Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Безмежний Марчук, в якого «Мрії виходять з берегів»

Десята весна війни в Україні стала 88-ю у житті всесвітньовідомого, найтитулованішого художника України Івана Марчука. Вітаю маестро із цією датою і бажаю многая літа творити, мріяти і прикрашати світ своєю працею. Він променисто усміхається і каже, що життя подарувало йому два безкінечники, то мусить виконувати ту місію, яку на нього покладав Бог, цілуючи під час народження в чоло.

Безмежний Марчук, в якого «Мрії виходять з берегів»

Десята весна війни в Україні стала 88-ю у житті всесвітньовідомого, найтитулованішого художника України Івана Марчука. Вітаю маестро із цією датою і бажаю многая літа творити, мріяти і прикрашати світ своєю працею. Він променисто усміхається і каже, що життя подарувало йому два безкінечники, то мусить виконувати ту місію, яку на нього покладав Бог, цілуючи під час народження в чоло.

2 місяці тому Джерело:

Творчість народного художника України, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка, нагородженого відзнаками «Національна легенда України», «Скарб нації» за вагомий внесок у розбудову України, вийшла на нові горизонти представлення нашої Вітчизни світові.  


Легендарний художник народився в Москалівці, що на Лановеччині, 12 травня 1936 року. Перед всесвітнім визнанням, в часи глухого соцреалізму, Марчук був у чорному списку митців. Його творчість ігнорували і замовчували, забороняли виставки. Через неможливість реалізуватися на рідній землі, художник був змушений у 1989 році емігрувати за кордон. Відтоді  митець встиг пожити в  Австралії, Канаді й США, звідки остаточно повернувся в Україну у 2001 році. Він завжди  каже, що його картини є на всіх континентах, бо дарував їх  як свої візитівки. Вклад маестро у репрезентацію України світові безцінний. Тепер Іван Степанович один зі ста живих геніїв сучасності,  член наукової ради Міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі, яка прийняла його, єдиного українського художника, до лав «Золотої гільдії».  


Серед безлічі вітань із днем народження, Івана Степановича вітав Державний музей мистецтв Казахстану імені А. Кастеєва відкриттям виставки принтових робіт його «Шевченкіани», яку з успіхом понад пів року експонували в Національному музеї «Київська картинна галерея» і зберігається в  музеї на Тарасовій горі в Каневі. Вітав митець і відвідувачів виставки у своєму онлайн-зверненні до шанувальників великого Кобзаря. Адже саме в Казахських степах пророк українців відбував заслання, провів складні періоди  життя в муштрі, але з непереможним бажанням творчості. Подарунком геніальному художнику став і вернісаж у Мельбурні. Там Австралійський музей українського мистецтва зробив виставку українських художників, які жили і проживають на цьому континенті. Найціннішим експонатом виставки з приватної колекції  стала картина Івана Марчука «Чорнобильська Мадонна», створена у неповторному стилі пльонтанізму.  


Подарунок генію сучасності зробили і приватні колекціонери України, організувавши виставку в Національному музеї «Київська картинна галерея» – «Відомий  невідомий». Тут представлено понад сорок унікальних робіт вічного експериментатора, які рідко або майже ніколи не експонували, разом із його відомими картинами.  


Виставка «Відомий невідомий», крім робіт майстра, складається з газетних статей різних років, інструментарію митця та медійного простору. А ще подарунком імениннику став каталог виставки, який видали колекціонери картин тисячним тиражем. А ще цьогоріч Національний банк України випустить монету «Пльонтанізм» двох номіналів. 


Зустрічатися з Іваном Степановичем завжди свято у Києві чи у Відні, де він тепер тимчасово мешкає. Я з радістю зауважую нові роботи в його виставковій залі. – Це три картини нового циклу «З погляду вічності». Чогось так лягає на душу саме ця назва серії робіт, – каже наш легендарний земляк. А я вже хочу вітати його із черговим п’ятнадцятим циклом – «Віденські рапсодії», які він виставляв у столиці Австрії.  


Живописець, від картин якого затамовує подих,  приязно дивиться і каже, що це уже безмежний Марчук, який народився із «Погляду у безмежність», де «Мрії виходять з берегів». Я знаю, що це цикли його робіт, які в п’ятнадцяти іпостасях розрослися навколо його мистецького стовбура «Голос моєї душі». 


Він каже, що за горизонтом є горизонт, якого мусиш досягти. 


– А там що? Знову горизонт, розумієш? І так мене це постійно штовхає, навіть коли настрою немає ставати за мольберт, руки самі просяться до роботи, – каже митець. 

 
На почесному місці у виставковій залі  бачу ще одну відзнаку – Диплом переможця проєкту «Народний президент» за значний особистий внесок в поширення праведного імені України у світі. Кажу йому, що завжди захоплююся цією його місією. Маестро  усміхається і каже, що вдячний українцям  за розуміння і любов до його творчості. 


– Мої картини працювали і працюють на мене і на Україну, за ними світ пізнавав неповторну красу наших земель, глибину традицій, навіть коли нічого не розуміли, глядачі дивувалися та захоплювалися, знали, що я з України, – не без гордості каже патріарх мистецтва України. 

 
У його доробку понад 5000 полотен. Упродовж  останніх років його твори експонували не тільки в Україні, а  й за  кордоном (Литва, Молдова, Німеччина, Польща, Чорногорія, Швейцарія, Чехія, Словаччина, Іспанія, Таїланд, США, Австрія), де й  виконували функцію народної дипломатії,  утверджуючи місце України в мистецькому просторі, забезпечуючи їй вихід на арену світової історії. Його і тепер запрошують найпрестижніші виставкові зали світу, попереду  планів багато. Шкода, що не всюди він може представити глядачам своїх «дітей», як називає  картини. Але добре, що світ цікавиться і бачить його праці, переконаний художник. Його картини стають лотами на аукціонах зі збору коштів на допомогу ЗСУ. 


– Це найстрашніший час нашої історії, можливо тому, що ми в ньому живемо, і осторонь ніхто не може стояти, – говорить художник. – Художнє  полотно – то і краса, і товар.  А в час війни це ще й рупор держави, її посол і дипломат, який нагадує людям, аби не були байдужими до горя маленької країни, яка собою захищає весь світ від сатанинського зла, – каже маестро. – Вірю, що світло в нас попереду, бо не може зло побороти добро, а правду накрити така брехлива нація. Може,  хто і чекав асвабадітєлєй, але вже прозрів на що вони здатні. Він же не звільняти прийшов, а знищити українців до останньої хати. Цю дикість ХХІ століття треба побороти, бо це не тільки трагедія України, Європи, це загроза світові. Тому з Україною в серці треба тримати оборону на всіх фронтах, аж до перемоги.  


Людмила ОСТРОВСЬКА, 
наша спеціальна кореспондентка у країнах Європи 


м. Відень (Австрія)  
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Уряд схвалив Стратегію продовольчої безпеки до 2027 року
Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації». Про це повідомили на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.
14 годин тому
Аграрії зібрали вже 19 млн тонн ранніх зернових
В Україні тривають жнива ранніх культур. Вже зібрано понад 19 млн тонн зернових та понад 3 млн тонн олійних. Загалом обмолочено понад 5 871,9 тис. га, намолочено 22 324,6 млн. тонн нового врожаю. Аграрії Полтавщини завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур.
14 годин тому
Безкоштовна техніка для малих та середніх фермерів
Малі та середні аграрні підприємства Тернопільщини можуть подати заявку на безкоштовне користування технікою від Міжнародного благодійного фонду Говарда Г. Баффета «Жнива Перемоги» на осінню посівну.
15 годин тому
За три місяці тернопільським аграріям нарахували 22 млн грн за придбану с/г техніку українських виробників
В липні аграріям нарахували компенсації за придбану у червні українську сільгосптехніку на 72,2 млн грн. Загалом за три місяці дії програми аграріям нарахували вже майже 100 млн грн компенсації. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.
15 годин тому
Прем'єр-міністр відзначив медиків з Тернопільщини
Напередодні Дня медичного працівника колективи двох медичних закладів Тернопільщини - КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради і Тернопільська обласна клінічна лікарня отримали подяку від Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.
15 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.