Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Учені назвали сир, який здатний уповільнювати старіння мозку

Сир камамбер - не лише делікатес із вишуканим смаком, а й продукт, який може позитивно впливати на роботу мозку. Дослідження свідчать, що регулярне вживання цього м'якого сиру з пліснявою уповільнює процеси старіння нервових клітин, підтримує пам'ять та концентрацію.

Учені назвали сир, який здатний уповільнювати старіння мозку

Сир камамбер - не лише делікатес із вишуканим смаком, а й продукт, який може позитивно впливати на роботу мозку. Дослідження свідчать, що регулярне вживання цього м'якого сиру з пліснявою уповільнює процеси старіння нервових клітин, підтримує пам'ять та концентрацію.

2 години тому Джерело:

Камамбер - це м'який сир із коров'ячого молока, який вперше з'явився у Нормандії. Його "візитівка" - біла пліснява скоринка і масляниста серединка з легкими горіховими та землистими нотами.

 

Окрім вишуканого смаку, він багатий на корисні речовини:

 

вітамін B12 - потрібен для енергії та здоров'я нервової системи;

 

кальцій і фосфор - зміцнюють кістки;

 

біотин і пантотенова кислота - важливі для обміну речовин.

 

Але найбільший інтерес учених викликали аміди жирних кислот, які утворюються завдяки ферментації. Саме вони можуть бути ключем до когнітивних переваг камамбера.

 

Як пов'язані сир і пам'ять

 

Науковці проаналізували вплив камамбера у дослідах на мишах. Гризуни, що отримували речовини, утворені в сирі, демонстрували кращі результати в тестах на пам'ять і орієнтацію.

 

Найсильніший ефект показав міристамід - сполука, яка підвищувала рівень нейропротекторних факторів у ділянці мозку, відповідальній за навчання та запам'ятовування. Інші аміди - олеамід і стеарамід - теж мали позитивний вплив, хоча й слабший.

 

Цікаво, що звичайна міристинова кислота (без ферментації) не давала такого ефекту. Це означає, що саме процес дозрівання сиру має вирішальне значення.

 

Чи може камамбер захистити від деменції

Поки що це лише припущення, але результати надихають. Дослідники вважають, що регулярне включення камамбера до раціону може допомогти підтримувати мозок у тонусі та, можливо, уповільнити вікові когнітивні зміни.

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Завершується реєстрація на І етап Всеукраїнських олімпіад з навчальних предметів
12 вересня стартувала реєстрація учнів на І етап Всеукраїнських олімпіад з навчальних предметів. До участі можуть долучитися школярі закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти. Реєстрація триватиме 7 календарних днів. Про це під час брифінгу розповіла директорка департаменту освіти і науки Тернопільської ОВА Ольга Хома.
2 години тому
Козівчани пам’ятають коріння свого роду
14 вересня, після відправлених Богослужінь у храмах, Козівська громадськість, гості, священники, представники місцевої влади зібралися у сквері центральної площі містечка біля пам’ятника українцям – жертвам депортації, сталінського режиму з нагоди відзначення Дня початку депортації українського населення з Польщі в 1944–1951 роках.
2 години тому
Учені назвали сир, який здатний уповільнювати старіння мозку
Сир камамбер - не лише делікатес із вишуканим смаком, а й продукт, який може позитивно впливати на роботу мозку. Дослідження свідчать, що регулярне вживання цього м'якого сиру з пліснявою уповільнює процеси старіння нервових клітин, підтримує пам'ять та концентрацію.
2 години тому
Є перший тернопільський цукор!
На Тернопільщині успішно розпочався сезон цукроваріння. Перші тонни «білого золота» уже зійшли з конвеєрів Хоростківського і Козівського заводів.
2 години тому
Оригінальні рецепти консервації зі слив
Слива – це справжня королева осіннього врожаю, яка здатна дивувати своєю багатогранністю. Пропонуємо рецепти, що перевернуть ваше уявлення про консервування, перетворивши звичайні плоди на вишукані делікатеси.
3 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.