Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

«Маяк» у світлі викликів та інновацій

У мальовничому селі Поділля Товстенської громади, де земля щедро обдаровує трудолюбивих господарів, невтомно працює аграрне підприємство ТзОВ «Маяк». Його багаторічний керівник Володимир Ландяк є фігурою знаковою для регіону – справжній аграрій, який не мислить себе без праці на землі, та водночас мудрий і турботливий керівник.

«Маяк» у світлі викликів та інновацій

У мальовничому селі Поділля Товстенської громади, де земля щедро обдаровує трудолюбивих господарів, невтомно працює аграрне підприємство ТзОВ «Маяк». Його багаторічний керівник Володимир Ландяк є фігурою знаковою для регіону – справжній аграрій, який не мислить себе без праці на землі, та водночас мудрий і турботливий керівник.

4 тижні тому Джерело:

Незважаючи на осінні примхи погоди, які змусили призупинити польові роботи, Володимир Ландяк випромінює непохитний оптимізм. «Поки що ми вимушені поставити роботи на паузу, адже дощі зробили польові дороги непрохідними», – пояснює Володимир Іванович. А на полях «Маяка» ще залишається майже 300 гектарів соняшнику, 160 гектарів цукрових буряків, а також посіви сої та кукурудзи. Частину врожаю вже вдалося зібрати до початку затяжних опадів. Збір цукрових буряків, згідно із планом, мав би розпочатися 15–20 числа, тепер доводиться коригувати плани з переробними заводами. Ситуація із соняшником також вимагає терпіння: десиковані, але ще зелені рослини чекають погожих днів для оптимального збирання. 


Незважаючи на тимчасові труднощі, прогнози щодо врожаю позитивні. «Аналіз цукрових буряків показав приблизно 17% цукру, що є дуже гарним результатом, – зазначає Володимир Ландяк. – Минулого року ми зібрали 89 тонн, і цього року очікуємо не гірші показники». Цей оптимізм базується на багаторічному досвіді та глибокому розумінні агротехнологій. 


ТзОВ «Маяк» обробляє чотири тисячі гектарів землі, співпрацюючи з майже трьома тисячами пайовиків із сіл Поділля, Ангелівка, Кошилівці, Попівці, Хмелева, Дорогичівка, Вершківці та Дзвиняч. Основними культурами є цукровий буряк, кукурудза, соя, соняшник, ячмінь та пшениця. Однак стратегічний розвиток підприємства не обмежується лише рослинництвом. 


Підприємство активно розвиває ще й напрям тваринництва. «Свого часу ми займалися свинарством, але тимчасово призупинили цей процес для реконструкції приміщень, – ділиться планами керівник. – Паралельно плануємо розпочати відгодівлю курей-бройлерів. Приміщення вже готують, і першу партію птахів поставимо на відгодівлю вже у листопаді». 


Ідея розведення коней, як племінного репродуктора, також свого часу була амбітною ініціативою – п’ять племінних кобил придбали на Ягільницькому спеціалізованому заводі. «Однак через складність у підборі кваліфікованих кадрів ми змушені були відкласти реалізацію цього проєкту. Втім, я певен, що ми повернемося до нього через рік-два», – запевняє Володимир Ландяк. А поки що, коні стали справжніми улюбленцями не лише керівника, а й усіх співробітників, перетворившись на спільне хобі та джерело позитивних емоцій. 


Однією із ключових інновацій, що запускається цього року, є лінія з переробки сої. «Ми плануємо виробляти соєву макуху та олію. До того ж, олію розглядаємо як експортний продукт, – розкриває стратегічні плани керівник. – Поки що займаємося встановленням і налагодженням необхідного обладнання, яке дасть змогу нам продавати не сировину, а готові високоякісні соєві продукти. Звісно, це все питання часу, але ми впевнено рухаємося до цієї мети». 


ТЗОВ «Маяк» під керівництвом Володимира Ландяка є яскравим прикладом сучасного агропідприємства, яке поєднує традиції та інновації, адаптується до викликів і впевнено дивиться у майбутнє, демонструючи справжній оптимізм і віру у потенціал українського сільського господарства. 


Зоряна ДЕРКАЧ 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Максимум користі: дієтологи назвали найкращий час, коли можна їсти яблука
Фрукти мають бути у щоденному раціоні кожної людини, адже це простий спосіб отримати необхідні організму вітаміни. Найдоступнішими незалежно від сезону є яблука, але у деяких можуть виникнути питання, коли їх краще їсти, щоб принести максимум користі.
5 годин тому
Що робити, якщо груша не родить: поради садоводів
Багато дачників нарікають, що не мають жодної втіхи від посаджених деревець груші. Якщо яблуньки гарно розвиваються і почали давати урожай уже на третій рік, то з грушею щось не так. Є кілька основних причин, чому груша може не давати плодів роками, втім, цю проблему просто вирішити, кажуть садоводи.
6 годин тому
Андрій БАРАН: «Працюємо на українській землі для українців та Української держави»
Наприкінці важкого у всіх відношеннях 2025 року і напередодні професійного свята аграріїв цікавлюся виробничими досягненнями компанії «Агропродсервіс» у її генерального директора, заслуженого працівника сільського господарства України Андрія Барана. А розпочати розмову пропоную з її найбільшої галузі – рослинництва…
6 годин тому
Від вишуканих супів до ароматних десертів: рецепти страв із гарбуза
Листопад приносить із собою не лише перші приморозки, а й щедрі дари осені, серед яких особливе місце посідає яскравий і корисний гарбуз. Він справжня знахідка для кулінарів, адже з ним можна приготувати безліч дивовижних страв – від вишуканих супів до ароматних десертів.
8 годин тому
«У серці медового Тернопілля»
У жовтні гостинне Тернопілля стало епіцентром солодких подій, приймаючи VI Форум ГО «Фундації жінок пасічниць» (Фундації) під промовистою назвою «У серці медового Тернопілля». Цей захід, що відбувся 25–26 жовтня, ознаменував нову еру для Фундації, адже вперше за свою історію проходив у виїзному форматі, залишивши столицю та розпочавши мандрівку Україною.
8 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.