Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Всі дороги ведуть до «Агроленду»

Ще на Стрітення на околиці села Великий Ходачків, яке розташоване обабіч траси Тернопіль – Бережани, запрацювала перша черга етнопарку «Агроленд». Тут, з ініціативи засновника компанії «Агропродсервіс», народного депутата України Івана Чайківського, відтворено нашу культурну, побутову і господарську минувшину, пам’ять про яку збереглася лише у людей старшого віку.

Всі дороги ведуть до «Агроленду»

Ще на Стрітення на околиці села Великий Ходачків, яке розташоване обабіч траси Тернопіль – Бережани, запрацювала перша черга етнопарку «Агроленд». Тут, з ініціативи засновника компанії «Агропродсервіс», народного депутата України Івана Чайківського, відтворено нашу культурну, побутову і господарську минувшину, пам’ять про яку збереглася лише у людей старшого віку.

4 місяці тому Джерело:

А минулої суботи тут відкрили чергову локацію – 15-у ферму, де утримують корівок світу тридцяти екзотичних порід. Серед них – Українська сіра корова, охоронниця степів, корівки найстаршої м’ясної породи Лімузин – золотий дар Франції, представниці японської чорної породи Вагю – символ багатства і благословення. З-поміж інших вирізняються Угорські сірі корівки, які мають сріблясте хутро, представниці альпійської молочної породи Монбільярд. Вважали, що ці корови приносять достаток і спокій у кожну сім’ю. Увагу відвідувачів привертатимуть корівки – пухнасті охоронці шотландських гір,  нащадки степової спадщини – білоголові українські корови та інші представниці відомих у світі порід. 


До уваги відвідувачів три чудові локації, які географічно-територіально представляють Поділля, Волинь і Опілля. Три давніх будиночки, а правильніше буде назвати їх хатами, містять предмети побуту, меблі, як-от бамбетлі, лави, скрині, ліжка, столи. Інші експонати засвідчують, як і чим харчувалися наші предки кінця ХІХ – початку ХХ століття, показують їхню культуру і звичаї. 


– Багато речей, зразків одягу нам довелося купувати, – розповідає директорка етнопарку Зоряна Заяць. – Чимало людей нам просто дарували старовинні речі, які вони любовно зберігали, шануючи пам’ять про своїх родичів. Наприклад, безкоштовно віддавали вишивки своїх прабабусь, розуміючи, що етнопарк чи не перший такого масштабу в Україні. Можливо, на 100 відсотків нам поки що не вдалося відтворити всі експонати тих часів, але на 90% однозначно. 


Один із відвідувачів, 82-річний чоловік із Львівщини уже двічі приїжджав до етнопарку. Він у захваті від виставки сільськогосподарської техніки. Працював свого часу на одному з таких тракторів. Каже, тут на виду все те, що пам’ятаю з дитинства, зі своєї юності… 


За словами Зоряни Іванівни, після відкриття етнопарку запрацювала і перша черга дитячого майданчика. Тепер планують відкрити другу чергу, де будуть додаткові цікаві локації для дітей і відпочинкова зона для батьків. У травні очікують відкриття Драйвленд, локації, де представлять сільгосптехніку та причіпні знаряддя радянських часів. 


Улюблений куточок для всіх відвідувачів той, де можна побачити кізочок, фазанів, курочок китайських шовкових, баранців – уясанів, овець, індиків, курей кількох порід, попугаїв – крамерів. Неподалік ще одна чудова локація етнопарку – відтворені стара лісопильня, тартак,  за стародавніми кресленнями – лемківська світлиця і виставка артефактів війни. 


Родзинкою для гостей «Агроленду» незабаром стане пекарня, де випікатимуть хлібобулочні вироби за старими рецептами у традиційній селянській печі. За  технологічним процесом і, власне, самою випічкою можна буде поспостерігати (все це відбуватиметься за склом), отож відвідувачі не обминатимуть таку видовищну картину. Поруч, через короткий проміжок часу запрацює сироварня, де вироблятимуть особливі сири. Завершують підготовку чергових локацій: музею преси та фотолабораторії, фарфорових виробів, музею скла та майоліки. 


– На території етнопарку пригощаємо відвідувачів м’ятно-липовим чаєм та узваром, –  каже директорка етнопарку. –  А ще до послуг гостей ресторан «Велика миска», де можна не тільки смачно поснідати, пообідати чи повечеряти, а й оглянути понад тисячу розписаних тарілок. 


Працюємо без вихідних і без перерви на обід щоденно від 10.00 до 19.00. Екскурсія для групи відвідувачів вартує 500 грн, індивідуальне ознайомлення – 100 грн. Безкоштовно вхід за посвідченням УБД, ветеранам війни, людям із інвалідністю та дітям зростом до 80 сантиметрів. 
«Агроленд» – господарка велика, яку потрібно щоденно доглядати. Ми це робимо і хочемо, аби кожен відвідувач відчував тут щасливі миті свого життя». 


Петро ГУДИМА 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Оборонець Маріуполя Михайло Діанов одружився
Колишній боєць 36-ї окремої бригади морської піхоти Збройних сил України Михайло Діанов, який став відомим завдяки легендарному фото з «Азовсталі», одружився з коханою Мирославою. Про це він повідомив у своєму Facebook та опублікував фото з дружиною на тлі Тернопільського ставу.
9 годин тому
Розумна годівниця видає птахам їжу в обмін на зібране сміття. Одна пташка принесла для обміну банківську картку…
Багато людей люблять підгодовувати пташок, але годівниця, створена умільцями, слугує не тільки цій добрій меті. Користувачі соціальних мереж з подивом помилувалися на те, як наші пернаті друзі приносять сміття і складають його в спеціально відведену для цього ємність, а натомість отримують корм.
9 годин тому
Аграрії намолотили майже мільйон тонн зерна
Українські аграрії наближаються до збору першого мільйона тонн зерна нового врожаю. Про це повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства України. Загалом жнивують вже у дев’ятьох областях.
10 годин тому
Як і коли обрізати лаванду: важливі поради
Регулярна обрізка лаванди є ключовим елементом догляду. Вона запобігає огрубінню стебел, підтримує компактну форму куща, стимулює розвиток нових пагонів. Експерти розповіли про оптимальні терміни, техніку обрізки та поширені помилки.
11 годин тому
Кава чи чай: дієтолог розповів, з чого краще починати день
Багато людей не уявляють свій ранок без кави або чаю. Однак виникає питання, що корисніше з напоїв пити в цей період дня. Тому дієтологи визначили кращий ранковий напій та розповіли, як кожен з них впливає на організм людини.
12 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.