Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

З висоти Святої гори, або «Полупанівські смаколики» та їх волонтерська місія

Полупанівка – мальовниче село Скалатськї міської територіальної громади, розташоване обіч Підволочиського шосе та відоме своєю унікальною Святою горою, до якої нещодавно розроблений та узаконений туристичний маршрут. Тут діє жіноча волонтерська спільнота «Полупанівські смаколики» – це об’єднання місцевих жінок, які вже довгий час не лише випікають домашні солодощі для хлопців-захисників, а й волонтерять в інших напрямах – організовують збір коштів на придбання необхідного для військових, беруть участь у численних ярмарках на допомогу ЗСУ, які відбуваються в Скалатській та в сусідніх громадах.

З висоти Святої гори, або «Полупанівські смаколики» та їх волонтерська місія

Полупанівка – мальовниче село Скалатськї міської територіальної громади, розташоване обіч Підволочиського шосе та відоме своєю унікальною Святою горою, до якої нещодавно розроблений та узаконений туристичний маршрут. Тут діє жіноча волонтерська спільнота «Полупанівські смаколики» – це об’єднання місцевих жінок, які вже довгий час не лише випікають домашні солодощі для хлопців-захисників, а й волонтерять в інших напрямах – організовують збір коштів на придбання необхідного для військових, беруть участь у численних ярмарках на допомогу ЗСУ, які відбуваються в Скалатській та в сусідніх громадах.

2 тижні тому Джерело:

Центр – старостат 


– Нас об’єднала війна, – розповідає староста Полупанівського старостинського округу Скалатської ТГ Марія Марко. –  Центром нашої  допомоги фронту з початку повномасштабного вторгнення росії на українську землю, з березня 2022 року, став старостат. Нині тут  вже є по-справжньому обладнана кухня з усім начинням – духовки, плити, холодильники, морозильні камери, стелажі, склад для готової продукції. В будень після роботи, або в неділю після літургій у церкві та костелі сюди сходяться жінки, і під керівництвом завідувачки кухонними справами Галини Гачинської узгоджують  і виконують свою звичну роботу – печуть, складають, пакують, заповнюють морозильні камери. Дуже багато готують і вдома. Нещодавно Аделя Рибак і Яна Гайдамаха зробили тисячу голубців, які в замороженому вигляді разом із іншим провіантом вже доставлені хлопцям на передову… 


Марія Миколаївна каже, що задіяні в «Полупанівських смаколиках» практично всі жінки Полупанівки. Велика участь Марії Гуменюк, Лілії Балабан, Ірини Колісник, Надії Марків, Юлії Петрик, Ольги Кузняк, Галини Вішко, Надії Перчик…  Двічі на місяць із Полупанівки на східний фронт до захисників-земляків відправляють завантажений провіантом (а це також обладнання, ліки, військова амуніція – загалом вагою 2 тонни) волонтерський бус. Супроводжують вантаж зазвичай староста Марія Марко, водій  Павло Марко, чоловік Марії Миколаївни, та голова Скалатської громади Петро Савончак. 


Разом із людьми доброї волі 


– Наші поїздки на Схід розпочалися з червня 2022-го, – продовжує розповідь пані Марія. – Разом із Анатолієм Вішком і настоятелем церкви отцем Андрієм возили допомогу на передову бусом о. Андрія. Жіноцтво вже тоді було таке ж згуртоване. А оскільки всі ми активні в соціальних мережах, нас почали підтримувати земляки та люди доброї волі за кордоном. Оксана Строчинська, яка багато років живе і працює в Італії, не лише передає необхідне для захисників. Цього року Оксана подарувала бус для наших волонтерських поїздок, аби староста Полупанівки була мобільнішою. Тож тепер є змога виїжджати до хлопців двома завантаженими бусами. 

Староста села Полупанівка Марія Марко (крайня справа) та голова Скалатської ТГ Петро Савончак із учасницями "Полупанівських смаколиків"


Добрий приклад завжди має відгук. Так у активної жіночої полупанівської спільноти з’явилися друзі за кордоном. Вже неодноразово в Полупанівку приїжджала з Польщі Данута Гофман і приєднувалася своєю значною матеріальною допомогою до волонтерських вантажів, привозила  зимові спальники, футболки, продукти тривалого зберігання. Є значна допомога від Єлени Корендій із міста Тренто (Італія). Анджей Герцунь, який живе в Польщі, а його родове коріння в Старому Скалаті, тричі привозив у Скалатську громаду обладнання для відправлення військовим – зарядні станції, тепловізори, одяг.  Від імені полупанівчан, усіх жителів громади Марія Марко висловлює подяку перевізнику – тернополянину Миколі Гирилі,  який на прохання закордонних волонтерів безоплатно доставляє передачі з Італії. 


«Не ділимо на «своїх і не своїх» 


Троє Героїв із Полупанівки віддали свої життя в боях із ворогом, двадцять один захисник із села боронить державу. А всього із Скалатської громади понад двісті  воїнів на Донецькому, Харківському, Запорізькому напрямках щодня стають на оборонні позиції. 


– Кожен наш волонтерський приїзд до хлопців, а ми не ділимо їх на своїх і чужих, – це не просто доставка продуктів, речей і необхідного їм спорядження. Це наповнена любов’ю і теплом вісточка з дому, частинка дому, – схвильовано говорить Марія Марко. – Не всі можуть тримати зброю, але працювати на перемогу повинні всі. 


Під час кожної волонтерської поїздки в бусах завжди є наповненою «фермерська» частина. Це овочі, борошно, крупи, м’ясо. Ці завантаження роблять місцеві фермери Михайло Петрик, Петро Земба, Михайло Кузь, Василь Качур із Новосілки, директор ТОВ «Веда Поділля»  Володимир Цебак. Аграрії, як каже  Марія Миколаївна, також спонсорують пальне для волонтерських автомобілів. 


Найдорожча відзнака 


«Полупанівські смаколики» – тепер це вже своєрідний волонтерський бренд і спільнота невтомного жіноцтва Скалатської громади. Коли виїжджають зі своїми неповторними полупанівськими пляцками для участі у благодійних ярмарках – мають єдиний стиль футболок і скатертин, якими накривають презентаційні столи, – це логотип «Полупанівські смаколики» на тлі художнього зображення Святої гори. Коли на цьогорічний Всесвітній день туризму, 28 вересня, виїжджали для участі в урочистостях, організованих на території Скалатського замку, представниця волонтерської спільноти Галина Павлюк представляла відеоролик із розповіддю про Святу гору в Полупанівці з вражаючою Хресною дорогою. Це місце, як вважає староста Полупанівки Марія Марко, всім варто відвідати.  


Під час благодійних ярмарків за свої пляцки та інші ласощі виручають у середньому 20 тисяч гривень, які спрямовують на допомогу військовим. Долучалися до зборів, які організовує в Кам’янках директорка ТОВ «Агрофірма «Медобори», волонтерка Уляна Хом’як-Антонюк. Підтримують зв’язки із благодійним фондом Івана Чайківського «Покрова», його директоркою Любою Вовк, робили внески на оголошені «Покровою» придбання безпілотників для бригади НГУ «Азов». На тому ярмарку, пригадує пані Марія, лише розкішних сирників мали 11 (!) видів. Зібрана сума також була для полупанівського жіноцтва рекордною – 27 тисяч гривень. Каже, що офіційна «Подяка» від БФ «Покрова» та командування бригади Національної гвардії України «Азов», а ще синівська вдячність захисників-земляків – їх найвища і найдорожча відзнака. 


…Коли в 2020 році Марію Марко призначали старостою Полупанівки, вона мала мрію і велике бажання працювати для рідної громади, розвивати своє село, зробити для людей щось таке значуще, аби про Полупанівку дізналася вся Україна. Війна. Їй це вдається. 


Ганна МАКУХ  

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Ситуація з бронюванням може зупинити роботу агрокомпаній
Українська зернова асоціація (УЗА) просить уряд про автоматичну пролонгацію статусу критичного підприємства та продовження дії бронювань на період проведення загального аудиту заброньованих працівників, у яких він завершився або завершиться найближчим часом.
7 годин тому
Трійка найбагатших тварин у світі
Більшість людей про такі гроші тільки мріють. Найбагатшим домашнім улюбленцем є німецька вівчарка Ґюнтер VI з капіталом у 500 мільйонів доларів. Кішка Нала з капіталом у 100 мільйонів доларів та кішка Олівія Бенсон з капіталом у 97 мільйонів доларів посідають друге і третє місця відповідно.
7 годин тому
Прозрівають? Більшість росіян хочуть іншої політики в країні
У росії проєкт «Хроники» провів опитування серед громадян рф, під час якого вдалося з'ясувати, що навіть ті, хто говорить про підтримку Путіна, хочуть речей, які протилежні тому, що зараз робить російський диктатор. З результатами опитування ознайомилось російське видання «Медуза».
8 годин тому
Яким буде листопад: прогноз на місяць
Цьогоріч листопад очікується теплішим, ніж звичай, хоча на початку місяця й може утворитися циклон, що принесе дощ, місцями навіть із мокрим снігом. Також у листопаді температура повітря може бути на градус вищою за кліматичну норму.
8 годин тому
Чому так важливо їсти моркву: розповідає МОЗ
Морква – один із найкорисніших овочів для очей. Але на цьому її властивості не закінчуються.
9 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.