Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

На його мелодіях так легко донести до розуму і серця рідне слово

Сьогодні, 22 липня, легендарному композиторові, виконавцеві й театральному режисерові Народному артистові України Анатолію Горчинському виповнилося б 100 років.

На його мелодіях так легко донести до розуму і серця рідне слово

Сьогодні, 22 липня, легендарному композиторові, виконавцеві й театральному режисерові Народному артистові України Анатолію Горчинському виповнилося б 100 років.

2 місяці тому Джерело:

Навіть важко відразу відповісти, ким він був більше: театральним режисером, чи композитором і співаком. Як режисер Анатолій Горчинський поставив майже 110 вистав у театрах Львова, Хмельницького, Рівного, Луцька і Тернополя. Зрештою, навіть у Пензі та Кишиневі.  


Його запросили на посаду чергового режисера у Львівський театр імені Марії Заньковецької відразу після захисту дипломних робіт у Київському театральному інституті імені Карпенко- Карого. За 11 років у Львові він поставив 20 вистав. І саме там виробив своє режисерське кредо: «Ніколи не кричи на акторів, бо вони тобі хліб дають». Згодом кілька років очолював Львівський театр юного глядача, де у нього працював актором майбутній відомий режисер Роман Віктюк. 


До речі, багато шлягерів, яких у доробку Анатолія Аркадійовича 250, написано як пісні до вистав. Мало хто знає, але знаменита «Червона троянда» з'явилася, коли режисер ставив у Львівському театрі імені Марії Заньковецької «І один у полі воїн». 


Зрештою, до Київського музичного училища його прийняли теж завдяки пісенній творчості. Борис Михайлович Лятошинський послухав, як Горчинський виконує власні пісні, і натиснув своїм авторитетом на членів приймальної комісії: «Музичній грамоті навчимо! Головне, що хлопець має хист». Згодом Горчинський вкотре переконався - тільки щирість і емоційність виконання дають наснагу: «Якщо не маєш голосу, то треба співати серцем. А головне - не можна маніпулювати глядачем, працювати у півсили». До речі, він ніколи не користувався фонограмами, хоча кожна з його програм складалася з не менше ніж 40 пісень у живому виконанні. 


Поєднати режисуру й музику молодому Горчинському порадив Мар'ян Михайлович Крушельницький, у класі якого вчився майбутній режисер, а тоді студент Київського театрального інституту імені Карпенко- Карого. У стінах цього навчального закладу він познайомився з Еліною Бистрицькою, Костянтином Огнєвим, Сергієм Данченком, Костем Степанковим, Адою Роговцевою. Горчинський вчився добре, навіть отримував підвищену стипендію. Ще в студентські роки він був лауреатом багатьох пісенних фестивалів. 


У пісенній творчості Анатолій Горчинський - ціла творча епоха. Як композитор він написав понад 350 пісень. Виконував їх сам, ці твори прикрасили також репертуар багатьох співаків. «Червона троянда», «Троянди на пероні», «Росте черешня в мами на городі» визнані хітами ХХ століття. 
Його дружина Олена колись пригадала цікавий випадок: 


- Коли ми зібралися повінчатися, уночі перед шлюбом Анатолій учив молитву, бо все життя був атеїстом. Коли ж пішов до сповіді, то одразу вийшов. Я здивувалася - невже забув слова? А він каже: «Священик запитав, чи то я написав «Черешню». Почувши ствердну відповідь, сказав, щоб я ішов із Богом - мені прощаються всі гріхи»… 


Відомий знавець української естради Михайло Маслій так оцінює творчість Анатолія Горчинського: «Він творив українську естрадну пісню задовго до Мирослава Скорика, Олександра Білаша, Левка Дутківського, Володимира Івасюка, Ігоря Білозіра. І творив успішно». 

 
На початку 1970-их радіо- і телевізійний ефір були заповнені радянською естрадною «попсою», виключно російською. Українська пісня звучала невиразно. І саме тоді Господь звів Анатолія Горчинського і молодшого від нього на 25 років Володимира Івасюка. Молодший зізнався, що знає напам’ять найпопулярніші пісні Анатолія Аркадійовича, а про їхню першу зустріч пізніше розповідав: «Ой, таки не вірю очам своїм: переді мною - живий Горчинський! Можна рукою Вас торкнутися! Й щиро кажу, повірте, не було б Вашої «Червоної троянди», й моя «Червона рута» не зацвіла б…».  


І поки молодший набирав музичної ваги, старшого справедливо вважали патріархом української пісні. Адже з-під пера композитора з’явилися такі вічні хіти, як «Червона троянда», «Троянди на пероні». «А на схилі віку він отримав чудернацьке, але доброзичливе прізвисько «Черешня». Таким був справжній і феєричний вияв визнання і всенародної любові всенародного хіта «Росте черешня в мами на городі», - зауважив Михайло Маслій.  


Поруч з Володимиром Івасюком, Олександром Білашем, Ігором Покладом. Степаном Сабадашем Анатолій Аркадійович увійшов до п’ятірки найкращих вітчизняних композиторів ХХ століття. Чим же ж і як пояснити феномен Горчинського? Мабудь, відповідь знайдемо в словах композитора Бориса Лятошинського: «У нього є мелодія, на крилах якої так легко донести рідне СЛОВО до розуму і серця слухача, створити відповідний настрій, спонукати людину разом з автором думати, любити, творити, кохати, страждати»… 


Тарас ВАСИЛІВ 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Кавунові шкірки як добриво: засіб, який творить дива
У складі шкірок від кавуна багато вітамінів і корисних речовин як для людини, так і для рослин. Якщо використовувати шкірки в якості домашнього добрива, то це позитивно позначиться на врожаї. Причому ефект буде помітний практично одразу.
11 годин тому
Перше золото за вісім років
Українські спортсмени продовжують вражати своєю результативність на Паралімпійських іграх. Зокрема, українець Віктор Дідух став чемпіоном Паралімпійських ігор-2024 з настільного тенісу. Про це повідомив Національний комітет спорту інвалідів України у Facebook.
11 годин тому
Премія імені першого бургомістра-українця Тернополя Володимира Лучаківського
Цього року до Дня місцевого самоврядування в Тернополі традиційно присуджуватимуть та вручатимуть Премії імені першого бургомістра-українця Тернополя Володимира Лучаківського. Урочисте нагородження номінантів премії відбудеться 7 грудня у День місцевого самоврядування.
14 годин тому
Ігор Цвєтов завоював друге золото на Паралімпіаді-2024
7 вересня на Паралімпійських іграх у Парижі знову лунає український гімн після вражаючої перемоги Миколаївського бігуна-легкоатлета Ігора Цвєтова. Він став володарем золотих медалей на дистанціях 100 м та 200 м класу T35.
15 годин тому
Як ми копали бараболі
Баба Юстина завжди вставала вдосвіта. Кожний ранок вона починала з молитви і подяки перед образами (й тим же його закінчувала). Поки ми спали, баба тихенько розпалювала в печі й замішувала тісто на хліб. Вона не визнавала магазинних дріжджів, а по-старому, як її предки, пекла хліб на заквасці з житнього борошна (часом з вівса, ячменю чи на сироватці). З цього тіста баба також робила рум’яні пиріжки та завиванці.
15 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.