Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Тернопільська волонтерка щотижня відправляє на передову тисячу смаколиків

Тернополянка Наталя Яремчук із перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну готує для військових на фронт солодке печиво. Кожного тижня відправляє на передову по 20–30 коробок смаколиків.

Тернопільська волонтерка щотижня відправляє на передову тисячу смаколиків

Тернополянка Наталя Яремчук із перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну готує для військових на фронт солодке печиво. Кожного тижня відправляє на передову по 20–30 коробок смаколиків.

7 місяців тому Джерело:

 

УЛЮБЛЕНЕ ХОБІ

 

Випікання солодощів – улюблене хобі Наталі. Цією справою вона всерйоз захопилася п’ять років тому.

 

– Мій чоловік – військовий, до повномасштабної війни ми жили у різних містах України – Херсоні, Бердянську, Мелітополі, Запоріжжі, Києві, – розповідає жінка. – Відповідно, мені доводилося часто змінювати роботу, а хотілося займатися чимось стабільним, тим, що найбільше до душі. Мама моя колись також любила пекти, я їй не раз допомагала, тож елементарні навики вже мала. Решту вчилася сама, багато рецептів і порад брала в інтернеті. Спочатку пекла для своїх рідних, а потім уже й на замовлення. 

 

«В ОДНІЙ КИШЕНІ ПАТРОНИ, В ІНШІЙ – ГОРІШКИ»

 

Повномасштабна війна застала Наталю у Києві. На сімейній раді прийняли рішення, що вона повинна їхати до батьків у Тернопіль. Чоловік залишився у столиці. 

 

– Як і всі українці, я дуже переживала, але водночас старалася триматися в руках. Врешті, я ж дружина військового, – каже Наталя. – Щоб якось заспокоїтися, продовжила пекти солодощі. Одночасно підтримувала контакти з моїми клієнтами у Києві, передавала їм печиво Новою поштою. Потім почала організовувати у фейсбуці благодійні збори на потреби ЗСУ і залучати до них тернополян. 

 

За кошти виручені з продажу солодощів Наталя купує військовим змінне взуття, медикаменти та інше необхідне спорядження. Також щотижня передає на фронт печиво: рогалики, булочки, медівники, «наполеоники». Найбільше нашим захисникам полюбилися Наталині печені горішки зі згущеним молоком і фундуком. 

 

– Коли йдуть на позиції, то в одну кишеню кладуть патрони, а в іншу – горішки, – каже жінка. – Хлопці розповідають, що часто на «нульовці» вони по кілька днів залишаються без їжі. Саме горішки й рятують від голоду. Тож я випікаю їх щодня, відколи розпочалася повномасштабна війна. Відпочиваю лише в неділю.

 

«ЇХНЯ НЕЗЛАМНІСТЬ НАДИХАЄ»

 

Щосуботи солодка фея (так часто називають Наталю військові) відправляє на фронт передачі – по двадцять-тридцять коробок, у кожній з яких – 50 горішків. На війні у неї багато друзів, знайомих і колишніх співробітників, тож є кого пригощати. 

 

– Посилки я надсилаю через Нову пошту, переважно вони прямують на Бахмутський та Авдіївський напрямки, – розповідає. – З Києва посилка їде один день, з Тернополя – два. Коли тільки починала випікати солодощі для військових, мені телефонували незнайомці і представлялися волонтерами, пропонували, що будуть забирати у мене випічку і везтимуть самі на фронт. Однак я на це не погодилася, бо невідомо, хто ці люди і чи взагалі моє печиво доставлять за призначенням. Вирішила передавати, як кажуть, з рук у руки тим, кого знаю. Це товариші мого чоловіка, мої друзі та колишні співробітники.

 

Свого часу я працювала у медичній частині прикордонного загону в Херсоні. Чимало моїх тодішніх колег нині рятує життя бійців на фронті та у госпіталях. Я пам’ятаю про них і передаю їм свої солодкі дарунки. Один із них – мій товариш лікар-анестезіолог Сергій, який пройшов АТО. Ворог зруйнував його домівку в Херсоні. Чоловік ледь устиг вивезти рідних із міста. Сам лікар втратив обидві ноги, йому встановили протези, але, незважаючи на це, він і далі продовжує рятувати поранених бійців. Такі історії і ці незламні люди ще більше надихають мене до праці.

 

«ЗАВДЯКИ ВИПІЧЦІ НЕЗНАЙОМІ ВОЇНИ СТАЮТЬ СВОЇМИ»

 

Великим стимулом для Наталі є також фото та відеозвіти з передової, на яких хлопці висловлюють вдячність за смаколики. 

 

– Якось отримала повідомлення, де військові вибачалися, що не змогли сфотографуватися, бо тільки-но повернулися з позиції, – розповідає Наталя. – Вони були такі голодні, тому одразу з’їли всі горішки. Мені дуже боляче через ті обставини, в яких перебувають наші чоловіки, але водночас я радію, що хоч якось можу підтримати їх. Завдяки солодкій випічці у мене побільшало знайомих серед військових. Пригадую, напередодні нового року отримала у фейсбуці замовлення від воїна з передової. Я написала йому, що захисникам надсилаю горішки безкоштовно. Чоловік спочатку не погоджувався, хотів переказати кошти, але я його таки вмовила, сказала, що нехай це буде мій новорічний подарунок. Відтоді я часто передаю йому печиво, він відповідно пригощає своїх побратимів. Так завдяки випічці зовсім незнайомі люди стають мені своїми. А ось ще один випадок. Колишній працівник Нової пошти, який часто допомагав мені упаковувати передачі, нині також воює. Мій батько випадково його зустрів у місті, коли той був у відпустці. Я з ним сконтактувала і також передала солодощі. 

 

«БУДУ ПЕКТИ ДО ПЕРЕМОГИ»

 

Тепер Наталя живе на два міста: у Тернополі та Києві. І тут, і там має замовлення на торти і печиво. За виручені з продажу кошти вона купує продукти, з яких далі готує випічку. І так все по колу. «Ви, напевно, втомлюєтеся від роботи?», – часто чує у слухавці від військових. Авжеж, ця праця вимагає фізичних зусиль. Особливо важко було взимку під час блекаутів. Тоді доводилося працювати вночі.

 

– Та хіба це порівняти з тим, що роблять наші воїни? – каже Наталя. – Тут, у тилу, ми не маємо права втомлюватися. Тому коли мене запитують бійці, доки буду пекти для них смаколики, я завжди відповідаю твердо: «Разом із вами – до перемоги!»

 

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Чим підживити півонії, щоб пишно цвіли
Щоб півонії захоплювали своїм пишним цвітінням, потрібно забезпечити їм належне підживлення.
2 години тому
Фахівці назвали продукти, які очищають кров
Якщо хочете очистити кров і зрештою весь організм, то треба поповнити свій раціон цими продуктами.
4 години тому
Чи чекати на відключення світла в Тернопільській області?
Раніше ми повідомляли, що увечері ймовірні вимкнення електроенергії. Про це попередило «Укренерго», попросивши українських громадян ощадливо використовувати електроенергію, особливо з 18.00 до 23.00 год. Тільки-но в «Укренерго» зазначили, що графіки з відключення споживачів будуть готовими увечері.
7 годин тому
В Україні змінився розмір виплат на дітей. Які суми можуть отримати родини у 2024 році
У 2024 році українські батьки можуть скористатися рядом державних програм, спрямованих на підтримку сімей з дітьми. Від початку повномасштабного конфлікту в Україні, діти вимагають значно більше фінансової та емоційної підтримки, ніж до цього.
7 годин тому
У переліку на компенсацію за сільгосптехніку вже 6,7 тис. позицій
До переліку вітчизняної техніки та обладнання для агропромислового комплексу, вартість яких частково компенсується коштом бюджету, включено продукцію ще 20 українських виробників. Як говориться у повідомленні Міністерства економіки України, загалом в переліку вже 6 691 номенклатурна позиція техніки та обладнання від 64 виробників.
7 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.