Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Владзьо з «Вар’ятів» випускає мед під власним брендом

Телеведучий та актор Володимир Ковцун, більше відомий широкому загалу під псевдонімом Владзьо з програми «Вар’яти» тримає на Тернопільщині пасіку. Вона невелика, але цього достатньо, щоб випускати мед під брендом «Мед від Владзьо».

Владзьо з «Вар’ятів» випускає мед під власним брендом

Телеведучий та актор Володимир Ковцун, більше відомий широкому загалу під псевдонімом Владзьо з програми «Вар’яти» тримає на Тернопільщині пасіку. Вона невелика, але цього достатньо, щоб випускати мед під брендом «Мед від Владзьо».

3 місяці тому Джерело:

«Пасіка – це не просто тримати бджоли і мати мед. Це якась філософія праці і відпочинку, яка в сукупності дає спокій і піклування про малесеньких працьовитих комашок. Ні на секунду не шкодую, що почав займатися бджолами… Чи то вони почали займатися мною… Одним словом, живемо ми душа в душу: то вони мене покусають, то я в них мед заберу», — написав Владзьо у себе на сторінці в Фейсбук. 


А ще наш земляк уміє майстерно описувати життя на селі. Одну з таких історій газета «Сільський господар» надрукувала в числі «6 за 26 червня 2024 року. Насолоджуйтеся… 

 

Добре колись було…  


Дідо з бабою жили в світлій і чистій хатинці. Тільки-но туди заходив, час зупинявся: там постійно пахнуло зупою з курки, чайом з гілочок малини і ледь-ледь відчувалися нотки бабиного валокардіну, який з порогу ніжно заспокоював. Поздовж кімнати поперечні дошки на стелі підтримували два бальки-кругляки зі смереки, які трошечки з роками вигнулися, бо на горі лежало утеплення з сіна і соломи. 

 
На поліпленій глиною і конячими гімнами підлозі лежав лінолеум із малюнком паркету, який був витертий до жовтого там, де найбільше ходили – коло кухні, ліжок і при вході. Два невеличких вікна дивилися по різні боки кімнати – одне на подвір’я, щоб коли пес гавкне – можна було підійти і подивитися, хто то суне такий мудрий, а інше вікно було в садок – звідтам сонце гріло в спину того, хто сідав на старому бамбетлі. 

 
Бамбетель ¬– то таке собі ліжко-труна, щоб той, хто там спить – привикав собі помалу. Матрац в бамбетлі був із сіна. Раз на місяць дідо вигортав із середини перетовчене в порох сіно, скидав з гори свіже і приносив у рядні до хати! Баба акуратно розкладала по всій довжині пахучу вотаву, викошену біля озера і накривала грубою полотняною простинею, зробленою з конопель. В перші дні на пухкому матрасі хотів спати тільки я, аж поки воно не втовкалося до дощок.  


Перед бамбетлем стояв стіл, зроблений дідом з фігурно вирізьбленими ніжками, які внизу з’єднувалися планками навхрест і можна було ставити ноги. На столі лежала церата, яка нагадувала лінолеум на підлозі – витерта була тільки там, де їли і ставили лікті. На столі вічно стояла сіль, цукерничка і ніж. І коли я сідав за стіл, то мачав палець в сіль, пробував, кривився, потім мачав у цукор, не кривився, потім крутив ніж і дід казав: «не крути, бо буде сварка!»… Напевно, через мене то всьо вічно і ставалося у нас вдома!  


З правого боку від стола стояло ліжко діда з такою великою подушкою, що коли він лягав, то сидів. Диван, де спала баба, був з витовченою посередині ямою, бо там цілими днями сидів дід між перервою, коли він годував худобу, доїв, вигортав гної, давав усьому їсти, обходив господарку, поля, городи… Короче – то баба витоптала яму одним місцем, а получав за то дідо. На ніч баба накладала на яму якісь лахи і диван ставав рівний як під васерваґу. 


Кухня з блятом стояла по ліву сторону від стола і її палили патиками цілий день. На ній постійно стояли якісь баняки, пательні і чайник з вічно теплою водою. І коли я заглядав у чайник – на його стінках було стільки нальоту, що там влізалося, може, горнятко води.  


Під вікном на столі від подвір’я стояв великий телевізор ще в дерев’яній лакованій коробці. Показувало два канали і коли не дивилися, то вишитою накидкою накривали, щоб не припадав порохами.  


Хата була білюсінько помащена вапном, яке де-не-де виглядало зі стіни білими плямами з-під вобразів, картин, вишитих рушників, церковного календаря, радіа, термометра, барометра, дзеркала і годинника на ланцюжку. 


Годинник був, напевно, дуже старий, бо був зроблений у вигляді дерев’яної коробки обрамленої завитушками з чотирьох сторін, який підкручувався, коли підтягувати олов’яну ґевіхту-шишку вверх і яка цілий день помаленько чикала вниз. Цифри були римські, тому я і думав, що йому десь під 2000 років. Кожних пів години годинник бамкав раз, а коли була рівно година, то скільки годин, стільки разів гепав. Воно нервувало, тому ніхто не підкручував другу шишку, яка відповідала за бамкання. 


Неділя. Ранок. Я малий забігаю в кормокухню, сідаю… Бабця ставить між мною і дідом величезну поливану миску і висипає з друшляка пироги, які тільки-но виймала з вокропу. Смачна пара ядерним грибком підноситься, вдаряється в стелю і закручується кучерями вниз. З блята бере чорну від роботи пательню і поливає пироги гусячим смальцем, в якому де-не-де плавають шкварки. Все стікає повільними смальцьопадами по надутих животиках пирогів, огортаючи їх жовтими пальцями… По них скочуються квадратові шкварочки з гусячої шкіри – підсмажено-скручені і нереально смачні. На столі стоїть літровий слоїчок зібраної сметани від нашої корови. Сметана не біла, як у магазині, а жовтувата, бо корова годована восипкою, силосом і буряками. Перед нами дві мищинки на сметану, третя загальна – на шкварки. Беру слоїчок і вливаю в миску казково-закручену хвильку сметани, яка падає і розпливається густим пляцком по дні. Язиком злизую край слоїчка, щоб не текло по стінках. 

 
Я сиджу на бамбетлі, дід навпроти… Виделками наколюємо, підношу і дую, потім мачаю в сметану і їм.  


– Діду, розкажи, як було колись, коли ти був такий, як я? 


Дивиться на мене з-під зморщок, посміхається і в його старезній голові збурюється вся пам’ять, як намула з дна річки, прокидаються і стають перед ним всі образи і події тих далеких часів. Дивиться на мене і не на мене… ніби я прозорий… згадує події 80-річної давнини... Виделка влізає зубцями в живіт варенику, кусає і каже: 


– Добре колись було… поки не прийшли в тридцять дев’ятому москалі! 


Владзьо (Варʼяти-шоу) 
с. Гнилички на Підволочищині 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Прощення. Невигадана історія з життя
Ідучи на роботу, вона раптом відчула: щось у світі змінилося. Ні, усе начебто було, як і завжди: мокра від осінньої мряки дорога, ще більш посіріли будинки, так ж сірі обличчя перехожих… І тут вона зрозуміла, що не вписувалась у цю вицвілу гармонію пізньої осені, – білокора берізка шелестіла схожим на маленькі сонечка жовтим листям, чи то забувши вчасно скинути його, чи то навмисно з усіх сил втримуючи своє вбрання як згадку про недавню молодість.
6 годин тому
Озимий часник: коли і як садити, щоб виріс розміром з кулак
Озимий часник вирощують з осені. Переваги цієї посадки очевидні: ви отримаєте врожай раніше, а на початку літа, коли зелені ще не так багато, його стрілки стануть хорошим додатком до сезонних вітамінів.
7 годин тому
«Незламний фермер» розширює на Тернопільщині площі теплиць
Релоковане підприємство Каховського району Херсонщини ТОВ «Поділля Овочі» знайшло на Тернопільщині партнерів серед місцевих зерновиків, яким було цікаво займатися овочами. Навесні цього року підприємство мало 12 га теплиць. У них зробили систему опалення, автоматизували. Господарство розширюється і далі.
9 годин тому
А ми дивуємося, чому так суттєво зростають тарифи…
Середня зарплата чиновників перевищила 55 тисяч гривень: у яких відомствах платять найбільше Міністерство фінансів оновило дані щодо оплати праці та чисельності працівників державних органів, місцевих держадміністрацій і органів судової влади. У серпні 2024 року середня зарплата у держорганах становила 55,8 тисяч гривень.
10 годин тому
Як котам вдається пролазити у маленькі щілини
Коти є дуже гнучкими тваринами, вони можуть пролізти в маленькі щілини, що часто дивує людей. Дослідники розповіли, як котам вдається це робити. Ключем до такої здатності є унікальна будова плечового поясу котів. У Національному центрі біотехнологічної інформації (NCBI) зауважили, що в людини плечовий пояс складається з лопаток і ключиць. Зокрема лопатки та ключиці з'єднані між собою, тому утворений плечовий пояс забезпечує жорстку підтримку м'язів рук.
14 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.