Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Об’єднують таланти з усього світу

Завершився І міжнародний фестиваль-конкурс «Мистецькі промені України». Організували його культурно-просвітницька асоціація «Mist-Il Ponte» (Італія), Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького та Міжнародний фонд Івана Франка (Україна).

Об’єднують таланти з усього світу

Завершився І міжнародний фестиваль-конкурс «Мистецькі промені України». Організували його культурно-просвітницька асоціація «Mist-Il Ponte» (Італія), Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького та Міжнародний фонд Івана Франка (Україна).

4 місяці тому Джерело:

До журі конкурсу входили заслужені артисти та діячі культури і мистецтв з десяти країн світу. Майже тисяча учасників із усіх областей України, а також з Італії, Іспанії, Естонії, Німеччини, США, Канади, Греції, Ірландії, Швейцарії проявили себе у дев’яти номінаціях, серед яких: вокальний, інструментальний, літературний, театральний жанри, образотворче, декоративно-ужиткове, аудіовізуальне мистецтво...  


З ініціаторкою фестивалю та головою журі, очільницею культурно-просвітницької асоціації «Mist-Il Ponte» та  міжнародної організації «Поступ жінок-мироносиць у діаспорі», уродженкою  Івано-Франківська, яка понад 20 років популяризує українство в італійському  місті Губбіо, Лесею Королик-Бойко ми поспілкувалися після її повернення в Італію з Батьківщини, де вона перебувала майже місяць. Адже організація такого масштабного дійства вимагала особистої присутності на його завершальному етапі.  


– Пані Лесю, ми з читачами «Сільського господаря» вітаємо Вас зі званням «Амбасадорки української культури і мистецтва», яким Вас, як активну діячку української діаспори серед десяти жінок світу, відзначили на конкурсі Національної премії «Найкраща українка у професії 2024». У  Михайлівському Золотоверхому соборі, за відродження духовності в Україні, Ви також нагороджена орденом Святителя і Чудотворця Миколая… 


– Дякую. Це відзнаки моєї команди однодумців  і для мене – велика честь отримати їх від України,  бути в когорті людей, які стоять на захисті її культури і мистецтва. Велика вдячність Тетяні Коляді і Марині Кінах – організаторам Національної премії «Найкраща українка в професії 2024», Зої Ружин – голові громадської організації «Поступ жінок-мироносиць», Блаженнішому митрополиту Епіфанію та Православній церкві України за високу відзнаку моєї скромної праці. А такі заходи і наша співпраця загалом допомагають діаспорі дистанційно бути в українському середовищі, дбати про свою Батьківщину, про популяризацію і збереження національних цінностей.  


– Лише за роки широкомасштабного нападу рашистів на Україну Ви реалізували 4 міжнародних мистецьких проєкти, що єднають світове українство з рідною землею. Як можна підсумувати їх?  


– Перший крок до підсумків і аналізу цієї діяльності я вже зробила, виступивши з доповіддю «Фестивальний рух у часі війни: форми, напрямки, тенденції» на Всеукраїнській конференції в Івано-Франківському «Університеті Короля Данила». І можу сказати, що фестивалі є важливим складником виховання молоді та її самоідентифікації. Ми започаткували мистецький багатожанровий фестиваль-конкурс «На Різдвяні свята всі ся згуртуймо» в межах Міжнародного мистецького перформансу «Ти у серці моїм, Україно», який провели на зламі 2022 і 2023 років. Ще один фестиваль цього проєкту присвятили Дню Незалежності України із гала-концертами в Києві та Івано-Франківську. А «Мистецькі промені України» приурочили до Дня Європи.  


– Пані Лесю, поділіться особливостями фестивального руху під час війни…   


– На власному досвіді я переконалася у необхідності розвитку таких велелюдних дійств, які об’єднують українські таланти з усього світу. Нині багато наших талантів за кордоном, тому згуртування творчої інтелігенції, посилення їх професійних зв’язків у європейському і світовому просторі, створення позитивного іміджу України та її всебічної підтримки на міжнародному рівні – також завдання фестивалів у воєнний час.

  
І найважливіше, що всі ці заходи спрямовані на те, аби матеріально підтримати ЗСУ і морально надихнути весь український народ на перемогу.  


– Розкажіть, будь ласка, в які куточки планети сягнули «Мистецькі промені України? 


– Талановиті українці своїми виступами ще раз продемонстрували єдність, патріотичне піднесення, любов до України та культурно-мистецьких цінностей в усіх кінцях світу. У кожній номінації, віковій групі журі визначило переможців, лауреатів і дипломантів. Скажімо, гран прі і кришталеву нагороду від ГО «Федерація жінок за мир у всьому світі» виборола Ольга Ледо – членкиня творчого обʼєднання «Наше Слово», що у Мадриді (Іспанія), за поетичний переклад творів українських класиків на іспанську мову. Найвищою нагородою в номінації  «Вокальний жанр (хорове мистецтво)» відзначена народна аматорська чоловіча капела «Сурма» імені Богдана Волосянка Івано-Франківського медуніверситету. Третю  найвищу нагороду надіслали у США Вікторові Остап’юку – учневі-випускнику Українського музичного інституту Америки (відділ у Детройті). Він визнаний найкращим у номінації «Інструментальний жанр». 


12 кубків для найкращих номінантів фестивалю-конкурсу представила «Спілка жінок міста Києва», які на гала-концерті у столиці переможцям вручила її очільниця Лідія Москаленко.  


На нагородження в Івано-Франківськ прибули і переможець фестивалю-конкурсу Михайло Гуцалюк зі Львова та дует із Монастириськ у складі Діани-Катерини Горін і Любові Малярської. 


Про наш фестиваль знав увесь світ. Заявки учасників були опубліковані у групі фестивалю-конкурсу на фейсбук-сторінці. Ми розповідали про учасників на радіо, в газетах та інтернет-ресурсах, які стали нашими інформаційними партнерами в Україні, у США, Греції, Литві… Я щиро вдячна всій команді, яка причетна до проведення цього фестивалю. Ми не прощаємося з ним, а кажемо: «До зустрічі!» . Хочемо зробити «Мистецькі промені України» щорічним фестивалем. 


– Знаю, що триває фестиваль «Дорогами святого Франциска», в якому беруть участь 30 хорів із різних регіонів Італії і Ви співаєте в хорі абатства Сан-Секондо. Не важко? 


– Колись, навчаючись у Прикарпатському університеті імені Василя Стефаника на музично-педагогічному факультеті, опановувала історію італійської музики, а нині маю честь із задоволенням співати в церковному хорі у римо-католицькій церкві твори італійських композиторів, духовно і творчо збагачуватися. 


А ще сили додає те, що завершальний етап фестивалю відбудеться у Верхній базиліці Святого Франциска в Ассізі, де народився, жив і присвятив своє життя Богові цей святий. Я щаслива, що маю змогу співати з італійцями, а вони знають, що з ними співає сильна духом і нескорена українка. І це важливо, адже ми, українці, за кордоном є представниками своєї нації і через нас світ відкриває для себе та пізнає Україну.  


Людмила ОСТРОВСЬКА, 
спеціальна кореспондентка  
газети «Сільський господар» у країнах Європи   

                                
м. Губбіо (Італія) 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Ситуація з бронюванням може зупинити роботу агрокомпаній
Українська зернова асоціація (УЗА) просить уряд про автоматичну пролонгацію статусу критичного підприємства та продовження дії бронювань на період проведення загального аудиту заброньованих працівників, у яких він завершився або завершиться найближчим часом.
5 годин тому
Трійка найбагатших тварин у світі
Більшість людей про такі гроші тільки мріють. Найбагатшим домашнім улюбленцем є німецька вівчарка Ґюнтер VI з капіталом у 500 мільйонів доларів. Кішка Нала з капіталом у 100 мільйонів доларів та кішка Олівія Бенсон з капіталом у 97 мільйонів доларів посідають друге і третє місця відповідно.
5 годин тому
Прозрівають? Більшість росіян хочуть іншої політики в країні
У росії проєкт «Хроники» провів опитування серед громадян рф, під час якого вдалося з'ясувати, що навіть ті, хто говорить про підтримку Путіна, хочуть речей, які протилежні тому, що зараз робить російський диктатор. З результатами опитування ознайомилось російське видання «Медуза».
6 годин тому
Яким буде листопад: прогноз на місяць
Цьогоріч листопад очікується теплішим, ніж звичай, хоча на початку місяця й може утворитися циклон, що принесе дощ, місцями навіть із мокрим снігом. Також у листопаді температура повітря може бути на градус вищою за кліматичну норму.
7 годин тому
Чому так важливо їсти моркву: розповідає МОЗ
Морква – один із найкорисніших овочів для очей. Але на цьому її властивості не закінчуються.
7 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.