Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

5 причин їсти холодець: у чому його користь та як правильно готувати

Споживаючи цей продукт, не кожен знає, що він має ще й лікувальні властивості. Дослідження показали, що холодець можна їсти (якщо тільки правильно його приготувати) навіть хворим на атеросклероз судин, цукровий діабет та гіпертонію, хоча зазвичай при таких хворобах міцні м’ясні бульйони не рекомендуються.

5 причин їсти холодець: у чому його користь та як правильно готувати

Споживаючи цей продукт, не кожен знає, що він має ще й лікувальні властивості. Дослідження показали, що холодець можна їсти (якщо тільки правильно його приготувати) навіть хворим на атеросклероз судин, цукровий діабет та гіпертонію, хоча зазвичай при таких хворобах міцні м’ясні бульйони не рекомендуються.

1 рік тому Джерело:

 

Ця страва може бути корисною всім, особливо дітям у періоди активного росту і статевого дозрівання (6, 9 і 12-14 років). У цей час необхідні білки й жири в раціоні здорової дитини засвоюються без проблем, і для розвитку опорно-рухового апарату є все потрібне. 

 

Також корисний холодець для здорових жінок до 35 років і чоловіків – до 25-30. У функціонально активному віці холестерин легко переробляється, як мінімум, на статеві гормони, що забезпечує досить високий рівень обміну речовин і статевої активності, запобігаючи ожирінню і пов’язаним із ним хворобам.

 

Корисно вживати холодець вагітним та жінкам, які годують грудьми.

 

А також спортсменам, коли йдеться про інтенсивні тренування чи змагання. Беручи участь у відбудові суглобів і м’язово-зв’язкового апарату після фізичних навантажень, ця страва чудово додає сил і подовжує життя у спорті. 

 

Крім того, фахівці радять вживати її після травм і операцій. При лікуванні артрозу, остеоартрозу, остеохондрозу хребта холодець забезпечує організм потрібними для активного відновлення хрящової тканини речовинами. Може поліпшити і роботу ендокринної системи.

 

Коли краще його їсти? У першій половині дня. Але якщо він із риби чи птиці — можна навіть за 3-4 години до сну. Якщо ж з’їсти на ніч, корисні властивості продукту дістануться не вам, адже желе — це чудове середовище живлення для патогенних мікробів. Добре вживати холодець наступного дня після застілля. Він допоможе легко очистити організм і активізує систему травлення.

 

Втім, цю святкову страву треба ще вміти правильно приготувати. Для холодцю використовують шкіру, хрящі, кістки, хвости, ратиці свиней, корів, телят, пташині лапи чи рибу. Заливати слід холодною й обов’язково підсоленою водою. Тоді при повільному нагріванні першими в бульйон вийдуть кінцеві продукти розпаду білків. Цю воду за якийсь час після закипання зціджують і знову заливають м’ясо окропом. Готовий бульйон вийде прозорий, апетитний на вигляд. 

 

У процесі варіння додають послідовно не тільки овочі і зелень, спеції і прянощі, а й за 20 хвилин до кінця приготування очищене від серцевини і розрізане начетверо яблуко, щоби воно ввібрало з бульйону якомога більше білкових токсинів (звісно, затим його треба викинути). 

 

Холодець краще застигне, якщо вода википить на третину чи чверть. Перед тим як заливати м’ясо бульйоном, з його поверхні слід зібрати весь жир.

 

Борис СКАЧКО

лікар-дієтолог

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Попередження про погіршення погодних умов на Тернопільщині 22 липня
Як повідомляє Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Тернопільській області, 22 липня вранці та вдень на Тернопільщині очікуються грози, пориви західного вітру 15–20 м/с, подекуди можливий град.
15 годин тому
Осіння посівна ризикує стати «золотою»… З рекордними цінами на добрива та їх дефіцитом
Якщо заборона на імпорт селітри через морські порти України збережеться, то ціни на добрива можуть вирости до рекордних рівнів, що призведе до значного здорожчання осінньої посівної. Про це розповів директор і власник GROSSDORF Андрій Халявка.
15 годин тому
На полях ПП «Агрон» відбувся демопоказ сучасної сільгосптехніки
У село Товстолуг, що поблизу Тернополя, з’їхалися аграрії з усієї області на польовий демопоказ, який організувала ТОВ «Компанія ЛАН». Під відкритим небом, на виробничому полі ПП «Агрон» свою силу і точність демонструвала сільськогосподарська техніка провідного чеського виробника BEDNAR.
16 годин тому
Яблучний оцет за старовинним рецептом!
Представляємо вам рецепт яблучного оцту, приготованого в домашніх умовах, як це робили багато років тому. Оцет виходить дуже ароматний і приємний на смак, та ще й набагато корисніший від купленого в магазині!
16 годин тому
В усьому світі аномально дорожчають продукти: що з цінами?
У всьому світі ціни на продукти харчування різко зростають через безпрецедентні кліматичні аномалії. Від черешні в Україні до какао в Африці – погода дедалі частіше стає головним тригером глобальної продовольчої інфляції. На окремі позиції ціни можуть злетіти на десятки, а подекуди й сотні відсотків упродовж кількох тижнів.
17 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.