Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

На Тернопільщині сім’я вирощує лікарські трави

У селищі Козова мешкає сімʼя Сергія та Ірини Амброз, яка займається доволі цікавою справою – вирощує лікарські трави.

На Тернопільщині сім’я вирощує лікарські трави

У селищі Козова мешкає сімʼя Сергія та Ірини Амброз, яка займається доволі цікавою справою – вирощує лікарські трави.

2 дні тому Джерело:

 

Сергій родом із Козови, Ірина – з села Уритва, що неподалік. Разом пара вже 16 років. Як виникла ідея започаткувати таку неординарну власну справу, поцікавилися у подружжя.

 

«І смішно, і грішно, – жартує Ірина. – Сидиш на роботі, отримуєш мінімальну зарплатню і думаєш, щоб його зробити, аби більше заробити».

 

На той час жінка працювала секретаркою у суді, а чоловік – майстром із перевірки лічильників у газовій службі. Думали-гадали, читали безліч літератури, шукали інформацію в інтернеті і, зрештою, вирішили – природа допоможе.

 

«Я саме носила під серцем нашого Андрійка, перебувала в декреті. Пішли в поля, назбирали бузини, висушили, реалізували. Побачили, що результат є», – розповіла жінка.

 

Згодом подружжя почало вирощувати ліктрави вдома, – садили ехінацею, материнку, чебрець, астрагал, календулу, смородину, малину...

 

Сергій каже, що збирають трави з ранньої весни. Розпочинають сезон збором мати-й-мачухи, далі – первоцвіт, кропива, цвіт бузини, липи, іван-чай тощо.

 

До слова, Сергій Амброз – зареєстрований приватний підприємець, який офіційно займається заготівлею та вирощуванням лікарської сировини.

 

Нині подружжя вирощує трави на гектарі землі. Зокрема, на 25 сотках – смородину, з якої заготовляють листя. На 40 сотках висадили 2300 кущів теж смородини, але вже для збору ягід. Також на 40 сотих землі вирощують календулу, на 10  – материнку. Окрім того, використовують батьківський город, орендують землі у людей. Здавалося б площі невеликі, але роботи вистачає.

 

«Все ж потрібно вручну посадити, посапати. Борони, Боже, використовувати якісь гербіциди», – поділилася Ірина.

 

Сергій каже, що вирощування лікарських трав, як і все сільське господарство загалом – нестабільне. Щороку попит змінюється, тож потрібно встигати за потребами на ринку. Скажімо, раніше вирощували ехінацею, тепер на неї добряче впала ціна, вирішили, що невигідно, перейшли на інші трави. Навчалися цій справі самотужки. 

 

«Дізналися як правильно сіяти ту чи іншу траву. До прикладу, насінина материнки врази менша за макову. Її потрібно висівати, змішуючи з піском, по поверхні землі, а ще вкрай важливо вгадати з погодою», – розповіла Ірина.

 

«Все було б добре, якби не складна ситуація в країні», – з сумом мовив Сергій. – Спершу «ковід», тоді війна... 

 

«Почалися проблеми на кордоні з Польщею, трейдери не могли вивезти сировину за кордон. Все мінливо і нестабільно», – констатує чоловік.

 

Ірина розповіла цікаву історію. Коли розпочалася епідемія коронавірусу, зʼявився попит на цвіт бузини. 

 

«Нам стало цікаво, для чого ж її використовують. Поцікавилася і дізналася, що її закупляли для виготовлення вакцини «Пфайзер» у США», – поділилася жінка.

 

Господиня каже, вони не лише вирощують лікарські трави, а й використовують їх для приготування різних аромачаїв, профілактики недуг і зміцнення організму. 

 

«Але зауважу, є чаї, які не можна пити дітям чи вагітним жінкам. Неодноразово, коли до мене хтось приходить за якоюсь лікарською травою, перепитую, чи бува не при надії. Трави, як і звичайні ліки, мають низку корисних властивостей, але й мають протипоказання, тому варто бути обережним», – зазначила жінка.

 

Окремо Іра розповіла про сина Андрія. Хлопцю десять років. Незважаючи на свій юний вік, він радо долучається до бізнесу батьків.

 

«Минулого року мені сусідка віддала грядку на дві сотки. Ми там засіяли календулу. Андрій відразу ж сказав, що сам оброблятиме ту ділянку. Доглядав за рослинами, зрештою сам збирав квіти. Він у нас теж бізнесмен», – жартує жінка.

 

Жарти жартами, але мало кому з сучасних дітей пощастило знати, що таке робота на землі, як це – власноруч виростити рослину, зібрати урожай. Надто лікарську рослину, яку зрештою використають для виробництва вкрай важливих медикаментів.

 

Зоряна ДЕРКАЧ 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
7 причин їсти часник щодня
Часник – не лише смачне доповнення до страв, а й користь для здоров’я.
2 години тому
Як розмножити гортензію живцями: секрети успішного вкорінення
Розмножувати гортензії можна кількома способами, але один із найпростіших і найуспішніших – живцювання.
3 години тому
За перше півріччя місцеві бюджети збільшили доходи на 40 млрд грн
До загального фонду місцевих бюджетів у першому півріччі 2024 року надійшло 208,7 млрд грн, що на 24% або на 40,4 млрд грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.
3 години тому
В Україні не вистачає трьох мільйонів аграріїв
Через мобілізацію в агросекторі найбільше не вистачає спеціалістів, залучених безпосередньо до збору врожаю. Про це заявив президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко.
5 годин тому
Чортків прагне співпраці з угорським містом Айка
Міський голова Чорткова Володимир Шматько та команда Чортківської міської ради продовжують реалізовувати активну міжнародну політику. Чортків невдовзі отримає чергового європейського партнера в особі угорського міста Айка.
5 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.