Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Отруєння грибами: найчастіші помилки, яких допускають грибники Тернопільщини

З початку 2025 року лікарі Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб зафіксували 7 випадків, коли підозрювали отруєння грибами. Один із цих випадків підтвердили.

Отруєння грибами: найчастіші помилки, яких допускають грибники Тернопільщини

З початку 2025 року лікарі Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб зафіксували 7 випадків, коли підозрювали отруєння грибами. Один із цих випадків підтвердили.

5 годин тому Джерело:

Про це розповіла Суспільному лікарка-епідеміологиня відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних хвороб цього центру Олена Паламар. 
За її словами, є кілька видів грибів, якими на Тернопільщині найчастіше отруюються люди: 


Бліда поганка — схожа на сироїжку 


"Бліда поганка або мухомор зелений — гриб, який є дуже небезпечним. У ньому містяться аматоксини — найнебезпечніші речовини, що викликають некроз печінки та нирок. Вони не руйнуються при термічній обробці. Фалоїдини — токсини, що також вражають клітини печінки. Фалолізини — менш вивчені, але теж сприяють токсичному ефекту. Важливо пам’ятати, що бліда поганка — один із найбільш смертоносних грибів у світі. Навіть невеликий шматочок може призвести до летального отруєння. 


Чому бліді поганки плутають з іншими грибами? 


По-перше, молоді бліді поганки можуть виглядати, як маленькі опеньки, особливо якщо капелюшок ще не розкрився. Люди іноді не звертають увагу на піхву біля основи ніжки — ключову ознаку отруйності. Збирання грибів без зрізу ніжки або без перевірки місця росту — поширена помилка. 
 

По-друге, бліда поганка схожа на зелену сироїжку. Сироїжка належить до третьої категорії їстівних грибів, її можна вживати свіжою, смаженою, солоною, маринованою або сушеною. Однак важливо бути обережним, оскільки її можна сплутати з отруйними грибами, а саме з блідою поганкою, тому збір вимагає точного визначення". 


Мухомор часто плутають із ковпаком 


"Найчастіше люди отруюються мухомором. Схожим до цього гриба є ковпак кільчастий, він є умовно їстівним грибом, має гарні смакові якості, вживається лише у вареному та солоному вигляді. Однак з ковпаком треба бути обережними, щоб замість нього не підібрати мухомор. 
 

Був випадок, коли отруєння грибами виявили у жителя села Звенигород Чортківського району. Чоловік розповів, що вживав сироїжки (сироїжку рожеву) та ковпаки (ковпак-кільчастий). Ці гриби він збирав у лісі поблизу свого села. 


Отруєння може проявлятися по-різному: у деяких людей можуть бути сильні розлади травлення: нудота, блювання, діарея, біль у животі. Сирий або недостатньо термічно оброблений гриб може спричинити токсичну реакцію. Особливо чутливі діти, люди пенсійного віку і ті, хто має проблеми з печінкою чи шлунком. Ковпак може мати схожість з отруйним двійником, таким як Хлорофілум свинцешлаковий, це вид грибів із сімейства Шампіньйонових, та він є отруйний. Цей гриб дуже токсичний, часто спричиняє масові отруєння. Відрізнити його від ковпака складно: обидва мають кільце на ніжці та плямистий капелюшок. Головна ознака в отруйного виду, пластинки стають зеленуватими з віком, а у їстівного — залишаються білими або кремовими", — сказала Олена Паламар. 


Лікарка розповіла, що у 2024 році в області зареєстрували 52 випадки підозри отруєння грибами. Діагноз — отруєння грибними токсинами підтвердили у 21 людини — в 11 дорослих і 10 дітей. Найбільше випадків отруєння грибами зареєстрували у Чортківському районі — 13 людей, з них 9 дітей, тоді було 4 смертельних випадки. У Тернопільському районі отруєння виявили у 6 людей, з них одна дитина, у Кременецькому — двоє дорослих. 


"Усі, хто отруїлися, перебували на стаціонарному лікуванні в медзакладах Тернопільщини й інших областей: у Першому Територіальному медичному об'єднанні ім. Святого Миколая у Львові, в Охматдиті. Це стосувалось дітей з особливо тяжким перебігом отруєння грибними токсинами з важкими ускладненнями. Нажаль, тоді зафіксували чотири смертельних випадки — це дорослий і троє дітей". 


Олена Паламар розповіла, якими грибами отруїлися ці люди: 


"За розповідями людей про те, які гриби вони вживали, вони отруїлися ковпаком кільчастим — одна людина, дикорослими печерицями — також одна людина, грибами-зонтиками — двоє осіб, маремухами (це мухомор червоніючий) отруїлися 8 людей. Невідомими грибами, а люди гадали, що збирають опеньки і сироїжки, — отруїлися 9 осіб, померли четверо, з них троє дітей. Лікарі за розвитком ускладнень мали підстави вважати, що люди отруїлися блідою поганкою". 


Маремуха — умовно їстівний гриб, але у сирому вигляді може бути токсичним 


"Основний токсин цього гриба — гемолізин. Це білок, який руйнує еритроцити — червоні кров’яні тільця. Небезпека тут є активною саме у сирому грибі, але руйнується при термічній обробці — варінні або смаженні. Вживати сирим його категорично не можна. Важливо пам’ятати, що мухомор рожевіючий легко сплутати з отруйними видами, особливо з блідою поганкою. Ззовні він дуже подібний до отруйного мухомора пантерного. Безпечним вважають лише гриб, який добре термічно оброблений та зібраний досвідченими грибниками. В кулінарії такі гриби використовують сушені, а також свіжі, після відварювання. Відвар обов’язково треба вилити". 


Гриби-зонтики — багато видів є їстівними, але існують ризики 


"Потенційна небезпека полягає у тому, що ці гриби схожі на отруйні. Молоді зонтики легко сплутати з блідою поганкою або іншими отруйними мухоморами. Особливо небезпечно збирати незрілі гриби, коли капелюшок ще закритий. Також гриби-зонтики можуть викликати алергічні реакції, зокрема, у деяких людей можуть бути індивідуальні непереносимості або алергії. Також ці гриби є небезпечними, якщо їх неправильно приготувати. Сирі або недостатньо термічно оброблені зонтики можуть спричинити розлади травлення". 


"У 2024 році на Тернопільщині було зафіксоване масове отруєння грибами, тоді було 9 потерпілих, з них 8 дітей. Це одна сім'я: жителі міста Копичинці Чортківського району і жителька села Біла Чортківського району — це дитина, яка на момент споживання страви з грибів гостювала у цій родині. Зі слів матері, вони вважали, що гриби, які сім’я і їхня гостя вживали – це опеньки, їх назбирав співмешканець у лісі поблизу Копичинців. Лікарі, за клінікою отруєння та ускладненнями з’ясували, що це була бліда поганка, — розповіла Олена Паламар. 


Як визначити, чи є гриби безпечними: 


Збирати треба лише добре відомі види грибів, з добре розкритими капелюшками і з характерним малюнком. 


Варто користуватися атласами грибів або мобільними додатками з фото. 


Необхідно уникати молодих, закритих грибів, які легко сплутати з отруйними. Обов'язково уникати грибів із бульбою на ніжці або кільцем, що нагадує бліду поганку. 


Якщо є найменший сумнів — не брати такий гриб. 


Завжди потрібно термічно обробляти гриби перед вживанням. 


Не можна збирати гриби поблизу доріг, промислових зон, полів або садів з культурами, які обробляють гербіцидами, пестицидами. Також не можна збирати гриби у міських парках і скверах, навіть якщо гриби виглядають безпечно. Слід пам'ятати, що їх часто обробляють хімікатами і вони ростуть у забрудненому ґрунті. 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
«Незрячість - не вирок, а виклик, який надихає творити», - поет Роман Фещак
23 жовтня в Тернопільській обласній бібліотеці для молоді відбулась творча зустріч із поетом Романом Фещаком.
2 години тому
Покращує настрій і знижує стрес: чому в холодну пору треба їсти хурму
У холодну пору року кожен думає про те, що включити у раціон, аби допомогти організму протистояти різним вірусам і хворобам, які особливо загострюються восени. Дієтолог Андрій Маковецький радить обов’язково додати у меню хурму, яку по праву називають справжнім осіннім антидепресантом.
2 години тому
Вчені виявили несподівані властивості вітаміну В2
У світі науки знову відкриття! Вчені з японського Університету Кобе виявили несподівані властивості вітаміну В2, відомого як рибофлавін. Ця звичайна речовина, що міститься, зокрема, у яєчному жовтку, здатна значно уповільнити процес старіння організму.
2 години тому
Сніг, заморозки, дощі та сонце: синоптики розповіли, якою буде погода до кінця тижня
Протягом найближчих днів погода в Україні буде змінюватися не один раз унаслідок чергування атмосферних фронтів. Очікуються як дощові дні, коли всю країну накриють опади, так і сухі та подекуди сонячні. Проте заморозків та мокрого снігу майже не буде – такі "аномалії" матимуть локальний та короткостроковий характер.
3 години тому
Велика мрія вчительки з Великих Дедеркал
До Ірини Петрук я зателефонувала пізно ввечері. Та жінка ще й не думала про відпочинок – працювала над електронними журналами. Укотре переконалася: коли любиш свою професію, живеш нею, попри сотні перешкод, які стають на шляху, ти ніколи не залишаєш робочі турботи за порогом закладу.
4 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.