Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

5 причин їсти холодець: у чому його користь та як правильно готувати

Споживаючи цей продукт, не кожен знає, що він має ще й лікувальні властивості. Дослідження показали, що холодець можна їсти (якщо тільки правильно його приготувати) навіть хворим на атеросклероз судин, цукровий діабет та гіпертонію, хоча зазвичай при таких хворобах міцні м’ясні бульйони не рекомендуються.

5 причин їсти холодець: у чому його користь та як правильно готувати

Споживаючи цей продукт, не кожен знає, що він має ще й лікувальні властивості. Дослідження показали, що холодець можна їсти (якщо тільки правильно його приготувати) навіть хворим на атеросклероз судин, цукровий діабет та гіпертонію, хоча зазвичай при таких хворобах міцні м’ясні бульйони не рекомендуються.

2 тижні тому Джерело:

 

Ця страва може бути корисною всім, особливо дітям у періоди активного росту і статевого дозрівання (6, 9 і 12-14 років). У цей час необхідні білки й жири в раціоні здорової дитини засвоюються без проблем, і для розвитку опорно-рухового апарату є все потрібне. 

 

Також корисний холодець для здорових жінок до 35 років і чоловіків – до 25-30. У функціонально активному віці холестерин легко переробляється, як мінімум, на статеві гормони, що забезпечує досить високий рівень обміну речовин і статевої активності, запобігаючи ожирінню і пов’язаним із ним хворобам.

 

Корисно вживати холодець вагітним та жінкам, які годують грудьми.

 

А також спортсменам, коли йдеться про інтенсивні тренування чи змагання. Беручи участь у відбудові суглобів і м’язово-зв’язкового апарату після фізичних навантажень, ця страва чудово додає сил і подовжує життя у спорті. 

 

Крім того, фахівці радять вживати її після травм і операцій. При лікуванні артрозу, остеоартрозу, остеохондрозу хребта холодець забезпечує організм потрібними для активного відновлення хрящової тканини речовинами. Може поліпшити і роботу ендокринної системи.

 

Коли краще його їсти? У першій половині дня. Але якщо він із риби чи птиці — можна навіть за 3-4 години до сну. Якщо ж з’їсти на ніч, корисні властивості продукту дістануться не вам, адже желе — це чудове середовище живлення для патогенних мікробів. Добре вживати холодець наступного дня після застілля. Він допоможе легко очистити організм і активізує систему травлення.

 

Втім, цю святкову страву треба ще вміти правильно приготувати. Для холодцю використовують шкіру, хрящі, кістки, хвости, ратиці свиней, корів, телят, пташині лапи чи рибу. Заливати слід холодною й обов’язково підсоленою водою. Тоді при повільному нагріванні першими в бульйон вийдуть кінцеві продукти розпаду білків. Цю воду за якийсь час після закипання зціджують і знову заливають м’ясо окропом. Готовий бульйон вийде прозорий, апетитний на вигляд. 

 

У процесі варіння додають послідовно не тільки овочі і зелень, спеції і прянощі, а й за 20 хвилин до кінця приготування очищене від серцевини і розрізане начетверо яблуко, щоби воно ввібрало з бульйону якомога більше білкових токсинів (звісно, затим його треба викинути). 

 

Холодець краще застигне, якщо вода википить на третину чи чверть. Перед тим як заливати м’ясо бульйоном, з його поверхні слід зібрати весь жир.

 

Борис СКАЧКО

лікар-дієтолог

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
В Україні можуть різко подорожчати ліки
Держлікслужба зареєструвала проєкт постанови Кабміну, яка може призвести до різкого подорожчання медпрепаратів.
3 години тому
Пиріг із румбамбаром. Душевна історія про синівську вдячність і материнську любов
День стояв сонячний. Подував ласкавий теплий вітерець. На старій яблуні старанно виводила своє соло якась маленька пташина. Але Ганну нічого не тішило. До кінця рядка вже і недалеко, але треба відпочити, бо ноги знову взяв у свої лещата нестерпний біль. Розігнулася, розтерла занімілий поперек, оглянула засаджену ділянку. Раніше, коли вся сім’я була у зборі, вона і не помічала, що їхній город такий великий. Вже дві третини його віддала сусідові Ільку, а все одно важко досадити.
3 години тому
Слимаків на городі більше не буде: народні способи боротьби зі шкідниками
Слимаки завдають серйозної шкоди культурам. Вони харчуються листям, стеблами, бульбами та цибулинами. Найбільше слимаки шкодять розсаді та молодим рослинам навесні. Позбутися шкідників можна за допомогою народних засобів.
7 годин тому
За що у власній квартирі можна отримати до 100 тис. грн штрафу
В Україні існують правила для власників квартир, порушивши які можна напоротися на суттєві суми штрафів. Деякі з цих правил описані у державних будівельних нормах України. Отже…
11 годин тому
«Ми повинні підтримувати діяльність організацій, які підтримують нашу країну»
Виконувач обов'язків начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Важинський зустрівся з президентом Європейського Конгресу Українців (ЄКУ) Богданом Райчинцем. Під час зустрічі обговорили активізацію співпраці з Конгресом та відзначення 75-річчя ЄКУ у Тернополі.
13 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Економіка
Економіка
Леонід ЦЕНТИЛО: «Мета сільгоспвиробництва – продовольча безпека держави»
ТОВ «Агрофірма «Колос» на Київщині – знане господарство не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Директор агропідприємства, доктор сільськогосподарських наук, заслужений працівник сільського господарства України, професор кафедри землеробства та гербології НУБіП України, член-кореспондент НААН України, лауреат загальнонаціональної програми «Людина року-2017» у номінації «Аграрій року» Леонід Центило знає і вміє успішно господарювати, залюбки ділиться досвідом зі студентами, аграріями, з усіма, хто звертається до нього за порадою і підтримкою. З відомим науковцем і хліборобом розмовляємо про господарство зі сміливими експериментами, підходи до збереження родючості ґрунту, шляхи розвитку аграрної галузі.
14 годин тому
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.