Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

У Львові встановили національний рекорд бойківської культури

Національний рекорд України щодо найбільшої кількості автентичних бойківських страв, які приготували в одному ресторані, встановили у львівському ресторані «Бойківська гостина». Загалом кухарам вдалось приготувати два десятки унікальних смаколиків.

У Львові встановили національний рекорд бойківської культури

Національний рекорд України щодо найбільшої кількості автентичних бойківських страв, які приготували в одному ресторані, встановили у львівському ресторані «Бойківська гостина». Загалом кухарам вдалось приготувати два десятки унікальних смаколиків.

1 година тому Джерело:

Як пише SEEDS, з нагоди рекорду шефи ресторану приготували салат з квашеної капусти, мастику з яськи, підбиваний борщ з Боберки, грибну юшку, капусняк «Карпатський» з реберцями та пшоном, токан (кукурудзяна крупа, зварена на воді та вершках або сметані), лиґанці з начинками (домашній сир, гриби з м’ясом), терчаники, терчані пироги, книші (з картоплею та капустою, м’ясним фаршем), ощипок, будз, голубці з тертої бульби, Карпатський чай, чорні пироги, десерт «Пень» (улюблений десерт Петра Франка - сина Івана Франка), вар. 


Рекорд встановили у межах VI Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності». Ініціатори рекорду - власники львівського ресторану бойківської кухні Андрій Німець та Анастасія Бударенко та команда дослідників і шефів, які відроджують призабуті рецепти української кухні. До реєстрації рекорду також долучився відомий у Львові ресторанний критик, керівник Української школи гостинності Михайло Шевелюк. 


«Для мене цей рекорд - не просто цифра чи досягнення. Це символ того, що українська гастрономічна культура перестає бути мовчазною. Ми повертаємо голос тим стравам, які десятиліттями залишалися поза увагою, хоча саме на них трималася щоденна кулінарна культура наших предків. Бойківська кухня - це кухня гідності, праці, простоти та мудрості. У кожній страві – історія родів, сіл, полонин, побуту і боротьби за виживання у горах», – розповів Михайло Шевелюк. 


На його думку новий рекорд – це ще й сигнал для закладів громадського харчування по всій Україні: автентика має величезний потенціал. 


«Туристи, гості, студенти й місцеві мешканці прагнуть справжнього — чесної кухні, локального продукту, історій, які можна відчути на смак. Це формує не лише гастрономічний бренд регіону, а й сильну культурну зброю, яка працює на нашу ідентичність і світове визнання української кухні», – вважає експерт. 


Кулінарна спадщина бойків - це відображення їхньої гірської історії, де кожна страва розповідає про життя в суворих умовах Карпат, зазначила керівниця проєкту Книги рекордів України Лана Вєтрова. 


«Ще ніхто в Україні не фіксував рекорди щодо бойківських страв. Це буде дебют. Цей рекорд стане важливим етапом у відродженні та популяризації кулінарної спадщини Бойківщини. Рекорд покаже, що українська кухня є потужним елементом культурної ідентичності та туристичної привабливості країни», – каже Лана Вєтрова. 
 

0
0
0
0


Реклама
Купуємо дорого землю: паї, городи.
Телефонуйте: (096) 261 31 28
У Львові встановили національний рекорд бойківської культури
Національний рекорд України щодо найбільшої кількості автентичних бойківських страв, які приготували в одному ресторані, встановили у львівському ресторані «Бойківська гостина». Загалом кухарам вдалось приготувати два десятки унікальних смаколиків.
1 година тому
«Укрпошта» випустила марку, присвячену аграріям
Як повідомив генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський, єдиний національний оператор поштового зв’язку України випустив марку «Хліб ціною життя», присвячену українським аграріям: «героїчним аграріям – людям, які годують Україну, Збройні Сили України та світ».
2 години тому
Чому ячмінь став найдорожчою фуражною зерновою культурою
На світовому ринку спостерігається тривале скорочення площ під ячменем - за останні 6 сезонів падіння склало 15%. Ірак, Марокко, Україна суттєво скоротили площі, тому виробництво ячменю не покриває на 100% потреби споживачів, а дефіцит пропозиції перекривається за рахунок запасів.
2 години тому
Як нарізати цибулю без сліз: простий спосіб, про який мало хто знає
Серед багатьох перевірених порад, які полегшують роботу на кухні, існує один надзвичайно простий спосіб, що дозволяє нарізати цибулю без сліз. Цибуля викликає сльози через речовини, що виділяються при її розрізанні. Коли ніж ушкоджує цибулину, у повітря вивільняються сірковмісні сполуки, які дратують наші очі.
19 годин тому
В Україні за два місяці планують приватизувати 8 спиртзаводів, два - з Тернопільщини
Фонд державного майна України (ФДМУ) протягом найближчих двох місяців планує виставити на приватизацію 8 спиртових заводів загальною вартістю близько 250 млн грн. Цей крок є частиною масштабної реформи, спрямованої на демонополізацію ринку, посилення боротьби з тіньовим обігом спирту та залучення інвестицій у галузь.
20 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.