Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Виноробство - це як лотерея: чому «Татове вино» з Гусятина виграє постійно

В рамках престуру «Крафт, що тримає Україну: Тернопільщина, яка працює на Перемогу» журналісти побували у Гусятині, де розташоване виноробне господарство «Татове вино». Це сучасне підприємство, яке забезпечує роботою місцевих людей та спеціалізується на крафтовій продукції високої якості.

Виноробство - це як лотерея: чому «Татове вино» з Гусятина виграє постійно

В рамках престуру «Крафт, що тримає Україну: Тернопільщина, яка працює на Перемогу» журналісти побували у Гусятині, де розташоване виноробне господарство «Татове вино». Це сучасне підприємство, яке забезпечує роботою місцевих людей та спеціалізується на крафтовій продукції високої якості.

4 тижні тому Джерело:

Ідея створення виноробні народилася у Гусятині ще понад 15 років тому, але з часом це хобі переросло у справу сім'ї Буячків, яка отримала символічну назву - «Татове вино»: «Нам важливо, щоб українці повірили у якість нашого вина. Ця справа об’єднує нашу сім’ю і зберігає пам’ять про мого чоловіка», - розповідає власниця виноробні Надія Буячок. 


Сьогодні у господарстві працює 11 осіб, а під час збору врожаю - близько 40 людей. Це приклад того, як невеликий бізнес може бути соціально відповідальним і впливати на економіку громади. Виноробня має 6 га власних виноградників у Гусятині та виробляє близько 55 тисяч пляшок вина на рік. Для виробництва використовується до 80% власного винограду, решту закуповують на Одещині та на Закарпатті. Три основні сорти винограду, який тут вирощують - Юпітер, Мускат Оттонель та Йоханітер. 


Усі процеси виконуються вручну, без використання пестицидів чи шкідливих хімікатів. Виробництво оснащене сучасним європейським обладнанням з Італії, Болгарії та Словенії: «Виноробство - це як лотерея: кожен сезон різний, а цього року особливо важкий через погодні умови», - зізнається донька засновника Оксана Буячок. 


Виноробня пропонує класичне крафтове вино, яке створюють для себе і для тих, хто любить справжній натуральний смак.  У 2019 році Father`s Wine отримало ліцензію малих виноробів і стало першою офіційною виноробнею Тернопільщини з власними виноградниками. У 2021 році почався експорт: вина продаються в Естонії, Грузії, Японії, а з 2024-го - ще й у Швеції та США. 


«Парадокс у тому, що експорт зріс під час війни, коли інтерес світу до України збільшився. Але ми хочемо в першу чергу закохати українців у нашу продукцію», - підкреслюють власники. Продукцію Father`s Wine можна знайти у мережах WineTime, GoodWine, замовити в інтернет-магазині чи у закладах харчування по Україні. 


Родина Буячків продовжує розвивати винну культуру та впроваджує нові підходи. У виноробні консультують фахівці з-за кордону, а продукція відповідає сучасним стандартам, зокрема є веганською. 


Ця поїздка стала останнім етапом престуру «Крафт, що тримає Україну: Тернопільщина, яка працює на Перемогу», організованого Тернопільською обласною військовою адміністрацією для журналістів. 


Головною метою престуру було показати, як у воєнний час громади підтримують локальну економіку через крафтові виробництва. Вони створюють робочі місця, утримують людей у громадах, залучають молодь, підвищують додану вартість продукції та зміцнюють тил. 
Довідково, на Тернопільщині активно працюють 20 крафтових виробників у різних напрямах: 
- бджільництво (мед, крем-мед, медові наливки, продукти з горіхами та травами); 
- молочна продукція та різноманітні сири; 
- вина та крафтове пиво; 
- вирощування та заготівля ягід, трав, чагарників; 
- чайні набори, сублімована їжа, сушені ягоди, квіти та трави. 


Завдяки цим виробництвам в області створено понад 100 постійних робочих місць. Підприємствами та сільськогосподарськими кооперативами-крафтовиками вироблено продукції та надано послуг на суму 1,8 млн грн для 201 члена кооперативів. 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Чим підживити ґрунт восени, щоб збільшити врожай удвічі
Звичайне гречане борошно чи подрібнені зерна здатні стати натуральним підживленням. Достатньо лише однієї ложки, щоб підживити землю й отримати удвічі більший врожай. Такий метод простий, доступний і абсолютно безпечний для рослин.
10 годин тому
Гриби біля дому: ознака родючого ґрунту, чи небезпека
Господарі завжди хочуть, аби за грибами не доводилося ходити далеко. Найкраще, коли вони ростуть поруч. Але гриби у дворі можуть бути як корисними «помічниками», так і ознакою надлишку вологи або поганого дренажу. Не поспішайте їх позбуватися - спершу варто розібратися, які саме гриби ростуть на вашій ділянці.
14 годин тому
З кісточками чи без: як правильно їсти гранат
Деякі люди навіть не замислюються, як їсти гранат, з'їдаючи м'якоть разом з зернами. А дехто не впевнений у користі зерен для організму. Тож з'ясуймо, як все ж таки правильно їсти цю смачну ягоду.
14 годин тому
XVll Міжнародний молочний конгрес - ключова подія молочної галузі України
Міжнародний Молочний Конгрес – єдина платформа, яка щорічно збирає понад 500 професіоналів молочної галузі для обговорення ключових викликів, обміну досвідом та впровадження інновацій. Серед учасників Конгресу - власники та інвестори молочних ферм і переробних підприємств, керівники та менеджери, ветеринарні лікарі і технологи, міжнародні експерти та провідні постачальники продуктів і послуг, представники профільних міністерств, комітетів ВРУ, дипломатичних місій та партнерських організацій.
14 годин тому
«Нематеріальні скарби Тернопілля» презентували у Теребовлянському фаховому коледжі культури і мистецтв
Це відбулося під час урочистої одноіменної академії. На заході презентували унікальні елементи нематеріальної культурної спадщини Тернопільщини - автентичні традиції, звичаї, ремесла та обряди, які формують культурний код нашого краю.
15 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.