Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Володимир КРУПНІЦЬКИЙ: «Весна завжди дарує надію»

Для Володимира Григоровича Крупніцького – засновника ПП «Агрофірма «Медобори», заслуженого працівника сільського господарства України, лицаря орденів Миколая Чудотворця та «За громадянську доблесть» – це вже 45 хліборобська весна в його трудовій біографії. Здобутки підприємства, створеного професіоналом-аграрієм, – незаперечні; справи для громади, а земельні паї агрофірма орендує у жителів сіл Скоморохи, Прошова, Смолянка, Теофілівка Великогаївської громади та Мишковичі Великоберезовицької ТГ – вагомі.

Володимир КРУПНІЦЬКИЙ: «Весна завжди дарує надію»

Для Володимира Григоровича Крупніцького – засновника ПП «Агрофірма «Медобори», заслуженого працівника сільського господарства України, лицаря орденів Миколая Чудотворця та «За громадянську доблесть» – це вже 45 хліборобська весна в його трудовій біографії. Здобутки підприємства, створеного професіоналом-аграрієм, – незаперечні; справи для громади, а земельні паї агрофірма орендує у жителів сіл Скоморохи, Прошова, Смолянка, Теофілівка Великогаївської громади та Мишковичі Великоберезовицької ТГ – вагомі.

2 роки тому Джерело:

Нині ПП «Агрофірма «Медобори» займає чільне місце серед лідерів аграрної галузі Тернопільщини, застосовує найсучасніші технології вирощування зернових і технічних культур, успішно займається переробкою вирощеного зерна на круп’яну продукцію. Наша розмова з Володимиром Крупніцьким – про його шлях у хліборобстві, означений покликанням, натхненням, щирою повагою до людей, бажанням і вмінням примножувати красу землі. 


Результат праці колективу  


– Володимире Григоровичу, пригадую не такі ще давні часи, коли вікна Вашого офісу виходили на  звичайний господарський двір із виробничою забудовою. Сьогодні ж очам відкривається справжня краса – чудовий молодий сад, трояндові алеї, газони, бруковані доріжки, що ведуть до красивих і добротних цехів круп’яного виробництва…  


– Новий офіс агрофірми прикрасив цю територію у 2017 році, тому змінилося і все інше. Сад вражає красою, коли у травні цвіте, а восени дозріває плодами. Добротність круп’яних цехів додає оптимізму, коли в черзі стоять великовагові автомашини для завантаження нашою продукцією, адже збут – це питання номер один. Пасіка радує хліборобське серце, коли хороший медозбір. Ще тут кожного дня пахне гарячий щойно з печі хліб із «медоборівського» борошна. А троянди…  Хто ж не любить трояндового цвіту? Усе це, поряд із добрими показниками рослинницького і тваринницького напрямів, – результат праці колективу агрофірми, а  наше підприємство дає роботу більш як 60 місцевим  жителям. Із колишньої колгоспної забудови неподалік залишилося лише приміщення контори колгоспу «Іскра».  У далеких 80-х роках я став головою цього господарства, і відтоді я у Скоморохах.

 
40 років незмінного керівництва 

 
– ПП «Агрофірма «Медобори» – це фактично результат трансформацій, реформ колишнього колгоспу «Іскра», і Ви тут незмінний керівник уже майже 40 років. А як починався Ваш професійний шлях у сільському господарстві? 

 
– Родом я із села Піщане на Зборівщині. Навчався спочатку у Золочівському сільськогосподарському технікумі, у 1979 році закінчив Львівський сільськогосподарський інститут у Дублянах, за фахом інженер-механік. Трудовий шлях розпочинав після закінчення технікуму в райоб’єднанні «Сільгосптехніка» на Закарпатті інженером-механіком ремонтної майстерні. Згодом була служба в армії, працював головним механіком  в одному з господарств на Зборівщині. А в 1988 став керівником господарства у Скоморохах Тернопільського району. Так дотепер.  


– 90-ті роки увійшли в історію як «крах колгоспної системи», більшість колгоспів була зруйнована, їх керівники зазнали переслідувань із політичних мотивів, при ділі втрималися одиниці. Як Вам вдалося в цих умовах зберегти цілісність господарства, перевести його на «нові рейки», зберегти людям робочі місця? 


– З людьми  мені завжди вдавалося знайти спільну мову. Коли розпочали паювати землі у 90-х роках, колгосп вже функціонував як селянська спілка «Медобори», а з 1997 по 2002 рік – як ТОВ «Медобори». Змінювалася форма власності, були економічні труднощі, але я завжди радився з працівниками, пайовиками, шукав і знаходив можливості для чесних розрахунків з людьми за паї, зокрема, майнові, які з січня 2002 року почало орендувати новостворене ПП «Агрофірма «Медобори». Так вдалося зберегти цілісною матеріально-технічну базу і земельний масив колишнього колгоспу, змінилися лише правові відносини. А шляхи заробітку додаткової «свіжої копійки» шукали завжди. Робили в ті часи не лише крупи, а й ковбаси, вітчину, цукерки і навіть спиртові наливки – мали на це відповідні на той час дозволи. 


Завжди актуальна переробка  


– Розповідають, круп’яне виробництво «Іскра» під Вашим керівництвом  практикувало  ще в «колгоспні» часи. Тоді в Тернопільському районі більше ніхто цього не робив.  


– Це, звичайно, було просте, кустарне виробництво на крупорушках, які самі майстрували, адже обладнання купити було ніде – його просто не було. Оскільки наші крупи мали попит, із часом виробництво розширювали, удосконалювали. У 2016 році задіяли перший сучасний круп’яний цех, у 2019 році – другий. Тепер щодоби продукуємо до 20 тонн  пшеничних, горохових, ячмінних, кукурудзяних, перлових круп, і нині питання не про збільшення обсягів, а першочерговою є якість продукції. 


Майбутнє – за органічним виробництвом  


– Якість круп залежить від якості зерна?  


– Саме так. Цього року робимо кардинальний поворот до органічного виробництва. Органічні добрива, органічні засоби захисту. Цього вимагають сучасні правила експортних поставок, та й екологія вже настільки заповнена «хімією», шкідливою для здоров’я людини, що філософію вирощування сільськогосподарських культур пора змінювати. Агрофірма «Медобори» обробляє трохи більш як дві тисячі гектарів землі, посів і перше підживлення розпочали цієї весни з акцентом на застосування рідких добрив. Весна завжди дарує надію, тож сподіваємося, що нам усе вдасться. 


Ганна МАКУХ 
Світлина Ярослава СТАРЕПРАВА 
 

0
0
0
0


Реклама
Купуємо дорого землю: паї, городи.
Телефонуйте: (096) 261 31 28
Міфи про народні методи лікування: як допомогти, а не зашкодити дитині при застуді
Батьків часто цікавлять методи лікування ГРВІ у дітей, які б допомогли швидко побороти захворювання і зміцнити імунітет. Дехто під час хвороби може вдаватися до недоказових засобів та методів народної медицини. Утім, задля безпеки дитячого організму варто відмовитися від лікування застуди такими способами.
8 годин тому
Досвідчені садівники розкрили секрети ефективного омолоджування старого саду
Старі дерева мають свої примхи, але і свій потенціал. Варто лише грамотно підказати їм напрямок розвитку - і врожай знову стане таким, ніби його приносить молодий, сповнений сил та енергії сад. Досвідчені садівники запевняють: оновлення починається зовсім не там, де зазвичай очікують.
9 годин тому
На виборах у Намібії переміг… Адольф Гітлер
Адольф Уунона, якого роками порівнюють із Гітлером через колишнє ім’я, знову переміг на виборах у Намібії. Політик Адольф Уунона здобув 89,6% голосів на виборах в окрузі Омпунджа. Він уп’яте стає членом регіональної ради, зберігаючи стабільну підтримку виборців. Але цього разу він відмовився від частини свого імені.
10 годин тому
Психологи розповіли, чому важливо приділяти час для себе
Якщо ви почуваєтеся винними, бажаючи сховатися від дітей, партнера чи друзів хоча б на пів години, — зупиніться. Нейропсихологи та психотерапевти стверджують: це не егоїзм, а життєво необхідна «гігієна» для вашого мозку. Навмисне усамітнення дає змогу перезавантажити нервову систему, і більшості з нас цього катастрофічно бракує.
11 годин тому
Топ-5 переваг соняшникового насіння для здоров’я
Соняшникове насіння - це справжнє джерело корисних речовин, яке легко поєднати з повсякденним раціоном. Хоча ми часто сприймаємо насіння як звичну закуску, воно має значну харчову цінність і позитивно впливає на організм.
12 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.