Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Олег ЛИПКА: «Друзі їхали в Америку, а я – в село»

На пасовищі в селі Дорофіївка Підволочиської громади пасуться корови. Рідко де в селах можна побачити таку картину, адже тваринництво переживає не найкращі часи. Корови у Дорофіївці – із сімейної молочної ферми «Поділля еко мілк» Олега Липки. Цю власну справу чоловік започаткував три роки тому. Нині у його господарстві 50 корів, донедавна була сотня голів худоби.

Олег ЛИПКА: «Друзі їхали в Америку, а я – в село»

На пасовищі в селі Дорофіївка Підволочиської громади пасуться корови. Рідко де в селах можна побачити таку картину, адже тваринництво переживає не найкращі часи. Корови у Дорофіївці – із сімейної молочної ферми «Поділля еко мілк» Олега Липки. Цю власну справу чоловік започаткував три роки тому. Нині у його господарстві 50 корів, донедавна була сотня голів худоби.

2 роки тому Джерело:

Раніше фермер вирощував також понад три сотні кіз. Зменшив обсяги, бо через відсутність дотацій на тваринництво виживати малим господарствам у теперішніх реаліях стає дедалі важче. За молоко переробники платять мізер, хоча в магазинах у кілька разів дорожче. Сімейні ферми тримаються на ентузіазмі та важкій праці господарів. 

   
Надихнувся прикладом сусідів 


– Дорофіївку омиває річка Збруч, утворюючи півострів, – краса! У селі є великі пасовища, тут сприятливі умови для розвитку тваринництва, – розповідає Олег. – Сільським господарством займаюся давно. Коли свого часу мої друзі їхали в Америку на роботу, я поспішав у рідне село (усміхається). Викупив стару напівзруйновану ферму, звів нові господарські приміщення. Спершу придбав 350 кіз. Відкрив сироварню, виготовляв із десяток сортів сиру. Проте біля кіз багато ручної праці, тому невдовзі взявся за інший напрям. Надихнувся прикладом господарів із сусіднього села, які відкрили молочну ферму. Поспілкувався з ними, поїздив по інших сімейних фермах в Україні, щоби перейняти досвід. Починав із 20 корів.

 Завдяки співпраці із соціальним проєктом підтримки сімейних молочних ферм вдалося налагодити роботу. Фахівці допомогли спроєктувати будівлю ферми. Далі я взявся розширювати господарство. Орендую поле, вирощую зернові культури, щоби було чим годувати худобу взимку.   
Певний період ми переробляли молоко на сир. Виготовляли майже десять видів, реалізовували в магазинах. Проте технолог виїхав за кордон. Знайти гідну заміну не вдалося, тому призупинив роботу сироварні. Дві сім’ї із Закарпаття попередніми роками допомагали мені на фермі. Торік вони також виїхали за кордон. Ще двоє чоловіків, які заготовляли корми, пішли захищати Україну. Важко нині знайти підмогу, бо не дуже хтось хоче трудитися біля худоби.  


На фермі важка праця, та ще й стереотипи стримують. Знаєте, як колись лякали дітей – якщо не будуть вчитися, то підуть «бикам хвости крутити». Насправді ферми – це поширений і перспективний напрям у цивілізованих країнах. Проте, на жаль, не в українських реаліях. 


Без дотацій тваринництво не виживе 


– Ні пандемія, ні війна сильно не вплинули на мій бізнес, бо як працював, так і продовжую, але стає дедалі складніше через байдужість держави, – ділиться думками фермер. – Дрібні виробники кинуті на самовиживання. Один раз за чотири роки отримали дотацію – по 5 тисяч гривень на одну корову. Нині взагалі не згадують про нас. Без дотацій фермерам неможливо дати собі раду. Все тваринництво у світі існує завдяки державній підтримці. Я був на фермах у Польщі та Бельгії. Там виділяють дотації на придбання тварин, обладнання, техніку, пропонують вигідні кредити. В європейських країнах заохочують громадян займатися тваринництвом, а в нас усім байдуже. Щоби взяти кредит на придбання обладнання в Україні, треба віддати під заставу хату або ферму. До того ж  відсотки захмарні. Прикро, але така політика спрямована на знищення тваринництва.

 Багато сімейних молочних ферм вже закрилися або на межі закриття. Моє фермерство важко назвати бізнесом, бо працюю у збиток. Перекриваю витрати доходом з іншого бізнесу. Тваринництво – це ймовірно моє хобі. Не знаю, доки протримаюсь при такій ситуації. Як кажуть, важко нести, але шкода кинути. Переживемо зиму, а там далі будемо бачити, як діяти. 


Нині всі проблеми в державі списують на війну. Про тваринництво чиновники взагалі забули. Аграрії, які вирощують зернові, також у складній ситуації. Скажімо, закуповували тонну насіння гречки за однією ціною, а нині продають врожай за нижчою. У мінусі вже другий рік. А скільки можна так задарма трудитися без просвітку? Не знаю…  


Труднощів чимало, але бойкотувати не можемо, поки на фермі є худоба. О 4-й ранку треба прокинутися, щоб подоїти корів, вигнати на пасовище, почистити хлів. Далі чекає праця на полі. Якщо не доглядати за господаркою, то не буде толку. Моя ферма – як друга моя дитина. Вклав у неї не тільки кошти, а й душу. Побудував приміщення цеху, хотів займатися переробкою – виготовляти масло, йогурти, вершки. Поки що ці задуми поставив на паузу. 


«За два дні здав 50 голів худоби і пішов на фронт» 


– На Тернопільщині є приблизно десяток ферм сімейного типу. Здавалося б, що всі вони потрібні, адже натурального молока бракує, але ж ніхто не хоче платити адекватну ціну, – каже Олег. – Нещодавно у Рівному була зустріч дрібних виробників із переробниками молока. Вчергове обговорили нагальні проблеми. Директори молокозаводів бідкаються, як їм важко, бо значні ресурси спрямовують на логістику. А фермерам хіба легко тримати худобу, обробляти поля? За літр молока жирністю 4,5 % мені платять 8,50 грн, а в магазині пакет молока жирністю 2 % вартує майже 40 гривень. Із Польщі привозять ще дешевше молоко невідомо якої якості – і люди купують. 

В Україні не цінують працю фермерів. Нікому не потрібне натуральне молоко. І це при тому, що в селах вже рідко хто з господарів тримає корову. Колишні колгоспні ферми знищили. У Дорофіївці свого часу була відгодівельна ферма на 4,5 тисячі голів. Нині на тому місці руїни. Натуральне молоко фермери могли б постачати у школи, дитсадки, лікарні, але щоб налагодити співпрацю, отримати дозволи, треба пройти сім кіл пекла і то не допустять. Так і п’ють діти порошкові продукти. Деякі фермери продали корів, а натомість взялися вирощувати свиней, бо нині це  рентабельніший напрям. Однак це теж до пори до часу. Моєму знайомому фермеру вручили повістку, то він за два дні здав 50 голів худоби і пішов на фронт. Живемо надією, що ще трішки і щось нарешті зміниться у нашій країні. І так роками… Виходу нема. За кордон не хочемо виїжджати, бо любимо свою землю. Мусимо пройти ці важкі випробування і не втратити надію. 

 
Іванна ГОШІЙ 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Груші: переваги для здоров’я та… побічні ефекти
Груша – не лише смачний та соковитий фрукт, а й надзвичайно корисний для здоров’я. Її можуть безпечно вживати навіть люди з харчовою непереносимістю. Щоб отримати користь і при цьому не перевантажити травну систему, дієтологи рекомендують вживати не більше двох груш на день.
1 година тому
Прогноз погоди на 15 – 21 вересня: опади - лише місцями, переважно на заході України
Цього тижня переважатиме тепла погода, часом з дощами та поривчастим вітром. Завдяки стійкому пануванню антициклонів та підвищеного фону атмосферного тиску, у наступні дні опади випадатимуть лише місцями – переважно на заході та півдні України.
1 година тому
Як навчити дитину робити уроки самостійно: поради психолога
Багато батьків стикаються з дилемою: допомагати дитині з домашніми завданнями чи дати їй повну самостійність. Одні вважають, що спільне виконання уроків покращує знання та дисциплінує, інші - що це лише шкодить.
1 година тому
Осіння посівна під загрозою через брак працівників
Крім відсутності вологи, ще один виклик для українських аграріїв - брак механізаторів. Через це сільгоспвиробники не впевнені, що зможуть вчасно провести осінню посівну. Про це розповів власник фермерського господарства «Лан» з Полтавщини Микола Кривич.
2 години тому
Як заготовити кріп на зиму: три ефективні способи
Кріп можна заготовити на зиму, що дозволить насолоджуватися його свіжим смаком протягом всього сезону. Є три ефективних способи зробити це якнайкраще.
2 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.