Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Тернопільщина - третя в Україні за кількістю поголів’я свиней

Про це повідомив заступник начальника головного управління статистики в області Руслан Козар. За його словами, лідерами рейтингу стали Київська та Львівська області. Більшість свиней вирощують на підприємствах, решту люди тримають у приватних домогосподарствах. Як змінилася кількість свиней в Україні за час війни, з якими викликами та проблемами стикаються в цій галузі тваринництва та чи перспективне свинарство?..

Тернопільщина - третя в Україні за кількістю поголів’я свиней

Про це повідомив заступник начальника головного управління статистики в області Руслан Козар. За його словами, лідерами рейтингу стали Київська та Львівська області. Більшість свиней вирощують на підприємствах, решту люди тримають у приватних домогосподарствах. Як змінилася кількість свиней в Україні за час війни, з якими викликами та проблемами стикаються в цій галузі тваринництва та чи перспективне свинарство?..

10 годин тому Джерело:

Про це дізнавалися кореспонденти Суспільного. 


Заступник директора з тваринництва компанії «Агропродсервіс» Роман Березовський розповів скільки свиней тримають у господарствах компанії: «Утримується близько 150 тисяч свиней. Реалізація відбувається як на наш м’ясокомбінат, так і на м’ясокомбінати партнерів. У свинокомплексах розводять тільки породистих свиней, які є багатоплідними. Також у цих тварин добрі м’ясні якості». 

Роман Березовський


Роман Березовський назвав основні виклики, з якими стикаються в цій галузі тваринництва: «Це - недостатня кількість кадрів, бо багато наших працівників пішли воювати, замінити їх дуже важко. Щоб замінити, треба навчити інших, а це – час, кошти. Другим викликом я вважаю епізоотичну ситуацію в нашій країні, в інших господарствах реєструються захворювання свиней на африканську чуму. Це висококонтагіозна хвороба, яка може передаватися. Тому великі інвестиції доводиться вкладати в безпеку господарства, постійно обробляти транспортні засоби, стежити, щоб люди дотримувалися біобезпеки. Також існує проблема з молодими спеціалістами, зокрема чоловіками 18-22 років, які за останніх кілька тижнів звільняються з роботи та виїжджають за кордон, бо їм дозволено законом офіційно, без всяких перешкод виїхати з України. Тому намагаємося ці проблеми кадрового голоду вирішувати за рахунок жінок, людей пенсійного віку». 

Борис Федорків


Люди, які тримають свиней у приватних домогосподарствах, теж мають дотримуватися певних норм. Скажімо, зареєструвати тварин. Про це розповідає керівник агентства з ідентифікації та реєстрації тварин в Тернопільській області Борис Федорків: «Племінні та товарні свині, які знаходяться у приватному секторі, до 60 днів ідентифікуються биркою з індивідуальним номером. Для того, щоб провести ідентифікацію, власник має звернутися до дільничного ветлікаря. Після отримання квитанції про сплату за послугу, він кріпить бирку тварині на вухо та заповняє ідентифікаційні документи. В ці документи вносяться дані про власника, вік тварини, стать і після цього інформація заноситься до єдиного державного реєстру тварин. Вартість ідентифікації свині у приватному секторі коштує 70 гривень». 


Якщо ж власник тварини хоче її продати, також потрібно звернутися до дільничного ветлікаря. Він заповнить документи на переміщення та внесе дані до реєстру. Дані про свиней, які йдуть на забій, теж вносяться до реєстру: «В середньому за місяць забивають до 900 товарних свиней». 

Руслан Козар


Але, на жаль, не всі люди реєструють тварин, каже Борис Федорків: «Поки власники не зрозуміють, що коли тварина ідентифікована, вона знаходяться під контролем ветеринарів, досліджується, проводяться всі заходи з попередження захворювань. І це є важливим для покупців продукції, бо гарантує, що тварина дійсно здорова». 


За даними Державної служби статистики, станом на 1 вересня 2025 року в Україні налічується 4 мільйони 820 тисяч свиней. Кількість голів у промисловому секторі, в порівнянні із серпнем цього ж року ,зросла на 2,6%, а от у господарствах населення кількість свиней зменшилася на 0,6%. У статистиці не враховані дані з тимчасово окупованих територій та тих, де тривають бойові дії.  


Скільки ж свиней вирощують на Тернопільщині, розповів заступник начальника головного управління статистики в області Руслан Козар: «Станом на 1 вересня 2025 року поголів’я свиней становило 372,9 тисячі. За цим показником Тернопільська область посідає третє місце серед усіх регіонів України після Київської та Львівської областей». 

Володимир Стахів 


За словами Руслана Козара, на підприємствах Тернопільщини вирощують 246 600 свиней, а в господарствах населення – 126 300. 


Директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА Володимир Стахів поінформував, що в порівнянні з минулим роком кількість свиней зменшилася: «Загалом зменшення складає майже 9 тисяч голів. Якщо ж говорити в розрізі категорій, то в сільгосппідприємствах відбулося зростання на 3%, або 247 тисяч голів. І цей плюс, порівняно з попереднім роком, непоганий. Водночас розуміємо, що в особистих селянські господарствах свиней утримують менше. Причина банальна – сільське населення старіє, кормова база затратна…». 

Максим Гопка


Загалом по Україні кількість поголів’я свиней також зменшилася, розповідає аналітик «Українського клубу аграрного бізнесу» Максим Гопка: «Поголів’я свиней у середньому складає 4,8 млн голів, це приблизно на 5% менше, ніж торік. Якщо порівнювати з кількістю поголів’я на початку року, то воно зменшилося на 7%. Причини? Війна, просування фронту. Через постійні обстріли деякі підприємства закрилися, деякі почали переїжджати. Ну і за рік зафіксовано найбільше зменшення якраз у господарствах населення». 


За словами Максима Гопки, зменшення поголів’я свиней вплинуло на ріст цін та збільшення імпорту: «За рахунок того, що є обмежена пропозиція живця тварин, на внутрішньому ринку такі високі закупівельні ціни у переробних підприємств. Можна сказати, що зараз закупівельні ціни на живець становлять приблизно від 98 до 100 гривень за кілограм. Це висока ціна, тому що з початку року вона зросла на 34%». 

Оксана Юрченко


В Україні з 2011 року діє асоціація «Свинарі України». Нині до неї входять більше 60 свиногосподарств, розповіла президентка асоціації Оксана Юрченко. Серед ризиків галузі на першому місці – захворювання: «В Україні зафіксована африканська чума свиней. Відповідно, наша продукція не має доступу в багато країн, зокрема і Європейського Союзу. Тобто, ми не можемо повноцінно експортувати те, що виробляємо. Так, наше виробництво збалансоване з внутрішнім попитом, але без експорту повноцінного розвитку в галузі немає». 


Викликом для галузі є й підготовка до євроінтеграції, каже Оксана Юрченко, адже виробники будуть змушені адаптуватися до умов ведення господарства в ЄС, а робити це доведеться за власні кошти… Хіба це не цілковите «свинство»? 


Ірина МОРГУН 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Чоловік прожив 8 років із ножем у грудях і… не здогадувався про це
У Танзанії 44-річний чоловік прожив вісім років із ножем у грудях, не звертаючись за медичною допомогою. Лише згодом він звернувся до лікарні зі скаргами на виділення гною з правого соска. Лікарі були здивовані, адже у нього не було жодних інших симптомів присутності в організмі стороннього предмета.
2 години тому
Пенсіонерам 65+ виплатять по 3 700 грн: хто отримає гроші в першу чергу
В Україні діє постанова Кабінету Міністрів №209, яка передбачає підвищення пенсійних виплат для літніх громадян. Згідно з нею, пенсіонери віком від 65 років мають право на доплату, щоб їхній щомісячний дохід становив не менше 3728 грн.
5 годин тому
Дієтологи назвали найгірший час для вживання алкоголю
Незалежно від обставин, випивати занадто багато завжди небезпечно, попереджають лікарі. До того ж, алкоголь може по-різному впливати на людину в залежності від часу доби і ситуації, заявляють дієтологи. Вони розповіли, коли варто відмовитися від спиртних напоїв, щоб не нашкодити організму.
8 годин тому
Як засушити гортензію для сухоцвітного букета: два способи
Гортензія прекрасна та може конкурувати з трояндами за королівський титул. Великі грона з яскравим забарвленням притягують увагу. Ними можна милуватися не лише не лише на грядці, але й у вазі, якщо створити сухоцвіти.
8 годин тому
Що покласти до буряків, щоб вони довго зберігалися і не в’янули
Буває таке, що дачники скаржаться: буряки у льосі швидко в’януть або вкриваються пліснявою. Хтось пробує засипати їх піском, хтось соломою, хтось ставить поряд сіль чи навіть кладуть мішечки з силікагелем, але результат не завжди радує. Що ж робити?
8 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.