метою форуму є залучення до обговорення проблем сектору агровиробників, профільних фахівців та урядовців, постачальників послуг і продуктів для галузі, щоб знайти шляхи збереження, відродження та стрімкого зростання тваринництва, переробної промисловості і кормовиробництва України.
14 годин тому
Ліцензії та дозволи в електронному вигляді
Уряд України дав старт системі єДозвіл. Відтепер підприємці зможуть отримувати ліцензії та дозвільні документи в електронній формі. Рішення про запуск експериментального проєкту із запровадження Єдиної державної електронної системи дозвільних документів (єДозвіл) Уряд ухвалив на засіданні 5 липня 2024 року.
15 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.