Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

ПП «Агро-Спектр» із Білобожницької територіальної громади бере курс на овочівництво

З кожним роком більшає агропідприємств, які наважуються спробувати себе у галузі овочівництва. Серед них – приватне підприємство «Агро-Спектр», що базується у селі Ромашівка Білобожницької громади. Це невелике за українськими мірками агропідприємство, засноване 2003 р., що володіє земельним банком у трьох селах – Ромашівці, Джуринській Слобідці та частково в Джурині, загалом – понад 700 га орних земель.

ПП «Агро-Спектр» із Білобожницької територіальної громади бере курс на овочівництво

З кожним роком більшає агропідприємств, які наважуються спробувати себе у галузі овочівництва. Серед них – приватне підприємство «Агро-Спектр», що базується у селі Ромашівка Білобожницької громади. Це невелике за українськими мірками агропідприємство, засноване 2003 р., що володіє земельним банком у трьох селах – Ромашівці, Джуринській Слобідці та частково в Джурині, загалом – понад 700 га орних земель.

2 місяці тому Джерело:

Середня нарахована заробітна плата за минулий рік – 22 тис. грн. Реально можуть похвалитися показниками збирання врожаїв –  5,5 т/га ріпаку, 8 т/га пшениці, від 4,5 до 5 т/га соняшнику.  Сплачують немалі податки до місцевого бюджету. ПП «Агро-Спектр» визнали критичним підприємством для економіки України. Тобто можна з упевненістю стверджувати, що як для невеликого сільгосппідприємства, воно твердо «стоїть на ногах». Про те, як зародилася і втілюється ідея розвивати овочівництво,  цікавимось у директорки підприємства Марії Горбаль. 


– Не секрет, що в аграрному бізнесі з початку війни настали справді скрутні часи. Відсутність реалізації, зниження цін, зростання собівартості продукції. Тож наше підприємство стало шукати шляхи диверсифікації виробництва. Ідей було багато, але зупинилися на овочівництві, – розповідає Марія Горбаль. –  Із Джурина і Джуринської Слобідки понад 60 чоловіків нині захищають Україну. В них залишилися дружини, які раніше здебільшого їздили на заробітки в Польщу чи інші країни. Тепер вони були змушені залишитися доглядати свою сім’ю, батьків, а роботи вдома немає. Тому, аби дати робочі місця, плюс диверсифікувати виробництво, ми вирішили спробувати себе у цій галузі.   


Багато часу йде на вивчення азів овочівництва. Однак як кажуть, курчат восени рахують, і сподіваюся, що все у нас вийде: люди отримають гідну зарплату, громада – податки. Як сказав наш президент, «хто платить податки, той теж воює». Тож будемо раді внести певну лепту в захист України і підтримку людей, що живуть у наших селах. 


– Важко було починати все «з нуля»? 


– Звичайно. Спочатку ми планували побудувати прості парники. Але згодом вирішили піти складнішим методом, спорудивши всі теплиці за системою мітлайдерів. У них присутній особливий повітряний обмін, рослини не перегріваються. Одну теплицю зробили як розсадник, з ультрафіолетовим освітленням, опаленням тощо, і це дало змогу зробити крок уперед. Ми змогли заплановано отримати сходи рослин, незалежно від погодних умов. У звичайній теплиці цього спрогнозувати не можна. А так – вийшло як книжка пише. Посіяли перець – через сім днів отримали сходи; огірок – через півтора дня. Тобто ми змогли спрогнозувати на наявну кількість теплиць графік появи розсади. На полі, звичайно, нічого не спрогнозуєш. Після висадження у  ґрунт просто неба  майже  все залежатиме від погоди. 


– Як буде з реалізацією? 


– Поділюся  секретом. Спочатку ми знайшли консервний завод, який готовий у нас купувати продукцію. З ріпаком чи пшеницею набагато простіше – посіяв, зібрав, поставив у склад і чекаєш ціни чи коли виникла потреба в коштах – реалізовуєш. Тут усе інакше – мусиш знати наперед, кому і коли віддати продукцію. Зібраний вранці огірок має бути ввечері реалізований, оскільки він втрачає вологість, товарний вигляд тощо. Так само помідори чи перець. Тобто спершу ми знайшли ринок збуту і під нього почали підлаштовуватися. 


– Які площі запланували під овочівництво? 


– Чотири гектари – під огірки, шість – під помідори і два під перець – солодкий і гіркий. Ще посадимо незначну кількість динь і кавунів. Спробуємо, що з того вийде: чи будуть солодкі на смак як херсонські, і чи взагалі їх можливо культивувати у нашому регіоні. 


Овочівництво не тільки непрогнозоване, а й непередбачуване. Праця в полі дуже важка. Коли ти посадив вдома грядку – це одне, а коли перед тобою гектари площ – це інше. Прогнозую, що й збір врожаю буде нелегкий. Це все – важка ручна праця, під сонцем. Само собою, вона має добре винагороджуватися. Не кожна людина готова працювати в полі. У наш час технічного прогресу ми звикли, що одяг пере пральна машина, чи не в кожного є кухонні комбайни, скороварки, електросушарні. Тепер жінка навіть у селі почуває себе панянкою. А тут треба буде повернутися до витоків: вручну посадити, просапати, оскільки повністю механізувати цей процес нереально.   


– Скільком людям даєте роботу? 


– На цей час в овочівництві задіяно двадцять дівчат, які сезонно працюють, допомагають хлопці віком до 25 років, що не підлягають  мобілізації, та чоловіки, які мають троє дітей чи старшого віку. Поки що  робота не є постійною, але коли настане час збору врожаю – кожен день буде робочий. Орієнтовно це період від середини червня до кінця вересня. 


– Ви – філологиня за фахом. Не шкодуєте, що пішли в аграрний бізнес? 


– Абсолютно ні. Приїхавши із закордонних мандрів, я вклала усі зароблені кошти в землю. У той час багато хто дивувався, чому я так зробила. Озираючись назад, скажу, що тоді мною керувала величезна відвага, оскільки реально агрономічних знань не було жодних. Проте для кожної людини важливе бажання працювати і вчитися. А коли ще є мотивація, коли ти бачиш, що це в тебе виходить, тоді можна досягти бажаного. 
Великою є допомога моєї родини. З народженням молодшої донечки переконала свого чоловіка, полковника СБУ у відставці, перейти у сільськогосподарську галузь. Жінка, якою б сильною не була, завжди хоче відчувати надійний тил, міцне чоловіче плече. Також переконала змінити Францію на Україну свого молодшого брата. Він – хороший «технар», допомагає розраховувати усі технологічні моменти. Взагалі за ці роки у мене склалася чудова команда однодумців. Є працівники, з якими ми разом розпочинали, з першого дня. У ПП «Агро-Спектр» сувора дисципліна. Люди чітко усвідомлюють, що навіть якщо сьогодні неділя, потрібно вийти в поле, бо завтра буде пізно. Неодноразово їздили за кошт підприємства усім  колективом на відпочинок в Карпати, інші цікаві місця. Було багато планів і на 20-річчя ПП «Агро-Спектр», однак війна цьому завадила. Спільно ухвалили рішення, що всі вільні кошти спрямовуватимемо нашим хлопцям-захисникам. А посвяткувати ще встигнемо. 


Любомир ГАБРУСЬКИЙ 

Газета «Голос народу»
 

Світлини автора 

На світлинах: директорка агропідприємства Марія Горбаль; у тепличному господарстві ПП «Агро-Спектр» Аліна Останін.  
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Кавунові шкірки як добриво: засіб, який творить дива
У складі шкірок від кавуна багато вітамінів і корисних речовин як для людини, так і для рослин. Якщо використовувати шкірки в якості домашнього добрива, то це позитивно позначиться на врожаї. Причому ефект буде помітний практично одразу.
11 годин тому
Перше золото за вісім років
Українські спортсмени продовжують вражати своєю результативність на Паралімпійських іграх. Зокрема, українець Віктор Дідух став чемпіоном Паралімпійських ігор-2024 з настільного тенісу. Про це повідомив Національний комітет спорту інвалідів України у Facebook.
11 годин тому
Премія імені першого бургомістра-українця Тернополя Володимира Лучаківського
Цього року до Дня місцевого самоврядування в Тернополі традиційно присуджуватимуть та вручатимуть Премії імені першого бургомістра-українця Тернополя Володимира Лучаківського. Урочисте нагородження номінантів премії відбудеться 7 грудня у День місцевого самоврядування.
14 годин тому
Ігор Цвєтов завоював друге золото на Паралімпіаді-2024
7 вересня на Паралімпійських іграх у Парижі знову лунає український гімн після вражаючої перемоги Миколаївського бігуна-легкоатлета Ігора Цвєтова. Він став володарем золотих медалей на дистанціях 100 м та 200 м класу T35.
15 годин тому
Як ми копали бараболі
Баба Юстина завжди вставала вдосвіта. Кожний ранок вона починала з молитви і подяки перед образами (й тим же його закінчувала). Поки ми спали, баба тихенько розпалювала в печі й замішувала тісто на хліб. Вона не визнавала магазинних дріжджів, а по-старому, як її предки, пекла хліб на заквасці з житнього борошна (часом з вівса, ячменю чи на сироватці). З цього тіста баба також робила рум’яні пиріжки та завиванці.
15 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.