Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Мальовниче село над Дністром

Виноградне – село, яке входить у Заліщицьку громаду. Коли повернути за Городком на крутий підйом, одразу зрозумілі проблеми місцевих водіїв у разі зимової ожеледиці. Та ж історія й зі спуском у село. Загалом тут основна дорога через Зозулинці, а ця була донедавна лише напрямком. Та якщо їхати саме цією дорогою, – до міста вдвічі швидше.

Мальовниче село над Дністром

Виноградне – село, яке входить у Заліщицьку громаду. Коли повернути за Городком на крутий підйом, одразу зрозумілі проблеми місцевих водіїв у разі зимової ожеледиці. Та ж історія й зі спуском у село. Загалом тут основна дорога через Зозулинці, а ця була донедавна лише напрямком. Та якщо їхати саме цією дорогою, – до міста вдвічі швидше.

2 місяці тому Джерело:

Два роки разючих змін 


– Це заслуга підприємиці із Синькова Марії Фірташ, – каже староста Зозулинецького старостинського округу Надія Мандзюк. –  Пані Марія надала транспорт, підсипний матеріал. На ремонт цієї дороги пішло 70 КамАЗів щебеню.  Звісно, це не асфальт, але проїхати можна. Кілометр асфальтної дороги вдалося постелити у сусідніх Зозулинцях – центрі староства, на найпроблемнішій ділянці, де постійно вимивало дорогу дощами. 


Роки старостування Надії Мандзюк майже збіглися у часових межах із широкомасштабною війною росії проти України. Однак  попри труднощі воєнного часу, їй уже вдалося чимало зробити для села, розповідають сільчани. Передусім проведено вуличне освітлення. Нині майже все Виноградне і сусідні Зозулинці освітлені вночі. Центр села облаштований, уздовж центрального гостинця ростуть гібіскуси, юки, туї, встановлено дитячий майданчик. 


– Туї – це свого роду подяка місцевим жителям від переселенців зі східних областей України, – розповідає Надія Богданівна. – Наш старостинський округ прихистив найбільше людей в громаді, що втікали від війни, – 240 осіб. Майже в кожній хаті прийняли біженців. Ще нині у Виноградному живуть 18 внутрішньо переміщених осіб, яким нікуди повертатися. Кілька заможних родин вирішили нам якось віддячити і, повертаючись додому, залишили шість тисяч гривень на розвиток села. На ці кошти ми висадити майже двісті декоративних саджанців. 


Дитячий майданчик на радість малечі є завдяки міській раді, виноградівці вдячні за це голові Заліщицької громади Івану Дрозду. Старостинський округ доклав зусиль до встановлення огорожі, а також освітлення.  


«Минулоріч, – каже пані Надія, – приїжджали на канікули внуки з Німеччини і були в захопленні: «Ну в тебе, бабусю, і гарно!».  


Чому Виноградне і по чому помідори 


Роздільний вивіз сміття, організований у селі, –  також заслуга Надії Богданівни. Окремо сортують скло, пластик і побутові відходи. Послуга коштує на місяць 30 гривень з одного мешканця. Оплату приймає в місцевому магазині продавчиня Надія Савчук. Фірма «Альфатер» із Чернівців щосереди приїздить і забирає сміття на переробку. 


Раніше село називалося Костільники. Чому змінили назву? Вікіпедія про це мовчить, видає тільки рік – 1966. Але вже як є. Вигадувати особливо не довелося: усі схили над селом на той час були вкриті виноградниками – до «сухого закону» ще було далеченько. Це потім їх пустили під ніж. Зрештою, як і теплиці – невід’ємний нинішній атрибут з панорами придністровських сіл. 


Нині село масово, хата в хату, культивує розсаду помідорів, славиться цим на все Тернопілля і далеко за його межами.  


Бойове побратимство 


Найбільша гордість Виноградного – його люди. Двадцять четверо хлопців з села нині беруть участь у захисті нашої Батьківщини від ворога, а від Зозулинецького старостинського округу – майже пів сотні. П’ятнадцятеро отримали поранення. 56-річного Миколу Іванищука вважають зниклим безвісти. 22-річний Ігор Шипітко  із Зозулинців, на превеликий жаль, загинув. Єдиний був син у матері.  


 – Переживаю за всіх, телефоную постійно, –  мовить староста. – Чую по голосу: якщо веселий, значить, все добре. Лиш би були живі…   


У центрі Виноградного зустріли трьох побратимів. 55-річний Василь Левчук саме перебував у десятиденній відпустці. Призваний у перші дні війни. Батько трьох дорослих дітей. Змалечку чоловік сам їх виховував. Доньці було 11, середущому синові – дев’ять, а наймолодшому – шість років. Служить у роті забезпечення, доставляє на передову боєприпаси. Роману Ященку – 43. Два з половиною місяця тому демобілізувався. Воював із перших днів у тернопільському 35-му стрілецькому батальйоні: Часів Яр, Кліщіївка, Бахмут, Куп’янськ, Синьківка. Теж має двоє синів. 51-річний Іван Осадчук – військовий фельдшер. Скільки на собі виніс хлопців з-під вогню! Рік був на війні. Евакуйовував поранених і загиблих. Звільнився через хворобу доньки. 


Важко розговорити хлопців. Не дуже охоче розповідають про фронтові будні. Нічим, кажуть, воювати. Якби піддали більше артилерії, було б легше громити ворога. Тепер, каже, хоч дрони рятують. Раніше дронів не мали, багато піхоти гинуло. 


«Наснилася мені Богородиця…» 


Василь Левчук до війни був дзвонарем в церкві. Зізнається, коли везе вантажівкою боєприпаси – без упину молиться. Це його рятує… 


– Якось наснилася мені Богородиця, – розповідає. –  Все освітила яскравим світлом… аж туди, до каплички на Зозулинці. Я все бачив… Отож  кажу матері: як буду мати гроші, мушу подбати про каплицю Богоматері в центрі села. Святиню офірував підприємець Бальцевич із Заліщиків, він тепер в Америці – колись я у нього працював. Майстер Ільніцький встановив, торік на Великдень освятили. Син пересилав мені відео, я вже був на війні… 


Принагідно запитати воїна Василя, чи бачиться йому, коли закінчиться війна? Хіба для того народжується людина, щоб воювати, вбивати, стати калікою, вмирати від кулі? Хіба не створив нас Господь творити добро на землі? Виховувати дітей, вирощувати хліб, споруджувати будинки, плекати сади… Чи знає хтось відповідь на це запитання? 


Любомир ГАБРУСЬКИЙ 


Світлина автора 
На світлині: староста Зозулинського старостинського округу Надія Мандзюк із захисниками з Виноградного Василем Левчуком, Романом Ященком, Іваном Осадчуком. 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Уряд схвалив Стратегію продовольчої безпеки до 2027 року
Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації». Про це повідомили на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.
13 годин тому
Аграрії зібрали вже 19 млн тонн ранніх зернових
В Україні тривають жнива ранніх культур. Вже зібрано понад 19 млн тонн зернових та понад 3 млн тонн олійних. Загалом обмолочено понад 5 871,9 тис. га, намолочено 22 324,6 млн. тонн нового врожаю. Аграрії Полтавщини завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур.
13 годин тому
Безкоштовна техніка для малих та середніх фермерів
Малі та середні аграрні підприємства Тернопільщини можуть подати заявку на безкоштовне користування технікою від Міжнародного благодійного фонду Говарда Г. Баффета «Жнива Перемоги» на осінню посівну.
13 годин тому
За три місяці тернопільським аграріям нарахували 22 млн грн за придбану с/г техніку українських виробників
В липні аграріям нарахували компенсації за придбану у червні українську сільгосптехніку на 72,2 млн грн. Загалом за три місяці дії програми аграріям нарахували вже майже 100 млн грн компенсації. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.
13 годин тому
Прем'єр-міністр відзначив медиків з Тернопільщини
Напередодні Дня медичного працівника колективи двох медичних закладів Тернопільщини - КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради і Тернопільська обласна клінічна лікарня отримали подяку від Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.
14 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.