Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Лише той не повторює помилок, хто робить висновки з уроків історії…

Гадаю, казочку про криве дзеркало ви читали або чули. Дивлюся на сьогодення, живу у ньому і вельми багато сприймаю як у тому кривому дзеркалі – спотвореним, фальшивим, туманним. А вам не здається?

Лише той не повторює помилок, хто робить висновки з уроків історії…

Гадаю, казочку про криве дзеркало ви читали або чули. Дивлюся на сьогодення, живу у ньому і вельми багато сприймаю як у тому кривому дзеркалі – спотвореним, фальшивим, туманним. А вам не здається?

2 місяці тому Джерело:

Усі постаємо як перед собою так і перед світом у різних ракурсах. Одні бачать нас спереду, інші ззаду, хтось збоку, дехто через розмови про нас – улесливі чи кривдні, дехто користується вигадками. Часто нам тяжко й неохота вириватися зі світу солодких мрій та ілюзій, що навіяли собі колись (чи тепер) для самозадоволення. Цукруємося, як варення давнє у віртуальних слоїках. А тоді – зирк у дзеркало, а там… знайомий незнайомець, що геть подався, постарів, сивиною вкрився – чужинець якийсь…  


Знаєте, мені цікаво, а яким себе бачить у дзеркалі… злодій? Той, що людські гроші привласнив, що одурманив чи вичавив із вас останні копійки, хто продав за них свою честь, своє ім’я. Дзеркала в нього позолочені рами тримають, одягнений він у халати заморські, прислуга всі його 50 з гаком кімнат прибирає, чотири автівки у гаражах мерседесять. А із дзеркала хто дивиться? Яким він себе бачить? Ким? Як гадаєте? Знаю чітко одне – злодії в законі нині вкрали владу. Ворон ворону око не виклює – прикривають однопартійці одне одного, а з простолюддя єхидно насміхаються. Не вмієте, мовляв, жити, тому й бідуєте. Не маєте чим відкупитися, тому й в окопах гниєте. І оте злодійство пануватиме доти, допоки не настане час кари – жорстокої кари за це. Справедливо і без огляду на звання чи посади. Тоді люди почнуть поволі повертатися із вірою до влади, а інакше – пропасть зростатиме нестримно. Саме отакі покручники творять образ України, як недодержави повної хабарників і брехунів. Люди пишуть, кричать, вимагають справедливості, а влада, від найвищого щабля до найнижчого, мовчить, бо ж явно себе у дзеркалі побачила.  


Є ще інші дзеркала, які не покриті сріблом, а на подобі сита, через яке просівають слова і діяння наші, відсівається полова від зерен. Це сито сумління, але багато хто викинув давно його на смітник. Бреше без совісті на всю країну і навіть оком не моргне, хіба що скривиться артистично. На кожного з нас із розмов знанихі невідомих нам людей виплітаються вінки на голоси – то лаврові, то з терня. А ще, не дуже й рідко, на образ наш падають тіні наклепів чи заздрості, незлюблення чи збайдужіння. Усе це – дзеркала поглядів когось. Але найбільшим і найточнішим є дзеркало Часу. Там збережені всі помисли та слова, мовлені нами, вчинки та наслідки їх. І дзеркало це перебуває у рамках Вічності. І бачить нас у ньому Бог.  


Часто думаємо, що наші нечестиві діяння можна прикрити гарними словами, заштукатурити рекламою, замалювати патріотичними вигуками. Але  як у килимі, красиві узори споглядаємо зверху, а під низом приховуються обскубані кінці ниток і безлад форми. Теперішнє замарафонене телевидиво й творить на екрані для наївно довірливих людей гарні орнаменти швидких перемог та ілюзію великої стратегії, а правда – під покровом знизу: на фронті, в селах, у держбюджеті, в безвладній владі. Всяка тактична шарпанина без чіткої стратегічної лінії – нагадує повну безпорадність перед сумним фіналом. Багато із вас, перечитавши ці слова, скаже – знову автор сіє розкол і зневіру, знову починає закликати до безпорядків. На жаль, безлад тепер панує на всіх рівнях: Верховна Рада перетворилася у клуб випадкових зустрічей, уряд взагалі пішов у підпілля... Тому не до гармидеру, а до порядку закликаю. 


А ще вас запитаю, чи виправдовуємо своїм життям, визначену нам Богом місію, чи втілюємо в діяннях своїх,  даровані нам здібності й таланти, чи несемо у вчинках своїх оте світло любові, що вкладали у серця наші батьки, чи є ми праведним образом для наслідування дітьми нашими у їх становленні, чи не перекривлюються у дзеркалі совісті наші правильні слова у справи недостойні? 


Постаньмо перед дзеркалом Правди: і я, і ви, і друзі та недруги, задурманені й невігласи, малі й дорослі. Постаньмо і пізнаймо врешті: хто та які ми є насправді. Може, тоді збагнемо, чому нині в такому проваллі опинилися, може, прийде усвідомлення, що всякі наслідки мають причини, що лише той не повторює уже пройдених помилок, хто робить висновки із уроків історії та власного життя. Йдімо ж до того дзеркала вже, допоки ворог не замінив його на ґрати зневолення.  


Олег ГЕРМАН, 
заслужений діяч мистецтв України 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Уряд схвалив Стратегію продовольчої безпеки до 2027 року
Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації». Про це повідомили на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.
9 годин тому
Аграрії зібрали вже 19 млн тонн ранніх зернових
В Україні тривають жнива ранніх культур. Вже зібрано понад 19 млн тонн зернових та понад 3 млн тонн олійних. Загалом обмолочено понад 5 871,9 тис. га, намолочено 22 324,6 млн. тонн нового врожаю. Аграрії Полтавщини завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур.
9 годин тому
Безкоштовна техніка для малих та середніх фермерів
Малі та середні аграрні підприємства Тернопільщини можуть подати заявку на безкоштовне користування технікою від Міжнародного благодійного фонду Говарда Г. Баффета «Жнива Перемоги» на осінню посівну.
9 годин тому
За три місяці тернопільським аграріям нарахували 22 млн грн за придбану с/г техніку українських виробників
В липні аграріям нарахували компенсації за придбану у червні українську сільгосптехніку на 72,2 млн грн. Загалом за три місяці дії програми аграріям нарахували вже майже 100 млн грн компенсації. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.
10 годин тому
Прем'єр-міністр відзначив медиків з Тернопільщини
Напередодні Дня медичного працівника колективи двох медичних закладів Тернопільщини - КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради і Тернопільська обласна клінічна лікарня отримали подяку від Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.
10 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.