Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

У Долині на Прикарпатті відновлять видобуток кухонної солі

Після тривалого занепаду колишнє солевиварювальне виробництво, яке свого часу було одним із найпотужніших у місті, має шанс на нове життя. Про це повідомив міський голова Долини Іван Дирів. За його словами, зараз кипить робота над відновленням солевидобутку: активно тривають роботи над Проєктом розробки Долинського родовища, проводиться ретельна оцінка впливу на довкілля.

У Долині на Прикарпатті відновлять видобуток кухонної солі

Після тривалого занепаду колишнє солевиварювальне виробництво, яке свого часу було одним із найпотужніших у місті, має шанс на нове життя. Про це повідомив міський голова Долини Іван Дирів. За його словами, зараз кипить робота над відновленням солевидобутку: активно тривають роботи над Проєктом розробки Долинського родовища, проводиться ретельна оцінка впливу на довкілля.

14 годин тому Джерело:

До створення проєкту нового солевиварювального заводу долучилися фахівці Державного науково-дослідного та проєктного інституту основної хімії «НІОХІМ». За інформацією blitz.if.ua, спеціальний дозвіл на видобуток галіту ще у 2023 році отримала харківська компанія ТОВ «Планета комфорт». 


Іван Дирів наголосив, що відновлення солевидобутку - це не лише економічна ініціатива, а й важливий символічний крок: «Це повернення до історичних витоків, можливість для Долини знову стати вагомим гравцем у соледобувній галузі України». 


Раніше за довідкою Дрогобицької міської ради (drohobych-rada.gov.ua) на Львівщині з-понад десятка підприємств, які видобували сіль в Україні, сьогодні діючим залишилось лише одне – це ДП «Дрогобицький солевиварювальний завод». Попри чималі запаси солі в країні, солевидобуток практично зупинився. Відтак сьогодні на прилавках магазинів та супермаркетів лише одна з восьми пачок солі – українська, всі інші – імпортні. 


В час повномасштабної війни Дрогобицька солеварня збільшила потужності виробництва – тут виварюють близько 60 тонн солі на місяць. В масштабах країни це – мізер, однак вона єдина – українська. І що важливо – на 100% чиста і якісна. Дрогобицька сіль виготовляється стародавнім методом – виварювання з соляної ропи, відтак вона кришталево чиста і не містить сторонніх домішок. А навпаки – насичена корисним йодом. 


Нагадуємо, Дрогобицький сільзавод перебуває у державній власності. Кілька разів його намагались продати з аукціону, однак завдяки об’єднаним зусиллям мешканців міста та керівництва громади, цю процедуру призупинили. 


Отож, маємо сподівання, що до Дрогобицької солі незабаром додасться ще й Долинська… 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Інфляція замахнулася на «святе» - сало
В Україні триває зростання цін на сало. У червні зафіксовано чергове подорожчання популярного продукту. Як повідомляє Держстат, у червні середня споживча ціна за кілограм сала становила 172,96 грн, що на 1,2% вище, ніж у травні (170,84 грн/кг).
8 годин тому
До діда на хутір. Життєва історія
На тролейбусній зупинці Вадик побачив свого однокласника Максима. "О, добре, що тебе зустрів, – як завжди, швидко заторохтів той. – Завтра збираю нашу компанію, трохи потусуємся. Треба уродини якось відзначити". "Точно, у тебе ж у липні день народження, – зрадів Вадик. Та враз посмутнів. – Але я не прийду, бо мама відправляє мене на хутір до діда".
11 годин тому
Секрет, який не дасть завестися шкідникам під мульчею
Не викидайте скошену траву. Так завжди кажуть, бо її можна використовувати для мульчування рослин та дерев. Тільки робити це потрібно правильно. Тоді не буде жодної шкоди, а тільки користь. Що ж потрібно робити, аби шкідникам не було місця під мульчею.
11 годин тому
Як зберігати часник, щоб він пролежав довго: запам'ятайте ці поради
Часник – незамінний інгредієнт на кухні, але іноді важко уникнути проростання чи висихання. «Сільський господар» розповідає, як зберігати часник, щоб він залишався свіжим надовго.
11 годин тому
Якість освітніх послуг у громадах Тернопільщини
Під час брифінгу у Тернопільській ОВА про результати рейтингової оцінки соціально-економічного розвитку громад за напрямком «Освіта» розповіли заступник начальника обласної військової адміністрації Павло Журба та начальниця департаменту освіти і науки Ольга Хома.
11 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.