Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Рафінована чи нерафінована: яку олію краще вживати і чому

На прилавках українських супермаркетів представлений широкий асортимент олій, які вражають не лише різноманіттям смаків, а й технологією обробки. Та чи знає споживач, чим насправді відрізняється рафінована олія від нерафінованої - і яку краще обрати для смаження, а яку для салату.

Рафінована чи нерафінована: яку олію краще вживати і чому

На прилавках українських супермаркетів представлений широкий асортимент олій, які вражають не лише різноманіттям смаків, а й технологією обробки. Та чи знає споживач, чим насправді відрізняється рафінована олія від нерафінованої - і яку краще обрати для смаження, а яку для салату.

13 годин тому Джерело:

Рафінована олія проходить глибоке очищення, завдяки чому не димить, не піниться і не виділяє канцерогенів при нагріванні. Її температурна витривалість - до 227 °C, а у дезодорованої - навіть до 232 °C. Саме тому вона вважається безпечнішою для термічної обробки продуктів, пише Главред.

 

Нерафінована олія - це джерело жиророзчинних вітамінів (A, D, E, K, F) та омега-6 кислот. Вона зберігає максимум корисних речовин, але має один суттєвий недолік - не витримує нагрівання понад 107 °C. Тому її варто використовувати лише для холодних страв: салатів, соусів, маринадів.

 

Попри зручність у кулінарії, дієтологи попереджають, що регулярне вживання рафінованої олії може призвести до накопичення трансжирів і канцерогенів в організмі. Це підвищує ризики розвитку серцево-судинних захворювань, гормональних порушень та атеросклерозу.

 

То ж яку олію краще використовувати

 

Обирайте олію відповідно до її призначення. Це допоможе не лише покращити смак страв, а й зберегти користь для здоров’я.

 

Для смаження найкраще підходить рафінована або дезодорована олія. Вона стійка до високих температур, не димить і не змінює смак їжі. Така олія проходить додаткову обробку, що робить її більш нейтральною і безпечною для термічної обробки.

 

Для салатів обирайте нерафіновану олію, бажано холодного віджиму. Вона зберігає природний аромат, смак і максимум корисних речовин - вітамінів, антиоксидантів, жирних кислот. Ідеально доповнює овочеві страви, каші, закуски.

 

Для підтримки здоров’я важливо чергувати різні види олії - соняшникову, оливкову, лляну, гарбузову тощо. Не варто зловживати жодною з них: надмірне споживання навіть найкориснішої олії може нашкодити. 

 

Такий підхід дозволяє отримати максимум смаку й користі, не перевантажуючи організм зайвими жирами.

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Чоловічі імена, які притягують успіх та достаток
Деякі чоловічі імена вважаються особливо сильними за енергетикою. Вони нібито притягують до свого носія удачу, матеріальне благополуччя та внутрішню гармонію.
12 годин тому
Замок Потоцького в Козовій відновлять. Він стане мультифункціональним центром
Руїни замку Потоцького XVI століття в Козовій на Тернопільщині планують перетворити в сучасний мультифункціональний культурний центр громади із виставковою залою, кафе, костелом, музеєм та укриттям. Проєкт реалізує громадська організація «Інститут міської культури».
12 годин тому
Рафінована чи нерафінована: яку олію краще вживати і чому
На прилавках українських супермаркетів представлений широкий асортимент олій, які вражають не лише різноманіттям смаків, а й технологією обробки. Та чи знає споживач, чим насправді відрізняється рафінована олія від нерафінованої - і яку краще обрати для смаження, а яку для салату.
13 годин тому
5 найгірших місць, де не можна садити озимий часник
Навіть не уявляєте, чому ваш озимий часник не сходить або швидко гниє, попри дуже ретельний догляд? Причина може критися у невдалому виборі місця для посадки. Уся справа в тому, що озимий часник, попри стійкість до морозів, надзвичайно чутливий до багатьох інших умов.
13 годин тому
У зоні відчуження Чорнобильської АЕС з'явилися собаки синього кольору
Ці фотографії з'явилися наприкінці жовтня і на них видно, як кілька собак біля Чорнобильської атомної електростанції набули яскраво-синього відтінку. Кадри, що швидко розійшлися соціальними мережами, викликали бурхливе обговорення і здивування…
16 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.