Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Компостування: ефект і користь для ґрунтів

Компостування – метод виробництва добрив із різних органічних відходів, для отримання екологічно чистої продукції та покращення ґрунту. Ще у Стародавньому Римі використовували метод компостування для виробництва якісних добрив, що було важливо для отримання врожаю на бідних ґрунтах Італії. Про компостування, його значення й нюанси технології розповідає начальник відділу органічної сертифікації та технології СОК «Перший національний аграрний кооператив» Микола БИКОВ.

Компостування: ефект і користь для ґрунтів

Компостування – метод виробництва добрив із різних органічних відходів, для отримання екологічно чистої продукції та покращення ґрунту. Ще у Стародавньому Римі використовували метод компостування для виробництва якісних добрив, що було важливо для отримання врожаю на бідних ґрунтах Італії. Про компостування, його значення й нюанси технології розповідає начальник відділу органічної сертифікації та технології СОК «Перший національний аграрний кооператив» Микола БИКОВ.

12 місяців тому Джерело:

Компостування: чому це важливо? 


Більшість людей сприймає компостування як одну з технологій органічного удобрення. Насправді компостування буває різним, залежно від методу переробки якість компосту відрізнятиметься. Важливо отримати максимально якісний компост: він має землистий колір, добре кришиться, відсутній гнилісний запах, рослинні рештки повинні бути повністю розкладені, відсутнє насіння бур’янів, вологість від 40 до 60 відсотків. 


Потрібно пам’ятати, що компостування – це не тільки виготовлення якісних добрив із оптимальним співвідношенням елементів живлення, знезаражене від збудників хвороб і насіння бур’янів, це ще й джерело корисної мікрофлори, яку вносимо в ґрунт. 


Якісний компост вносить мільйон спор корисних бактерій і грибків, які оновлюють ґрунтову мікрофлору. Таке оновлення є природним процесом, оскільки високі та низькі температури впливають на ґрунт і призводять до загибелі багатьох мікроорганізмів. Тому, вносячи якісний компост, оновлюємо мікрофлору, яка водночас покращує біологічні процеси в ґрунті. 


Нині у хімічних добривах приділяємо увагу тільки елементам живлення для рослин, забуваючи про інші природні процеси, що відбуваються у ґрунті, та й взагалі у навколишньому середовищі.  


Мати здоровий ґрунт – це одне із важливих завдань агрономії, а компост є одним із ключових чинників оздоровлення ґрунту. Наприклад, в органічному виробництві обов’язкова вимога – покращення ґрунтових властивостей, це вимагають під час проведення сертифікації. Для виробників органічної продукції компост є важливим чинником  отримання стабільних врожаїв, а отже, й прибутків. 


Тому хочу наголосити, і це варто запам’ятати, що компост потрібний не тільки для рослини, яка в перший рік буде використовувати тільки частину, а й мікроорганізмам, які живуть у ґрунті. Також компости, які вносимо, – це 25–30% поживи для рослин, а решта є їжею для черв’яків, грибів, бактерій. Тобто компост живить їх більшою мірою, ніж самі рослини. Отже, даючи поживу для інших живих організмів у ґрунті, його покращуємо та збільшуємо цінність, і тому отримуємо стабільні врожаї наступними роками. 


Відомий учений-ґрунтознавець, професор М. К. Шикула, свого часу казав, що компост – це пожива для ґрунту,  адже 1 кг компосту в результаті дає до 8 кг ґрунтових бактерій. Це додаткова можливість відновлювати родючий шар ґрунту – гумус. 


Що можна компостувати? 


Професійне компостування дає змогу ефективно утилізувати будь-які рослинні рештки, відходи тваринництва, як від ВРХ, так і від птахівництва, також можна компостувати й інші відходи: опале листя, суху траву, солому, гілки кущів і дерев. 


Економічний ефект від застосування компостів і гною приблизно однаковий, але агрономічний ефект зовсім різний: якщо з гною ґрунти (а з ними й рослини) отримують лише калій, азот і фосфор у певних кількостях, і всі забувають про патогенні мікроорганізми й життєздатне насіння бур’янів, які так само надходять у ґрунт зі свіжим гноєм, то з компосту, окрім поживних речовин, рослини і ґрунт отримують ще й якісну органічну складову, підтримку життєдіяльності корисних мікроорганізмів. 


Звісно, вибухового ефекту не буде, проте стабільна урожайність і вища якість врожаїв – це вагомий аргумент для  використання компостів. 
У сучасних умовах, коли дозволити собі утримання ферми може далеко не кожне господарство, а органічних добрив гостро не вистачає, компосту бракує, втрачаємо родючість ґрунту. Тому потрібно розвивати тваринництво. 


Головні принципи технології компостування 


Є кілька способів компостування: один із них анаеробний, або так зване холодне компостування, коли органічні матеріали укладаються дуже щільно, і кисень відсутній у процесі компостування. Цей спосіб часто використовують на фермах, але  його вважають недоцільним і непрофесійним, або навіть шкідливим, адже через  холодне  компостування зберігаються й потрапляють у ґрунт всі шкодочинні фактори (гниль, насіння бур’янів, глисти, яйця шкідників). 


Найкращим є аеробний спосіб компостування, коли в процесі переробки додають кисень та у разі потреби  глину, солому чи торф. При правильному компостуванні потрібно чітко розуміти якість органічних відходів на цей момент. 


Технологія компостування – це цілий завод, який потребує затрат. Потрібен обладнаний майданчик, який включатиме не лише зону компостування, а й зону зберігання готового продукту. Потрібне обладнання: навантажувачі, аератори, змішувачі тощо. Це все витрати, і витрати на початкових етапах чималі. Для отримання 10 тис. т компосту щорічно потрібно вкласти від 6 млн грн. 


Проте ці витрати у підсумку не раз виправдаються: і урожаями, і покращенням екологічної ситуації, і розумним управлінням відходами. Вартість якісного компосту сягає  2–2,5 тис. грн/т, а вермикомпосту – 4 тис. грн/т. 


Про переваги та перешкоди 


Основні переваги компостування – це можливість отримувати високоефективні органічні добрива, покращення властивостей ґрунтів, отримання стабільних урожаїв. 


Основними перешкодами для використання цієї технології у вітчизняному аграрному виробництві є такі чинники:  
– відсутність повної та достовірної інформації про компостування, його переваги та особливості;  
– відсутня практика створення якісної органічної сировини. Навіть у тих господарствах, які мають тваринницькі ферми, гній часто-густо просто лежить купами біля ферми, «ароматизуючи» всю округу, хоча використати його можна розумніше та ефективніше. 


На нинішньому етапі шляхами розвʼязання проблеми бачу просвітницьку роботу й навчання агрономів. Крім того, потрібне сприяння з боку органів влади, тих же екологічних служб. Маємо великі ресурси, маємо потребу в цих ресурсах для покращення стану ґрунтів та оптимізації рослинництва, отож потрібно шукати розумні виробничі рішення. 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Воїни з Підгаєцької громади демонструють «виняткову мужність»…
Як повідомили на сторінці Підгаєцької міської ради в соціальних мережах, Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський від «імені українського народу» нагородив «Золотим хрестом» солдата з Підгаєччини Ярослава Ковтуна.
10 годин тому
Коли у школах Тернопілля будуть літні канікули
Останній дзвоник у школах Тернополя пролунає 30 травня, після чого учні підуть на літні канікули до 1 вересня. У деяких громадах області навчальний рік завершиться на початку червня через довші зимові канікули або карантин. Про це повідомила начальниця міського управління освіти і науки Ольга Похиляк.
11 годин тому
Україна та Чехія співпрацюватимуть в агросекторі
Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль підписав Меморандум про взаєморозуміння з міністром сільського господарства Чехії Мареком Виборним.Про це повідомляє пресслужба профільного відомства.
12 годин тому
Наприкінці травня в Україну прийдуть сильні дощі та 30-градусна спека
Починаючи з 21 травня, температура в країні поступово зростатиме. У південних, центральних та східних регіонах повітря прогріватиметься до літніх позначок. Однак з 23 числа у північних та західних областях можливе нове похолодання. Погода стабілізується лише в останні дні місяця.
15 годин тому
Фонд гарантування кредитів для аграріїв здешевив фінансування
Рада Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві 4 травня 2025 року переглянула та зменшила розмір комісії за управління гарантованим портфелем з 0,5% до 0,2% річних.
16 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.