Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Компостування: ефект і користь для ґрунтів

Компостування – метод виробництва добрив із різних органічних відходів, для отримання екологічно чистої продукції та покращення ґрунту. Ще у Стародавньому Римі використовували метод компостування для виробництва якісних добрив, що було важливо для отримання врожаю на бідних ґрунтах Італії. Про компостування, його значення й нюанси технології розповідає начальник відділу органічної сертифікації та технології СОК «Перший національний аграрний кооператив» Микола БИКОВ.

Компостування: ефект і користь для ґрунтів

Компостування – метод виробництва добрив із різних органічних відходів, для отримання екологічно чистої продукції та покращення ґрунту. Ще у Стародавньому Римі використовували метод компостування для виробництва якісних добрив, що було важливо для отримання врожаю на бідних ґрунтах Італії. Про компостування, його значення й нюанси технології розповідає начальник відділу органічної сертифікації та технології СОК «Перший національний аграрний кооператив» Микола БИКОВ.

1 рік тому Джерело:

Компостування: чому це важливо? 


Більшість людей сприймає компостування як одну з технологій органічного удобрення. Насправді компостування буває різним, залежно від методу переробки якість компосту відрізнятиметься. Важливо отримати максимально якісний компост: він має землистий колір, добре кришиться, відсутній гнилісний запах, рослинні рештки повинні бути повністю розкладені, відсутнє насіння бур’янів, вологість від 40 до 60 відсотків. 


Потрібно пам’ятати, що компостування – це не тільки виготовлення якісних добрив із оптимальним співвідношенням елементів живлення, знезаражене від збудників хвороб і насіння бур’янів, це ще й джерело корисної мікрофлори, яку вносимо в ґрунт. 


Якісний компост вносить мільйон спор корисних бактерій і грибків, які оновлюють ґрунтову мікрофлору. Таке оновлення є природним процесом, оскільки високі та низькі температури впливають на ґрунт і призводять до загибелі багатьох мікроорганізмів. Тому, вносячи якісний компост, оновлюємо мікрофлору, яка водночас покращує біологічні процеси в ґрунті. 


Нині у хімічних добривах приділяємо увагу тільки елементам живлення для рослин, забуваючи про інші природні процеси, що відбуваються у ґрунті, та й взагалі у навколишньому середовищі.  


Мати здоровий ґрунт – це одне із важливих завдань агрономії, а компост є одним із ключових чинників оздоровлення ґрунту. Наприклад, в органічному виробництві обов’язкова вимога – покращення ґрунтових властивостей, це вимагають під час проведення сертифікації. Для виробників органічної продукції компост є важливим чинником  отримання стабільних врожаїв, а отже, й прибутків. 


Тому хочу наголосити, і це варто запам’ятати, що компост потрібний не тільки для рослини, яка в перший рік буде використовувати тільки частину, а й мікроорганізмам, які живуть у ґрунті. Також компости, які вносимо, – це 25–30% поживи для рослин, а решта є їжею для черв’яків, грибів, бактерій. Тобто компост живить їх більшою мірою, ніж самі рослини. Отже, даючи поживу для інших живих організмів у ґрунті, його покращуємо та збільшуємо цінність, і тому отримуємо стабільні врожаї наступними роками. 


Відомий учений-ґрунтознавець, професор М. К. Шикула, свого часу казав, що компост – це пожива для ґрунту,  адже 1 кг компосту в результаті дає до 8 кг ґрунтових бактерій. Це додаткова можливість відновлювати родючий шар ґрунту – гумус. 


Що можна компостувати? 


Професійне компостування дає змогу ефективно утилізувати будь-які рослинні рештки, відходи тваринництва, як від ВРХ, так і від птахівництва, також можна компостувати й інші відходи: опале листя, суху траву, солому, гілки кущів і дерев. 


Економічний ефект від застосування компостів і гною приблизно однаковий, але агрономічний ефект зовсім різний: якщо з гною ґрунти (а з ними й рослини) отримують лише калій, азот і фосфор у певних кількостях, і всі забувають про патогенні мікроорганізми й життєздатне насіння бур’янів, які так само надходять у ґрунт зі свіжим гноєм, то з компосту, окрім поживних речовин, рослини і ґрунт отримують ще й якісну органічну складову, підтримку життєдіяльності корисних мікроорганізмів. 


Звісно, вибухового ефекту не буде, проте стабільна урожайність і вища якість врожаїв – це вагомий аргумент для  використання компостів. 
У сучасних умовах, коли дозволити собі утримання ферми може далеко не кожне господарство, а органічних добрив гостро не вистачає, компосту бракує, втрачаємо родючість ґрунту. Тому потрібно розвивати тваринництво. 


Головні принципи технології компостування 


Є кілька способів компостування: один із них анаеробний, або так зване холодне компостування, коли органічні матеріали укладаються дуже щільно, і кисень відсутній у процесі компостування. Цей спосіб часто використовують на фермах, але  його вважають недоцільним і непрофесійним, або навіть шкідливим, адже через  холодне  компостування зберігаються й потрапляють у ґрунт всі шкодочинні фактори (гниль, насіння бур’янів, глисти, яйця шкідників). 


Найкращим є аеробний спосіб компостування, коли в процесі переробки додають кисень та у разі потреби  глину, солому чи торф. При правильному компостуванні потрібно чітко розуміти якість органічних відходів на цей момент. 


Технологія компостування – це цілий завод, який потребує затрат. Потрібен обладнаний майданчик, який включатиме не лише зону компостування, а й зону зберігання готового продукту. Потрібне обладнання: навантажувачі, аератори, змішувачі тощо. Це все витрати, і витрати на початкових етапах чималі. Для отримання 10 тис. т компосту щорічно потрібно вкласти від 6 млн грн. 


Проте ці витрати у підсумку не раз виправдаються: і урожаями, і покращенням екологічної ситуації, і розумним управлінням відходами. Вартість якісного компосту сягає  2–2,5 тис. грн/т, а вермикомпосту – 4 тис. грн/т. 


Про переваги та перешкоди 


Основні переваги компостування – це можливість отримувати високоефективні органічні добрива, покращення властивостей ґрунтів, отримання стабільних урожаїв. 


Основними перешкодами для використання цієї технології у вітчизняному аграрному виробництві є такі чинники:  
– відсутність повної та достовірної інформації про компостування, його переваги та особливості;  
– відсутня практика створення якісної органічної сировини. Навіть у тих господарствах, які мають тваринницькі ферми, гній часто-густо просто лежить купами біля ферми, «ароматизуючи» всю округу, хоча використати його можна розумніше та ефективніше. 


На нинішньому етапі шляхами розвʼязання проблеми бачу просвітницьку роботу й навчання агрономів. Крім того, потрібне сприяння з боку органів влади, тих же екологічних служб. Маємо великі ресурси, маємо потребу в цих ресурсах для покращення стану ґрунтів та оптимізації рослинництва, отож потрібно шукати розумні виробничі рішення. 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Оборонець Маріуполя Михайло Діанов одружився
Колишній боєць 36-ї окремої бригади морської піхоти Збройних сил України Михайло Діанов, який став відомим завдяки легендарному фото з «Азовсталі», одружився з коханою Мирославою. Про це він повідомив у своєму Facebook та опублікував фото з дружиною на тлі Тернопільського ставу.
15 годин тому
Розумна годівниця видає птахам їжу в обмін на зібране сміття. Одна пташка принесла для обміну банківську картку…
Багато людей люблять підгодовувати пташок, але годівниця, створена умільцями, слугує не тільки цій добрій меті. Користувачі соціальних мереж з подивом помилувалися на те, як наші пернаті друзі приносять сміття і складають його в спеціально відведену для цього ємність, а натомість отримують корм.
15 годин тому
Аграрії намолотили майже мільйон тонн зерна
Українські аграрії наближаються до збору першого мільйона тонн зерна нового врожаю. Про це повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства України. Загалом жнивують вже у дев’ятьох областях.
15 годин тому
Як і коли обрізати лаванду: важливі поради
Регулярна обрізка лаванди є ключовим елементом догляду. Вона запобігає огрубінню стебел, підтримує компактну форму куща, стимулює розвиток нових пагонів. Експерти розповіли про оптимальні терміни, техніку обрізки та поширені помилки.
17 годин тому
Кава чи чай: дієтолог розповів, з чого краще починати день
Багато людей не уявляють свій ранок без кави або чаю. Однак виникає питання, що корисніше з напоїв пити в цей період дня. Тому дієтологи визначили кращий ранковий напій та розповіли, як кожен з них впливає на організм людини.
17 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.